نتانیاهو در رویای ضربه کاری به حماس با کمک ترامپ

رژیم صهیونیستی که با ترور رهبران حماس هنوز به اهداف جنگی خود دست پیدا نکرده است، این بار امیدوار است که با روی کار آمدن ترامپ، مقدمات اخراج رهبران حماس از دوحه فراهم گردد.

پس از برکناری یواو گالانت از وزارت دفاع و جانشینی یسرائیل کاتز در شب انتخابات آمریکا، این جنبش اکنون در مسیر کنترل بقیه بخشهای امنیتی اسرائیل است. در همین رابطه، اخباری پیرامون برکناری رئیس ستاد ارتش و رئیس شاباک منتشر شده است. به این ترتیب، اگر شاهد ادامه ترامپ اول باشیم، از این پس فلسطینی ها فقط با جمعی متعصب از جنبش صهیونیسم مذهبی روبرو نیستند، بلکه با سرویس های امنیتی تحت کنترل آن وحمایت نومحافظه کاران و جنبش مسیحیان انجلیلی طرفدار صهیونیست ها در ایالات متحده که تعصب دینی آنها کمتر از بن گویر و اسموتریچ نیست، مواجه خواهند بود

اگر چنین شود، دوره دوم ترامپ با اجازه دادن به نتانیاهو برای «پیروزی کامل»، تنها به معنای ادامه و گسترش دامنه جنگ است.

با توجه به اظهارات ضد و نقیض ترامپ، قرینه هایی برای این رویکرد هست. قبلا، ترامپ از همه اقدامات دولت اسرائیل در فلسطین و لبنان بدون هیچ قید و شرطی حمایت کرده است. به این ترتیب، این دوره شاید برای فلسطینی ها حتی بدتر از دوره اول ترامپ باشد. به ویژه با توجه به اینکه حزب جمهوریخواه کنترل هر دو مجلس را بر عهده دارد.

ایده پایان جنگ

ز ابتدای جنگ غزه، ترامپ اعلام کرده است که تصمیم گیری برای پایان دادن به جنگ باید در دستان نتانیاهو باشد. البته در دوران تبلیغات انتخاباتی، ترامپ ضمن تعهد به حمایت از امنیت اسرائیل، به جامعه عرب و مسلمان آمریکا متعهد شده است برای پایان جنگ خاورمیانه تلاش خواهد کرد؛ هر چند چگونگی آن را توضیح نداده است. در ماه ژوییه، او به نتانیاهو گفت که این اختلافات باید تا زمان روی کار آمدن او در ژانویه ۲۰۲۵حل و فصل شود و تاکید کرد که باید «کار را تمام کند و به سرعت آن را انجام دهد.»

ترامپ با اشاره به گفت وگوی خصوصی خود گفت: «به بیبی گفتم، ما جنگهای بی پایان، به ویژه جنگهایی که آمریکا را به درون خود بکشاند، نمی خواهیم.» اینکه او چگونه قصد «پایان دادن» به این جنگ را دارد، مشخص نیست. او گفت که اسرائیل در حال «بازنده شدن در جنگ روابط عمومی» است. اول نوامبر هم ترامپ در یک رستوران لبنانی در میشیگان متعهد شد که اگر انتخاب شود: «شما در خاورمیانه صلح خواهید داشت، اما نه با این دلقک هایی که الان ایالات متحده را اداره می کنند..»

ترامپ در سخنرانی پیروزی خود در فلوریدا هم مجدد تاکید کرد که «جنگها را متوقف می کند»، چیزی که بسیاری از آمریکاییهای عرب تبار از دولت بایدن-هریس به خاطر شکست در انجام آن انتقاد کردند

با توجه به نفوذ ترامپ بر نتانیاهو و رابطه مستحکم آنها، ترامپ اگر بخواهد، می تواند او را همانطور که رونالد ریگان جمهوریخواه، اسرائیل را چهار دهه پیش مجبور به توقف بمباران بیروت کرد، برای پایان دادن به جنگ در غزه و لبنان تحت فشار قرار دهد. البته این امر پیامدهایی هم برای نتانیاهو و هم متحدین افراطی او خواهد داشت. تحقق این امر قبل از بازگشت اسرا به منزله پیروزی حماس و حزب الله خواهد ود، که خواست ترامپ نیست.

ترامپ با ذهن محاسبه گر خود شاید هم بسنجد که بتوان بدون نتانیاهو پروژه خود را برای پایان جنگ پیش ببرد. با توجه به اینکه بعد از ۷اکتبر، جهان، جهان دیگری است و نادیده گرفتن فلسطینیان در هر معادله ای غیرممکن است، شاید ترامپ هم ترامپ دیگری با محاسبات جدید برای حذف نتانیاهو از گردونه قدرت باشد.

تصمیم جدید نتانیاهو برای ضربه زدن به رهبران مبارز حماس، حاکی از نوعی شکست سنگین است. برخلاف تصور تیم بی‌بی، حماس هنوز هم سازمان مجاهد و منظمی است که حتی پس از شهادت رهبران و فرماندهان مهم، به مسیر مقاومت ادامه می‌دهد. در نتیجه بر اساس یک طرح مشترک، آمریکا و رژیم صهیونیستی، به دنبال تعطیل کردن دفتر حماس در دوحه پایتخت قطر و آواره کردن رهبران این گروه فلسطینی هستند. چهارده سناتور آمریکایی، در نامه‌ای به وزارت امور خارجه از واشنگتن خواسته‌اند، برای پایان دادن به فعالیت دفتر حماس، به قطر فشار بیاورد.

