سه اقدام موفق دولت سیزدهم در زمین اقتصاد

در یک هفته اخیر گزارش‏های امیدوارکننده‏ای از وضعیت اقتصاد کلان منتشر شده است که آینده‏ای روشن و بهتر را نوید می‏دهد. دولت سیزدهم از زمانی که در نیمه سال 1400 فرمان اقتصاد کشور را در دست گرفت، با تغییر سیاست‏های خطا و بهینه‏سازی آن بر اساس ظرفیت‏ها و قابلیت‏های اقتصاد کشور، مسیر تمام شاخص‏های کلان را تغییر داد. تغییری که در طول دوسال گذشته در آیینه تمام گزارش‏ها منعکس شده است. براین اساس با اتکا به گزارش‏های رسمی شاهد هت تریک دولت سیزدهم در زمین اقتصاد هستیم به طوری که سه گل پی درپی شامل رشد چند برابری اقتصاد، سقوط نرخ رشد نقدینگی و افت نرخ تورم را به ثمر رسانده است. این درحالی است که تازه‏ترین گزارش‏ها از شاخص کلیدی و مهم رشد اقتصادی و تورم نیز از شتاب بهبود این شاخص‏ها حکایت دارد. در روزهای پایانی شهریور ماه، بانک مرکزی با انتشار گزارش نرخ رشد اقتصادی کشور درنخستین فصل از افزایش بیش از سه برابری رشد اقتصاد ایران دراین فصل خبرداد. طبق این گزارش، رشد اقتصادی کشور در سه ماهه اول 1402 معادل 6.2 درصد و رشد اقتصادی بدون نفت طی این دوره معادل 5.2 درصد بوده است. مقایسه ارقام سال‏جاری با رشد اقتصادی سه ماهه نخست سال 1401 نشان از افزایش بیش از سه برابری رشد اقتصادی کشور دارد. روز گذشته نیز مرکزآمار ایران مرجع رسمی دیگر، با انتشار دو گزارش از رشد اقتصادی و نرخ تورم شهریور ماه، این فضای امیدوارانه را تکمیل کرد.

رشد اقتصادی به 7.9 درصد رسید
درهمین راستا، مرکز آمار اعلام کرد رشد اقتصادی کشور در فصل بهار امسال به 7.9 درصد افزایش یافت. متوسط رشد اقتصادی فصلی در دولت سیزدهم تاکنون 4.8 درصد بوده در حالی که در دولت دوازدهم زیر صفر و در 8 سال دولت‏های یازدهم و دوازدهم به طور متوسط 2.5 درصد بود. بر اساس آخرین نتایج حساب‏های ملی فصلی مرکز آمار ایران، محصول ناخالص داخلی(GDP) به قیمت ثابت سال 1390 در سه ماهه اول سال 1402، به رقم 2144 هزار میلیارد ریال با نفت و 1818 هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است  که نشان از رشد 7,9 درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و 6.1 درصدی محصول ناخالص داخلی بدون نفت در فصل بهار سال 1402 دارد. بدین ترتیب در 7 فصل عملکرد دولت سیزدهم رشد اقتصادی کشور به طور متوسط 4.8 درصد بوده است. این در حالی است که در دولت‏های یازدهم و دوازدهم متوسط رشد فصلی اقتصاد کشور 2.5 درصد بود. بر این اساس رشد اقتصادی در دولت سیزدهم تاکنون 2 برابر رشد اقتصادی دولت قبل بوده است.در دولت دوازدهم نیز متوسط رشد فصلی اقتصاد کشور منفی یک دهم درصد بود. بنابراین دولت سیزدهم توانسته تاکنون اقتصاد کشور را از رشد زیر صفر نجات دهد. بر اساس آخرین نتایج حساب‏های ملی فصلی مرکز آمار ایران، محصول ناخالص داخلی(GDP) به قیمت ثابت سال 1390، در سه ماهه اول سال 1402، به رقم 2144 هزار میلیارد ریال با نفت و 1818 هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است، در حالی‏که رقم مذکور در فصل مشابه سال قبل با نفت 1986 هزار میلیارد ریال و بدون نفت 1714 هزار میلیارد ریال بوده که نشان از رشد 7,9 درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و 6.1 درصدی محصول ناخالص داخلی بدون نفت در فصل بهار سال 1402 دارد. نتایج مذکور حاکی از آن است که در فصل بهار 1402، رشته فعالیت‏های گروه کشاورزی رشد 4,6-، گروه صنایع و معادن 7.3 و گروه خدمات 9.3 درصد نسبت به فصل بهار سال 1401، رشد داشته است. محاسبات فصلی در مرکز آمار ایران در قالب 18 بخش اصلی متشکل از 42 رشته فعالیت بر مبنای طبقه‏بندی ISIC.Rev4 انجام می‏شود که بر این اساس گروه کشاورزی شامل زیر بخش‏های زراعت و باغداری، دامداری، جنگل‏داری و ماهیگیری، گروه صنایع و معادن شامل زیر بخش‏های استخراج نفت خام و گاز طبیعی، استخراج سایر معادن، صنعت، تأمین آب، برق و گاز طبیعی و ساختمان است و گروه خدمات شامل زیر بخش‏های عمده وخرده فروشی، فعالیت‏های خدماتی مربوط به تأمین جا و غذا، حمل ونقل، انبارداری، پست، اطلاعات و ارتباطات، فعالیت‏های مالی و بیمه، مستغلات، کرایه وخدمات کسب وکار ودامپزشکی، اداره امورعمومی وخدمات شهری، آموزش، فعالیت‏های مربوط به سلامت انسان و مددکاری اجتماعی و سایر خدمات عمومی، اجتماعی، شخصی وخانگی است.