همچنین یک مقام ارشد دولت آمریکا به رویترز گفته است: «حالا که حماس آخرین پیشنهادها برای دستیابی به آتش‌بس و آزادی اسرا را رد کرده، تداوم حضور آنان در خاک قطر قابل قبول نیست». اما در آغاز این مسیر، این خودِ آمریکایی‌ها بودند که در سال ۲۰۱۲ و در دوران اوباما، از امیر قطر خواستند میزبان رهبران سیاسی حماس شود. سی. ان.ان به نقل از یک مقام آمریکایی، از این موضوع خبر داده بود که نام ترکیه نیز به عنوان مقصد آتی سران حماس مطرح

اما خود آمریکایی‌ها خیلی زود این گزینه را از روی میز برداشتند.

اگر چه ماجد بن محمد الانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر، اخبار منتشر شده در مورد قبول پیشنهاد اخراج رهبران حماس از قطر را تکذیب کرد اما پیداست که در پشت پرده، اعمال فشار مشترک آمریکا و اسرائیل علیه دوحه و حماس، هنوز هم ادامه دارد. الانصاری تاکید کرده که هدف از فعالیت دفتر حماس در دوحه ایجاد «کانالی ارتباطی بین طرف‌های ذی‌ربط» است.

یک دیپلمات آمریکایی در مصاحبه با ان‌بی‌سی نیوز مدعی شد: «قطر به دلیل عدم پیشرفت در راستای برقراری آتش‌بس، هم از حماس و هم اسرائیل ناامید شده است». اما واقعیت ماجرا این است که قطر، در مقام میزبان و میانجی، به این موضوع پی برده که نتانیاهو به دنبال تحمیل است و نه مذاکره و می‌خواهد بدون اینکه امتیازی بدهد، اسرای اسرائیلی را آزاد کند. آنتونی بلینکن به دنبال آن است که در آخرین دوران مسئولیت به عنوان وزیر امور خارجه

آزادی اسرای صهیونیستی را به نام خودش تمام کند.

چه شد که سناریوی اخراج مطرح شد؟

بیش از یک سال از عملیات طوفان الاقصی سپری شده، اما بنیامین نتانیاهو و ارتش تحت امر او، هنوز هم به اهداف خود نرسیده‌اند و همچنان در موقعیت ضعف و بلاتکلیفی قرار دارند. صهیونیست‌ها دست به ترور زدند تا حماس را زمین گیر کنند. مقامات رژیم صهیونیستی بارها با بزرگ‌نمایی تبلیغاتی، مدعی شده بودند که پس از شهادت اسماعیل هنیه و یحیی سنوار، حماس در مدت زمانی کوتاه از هم پاشیده خواهد شد. این ادعا دروغ از آب درآمد و در آن سوی مرز هم، شهادت سید حسن نصرالله و هاشم صفی الدین، مانع از تداوم حمله به اسرائیلی‌ها نشد.

در هفته‌ای که گذشت، رژیم صهیونیستی به منظور تغییر در شرایط جنگی اقدامات جدیدی انجام داد که یکی از آنها، سپردن سکان وزارت جنگ به یک سیاستمدار دوآتشه است که البته هیچ درک و دانشی درباره جنگ ندارد. نتانیاهو در شرایطی وزارت جنگ را به یسرائیل کاتس سپرد که برخی از تحلیلگران صهیونیستی معتقدند کاتس ۶۹ ساله، از این به بعد نه طراح و ناظر عملیات جنگی، بلکه مطیع و پیرو کامل نتانیاهو خواهد بود.

از سوی دیگر، باید گفت که پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، قانون‌گذارانِ جمهوری‌خواهِ و خود ترامپ جنگ‌طلب، تمایلی به کنشگری قطر ندارند. جمهوری خواهان تمایل دارند از قطر فاصله بگیرند و به زعم خود، به شکل غیرمستقیم

به سران حملس لطمه بزنند و میدان مانور آنها را محدود کنند.

شکست تجارب پیشین

رژیم صهیونیستی به دنبال حذف تدریجی سران سیاسی حماس است. اعمال فشار برای اخراج مقامات حماس از قطر، با این امید در دستور کار قرار گرفته که سران حماس، در یک کشور آفریقایی یا در یکی از کشورهای دیگری که تحت کنترل اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل قرار دارند، اقامت کنند و نتوانند حماس را مدیریت کنند. واقعیت مغفول در سناریوی آمریکا و اسرائیل برای حذف سران حماس، این است که حتی در صورت تحقق چنین برنامه‌ای، پایانی برای مبارزه و مطالبات به حق و تاریخی مردم فلسطین وجود ندارد و اعمال فشار و خشونت، بارها منجر به شکست رژیم صهیونیستی شده و چنین توطئه ای امتحان خود را به بدترین شکل ممکن پس داده است.

دیدگاهتان را بنویسید