رشد 7.9 درصدی اقتصاد حاکی از گام بلند کشور برای تحقق شعار سال
درهمین ارتباط، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره رشد 7.9 درصدی اقتصاد ایران در فصل بهار امسال، اعلام کرد: آمار رشد اقتصادی و گزارش عملکرد صنایع بزرگ بورسی در فصل تابستان حاکی از گام بلند کشور در تحقق شعار سال است. داود منظور در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: آمار رشد اقتصادی در فصل بهار و گزارش عملکرد صنایع بزرگ بورسی در فصل تابستان حاکی از گام بلند کشور در تحقق شعار سال دارد.وی افزود: یقینا با تلاش‏های مجاهدانه کلیه فعالان اقتصادی شاهد تداوم رشد اقتصادی بالا در نیمه دوم سال و خلق حماسه اقتصادی در سال مهار تورم و رشد تولید خواهیم بود. رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین با اشاره گزارش مرکز آمار از حساب‏های ملی فصلی بهار 1402، از آن با عنوان «گزارش امید آفرین» نام برد و با اعلام آمارها، تأکید کرد: رشد محصول ناخالص داخلی 7.9 درصد، رشد اقتصادی بدون نفت 6.1 درصد، رشد ارزش افزوده گروه خدمات 9.3 درصد، رشد ارزش افزوده صنایع و معادن 7.3 درصد و رشد ارزش افزوده گروه کشاورزی 4.3-درصد شده است. منظور اضافه کرد: در گروه صنایع و معدن، رشته فعالیت‏های استخراج نفت و گاز با رشد 19.8 درصد، ساختمان با رشد 4.7 درصد و صنعت با رشد 6.3 درصددرصدر قرار دارند.وی ادامه داد: در گروه خدمات، واسطه گری‏های مالی با رشد 42.7 درصد و حمل و نقل و انبارداری و ارتباطات با رشد 9 درصد پیشتاز هستند. معاون رئیس جمهور همچنین با اشاره به نرخ رشد محصول ناخالص داخلی به تفکیک اجزاء هزینه، اعلام کرد که مصرف نهایی بخش خصوصی 7.1 درصد، مصرف نهایی دولت 16.7 درصد، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص 9.7 درصد و صادرات کالا و خدمات 28.3 درصد رشد داشته است.
کاهش 16 واحد درصدی تورم نقطه‏ای نسبت به ابتدای سال
در شرایطی که رشد اندک نرخ تورم مرداد ماه امسال، برخی از منتقدان را نسبت به تغییر مسیر شاخص تورم و خطر صعودی شدن آن نگران کرده بود، تازه‏ترین گزارش مرکزآمار ایران از نرخ تورم شهریور ماه نشان می‏دهد که رشد اندک نرخ تورم تنها در یک ماه (مرداد) رخ داد و در شهریور ماه دوباره در مسیر نزولی خود قرار گرفته است. به طوری که دراین ماه شاخص تورم ماهانه، نقطه‏ای و سالانه با افت معناداری روبه‏رو شده است. درخصوص نرخ رشد نقدینگی به عنوان مهمترین متغیر اثرگذار بر نرخ تورم نیز آخرین آمارها نشان می‏دهد دولت توانسته رشد نقدینگی را به میزان چشمگیری کاهش دهد. طبق اعلام بانک مرکزی نرخ رشد نقدینگی در پایان مرداد ماه سال‏جاری به 26.9 درصد کاهش یافته که کمترین نرخ 48 ماه اخیر است. آخرین بار در مرداد ماه سال 98 نرخ رشد نقدینگی با ثبت عدد 26.1 درصد، کمتر از 26.9 درصد کنونی بود. کاهش 15.3 واحد درصدی نرخ رشد نقدینگی طی 21 ماه، موفقیت سیاست پولی بانک مرکزی در کنترل موتور تورم را نشان می‏دهد. با این حال به دلیل اثرگذاری با وقفه این شاخص بر تورم، دستاورد تورمی کاهش نرخ رشد نقدینگی با چند ماه وقفه بروز خواهد یافت. از همین رو انتظار می‏رود روند کاهش تورم در ماه‏های آتی و بویژه در سال آینده به میزان چشمگیری مشاهده شود. هرچند که تا کنون به دلیل اثرگذاری سریع سیاست تثبیت بر بازارها، روند کاهش نرخ تورم آغاز شده، اما تداوم آن مشروط به کنترل عامل اصلی تورم یعنی رشد نقدینگی است که به گواه آمارها، این مهم محقق شده است.
براساس این گزارش، مرکز آمار نرخ تورم شهریورماه 1402 را اعلام کرد که طبق آن تورم ماهانه نسبت به مردادماه کاهشی شده و به 2 درصد رسیده و تورم ماهانه مواد خوراکی هم به 1.4 درصد افت کرده است.
در شهریور ماه 1402، شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد 201,7 رسیده است که نسبت به ماه قبل، 2.0 درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، 39.5 درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، 46.1 درصد افزایش داشته است. بر اساس این گزارش، نرخ تورم ماهانه مواد غذایی که در مردادماه 2.6 درصد بود در شهریورماه با 1.2 واحد درصد کاهش به 1.4 درصد رسیده است. نزول نرخ تورم ماهانه مواد غذایی به زیر 2 درصد بیانگر آرامش نسبی در بازار محصولات خوراکی است. تورم نقطه به نقطه که در فروردین امسال به 55.5 درصد رسیده بود در شهریور به 39.5 درصد رسید. بدین ترتیب در نیمه اول امسال نرخ تورم نقطه به نقطه 16 درصد کاهش یافته که سریع‏ترین کاهش تورم در سالیان اخیر است.

تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور
منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل می‏باشد. در شهریور ماه 1402، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، 39,5 درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، 39.5 درصد بیشتر از شهریور ماه 1401، برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‏اند. تورم نقطه به نقطه شهریور ماه 1402، در مقایسه با ماه قبل، 0,3 واحد درصد کاهش یافته است.

تورم ماهانه خانوارهای کشور
منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل می‏باشد. در شهریور ماه 1402، تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر 2 درصد بوده‏است. تورم ماهانه برای گروه‏های عمده «خوراکی‏ها، آشامیدنی‏ها و دخانیات»، 1.5 درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، 2.3 درصد بوده است.

نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن می‏باشد. در شهریور ماه 1402، نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به 46,1 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، 0,6 واحد درصد کاهش یافته است.

درصد تغییرات شاخص قیمت در دهک‏های هزینه‏ای کل کشور در شهریور ماه 1402
نرخ تورم سالانه کشور در شهریور ماه 1402، برابر 46,1 درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهک‏های مختلف هزینه‏ای از 45.9 درصد برای دهک‏های ششم تا نهم، تا 46.6 درصد برای دهک دهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهک‏ها در این ماه به 0.7 واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (1.8 واحد درصد) 1.1 واحد درصد کاهش داشته است.

دیدگاهتان را بنویسید