نشنالاینترست در یادداشتی به ارزیابی نوع مواجهه دولتهای اروپایی با حمله روسیه به اوکراین و صفبندیهای جدید در اروپا پرداخته است. نویسنده، در این خصوص، کشورهای اروپایی را به سه دسته تقسیم میکند: حافظان وضع موجود، انجیلیها و موازنهگراها.
۱️⃣ حافظان وضع موجود
دولتهای همسو با آلمان، فرانسه و مجارستان که موضعشان مخالفت با ایجاد منطقه پرواز ممنوع در اوکراین است. آنها معتقدند که باید از مسیر دیپلماسی و مذاکره با مسکو، رهبران کرملین را به پایان جنگ اقناع نمود. آنها به شدت مخالف مداخله نظامی دیگر کشورها در این نبرد هستند. آنها با تحریم خرید گاز روسیه نیز به دلیل تبعات اقتصادی موافق نیستند.
۲️⃣ انجیلیها
دولتهایی که نهتنها با ارسال تسلیحات و تجهیزات پیشرفته نظامی مانند جنگندههای میگ به اوکراین موافق هستند، بلکه معتقدند ناتو باید با ایجاد منطقه پرواز ممنوع، روسیه را وادار به عقبنشینی کند. این گروه از دولتها، متشکل از لهستان، کشورهای بالتیک و فنلاند، همانهایی هستند که میتوان آنها را انجیلی نامید.
۳️⃣ موازنهگراها
بریتانیا مهمترین بازیگر اروپایی است که از یکسو با مداخله ناتو و ایجاد منطقه پرواز ممنوع مخالف است ولی با تشدید تحریمها علیه روسیه و ارسال تسلیحات دفاعی به اوکراین موافق است. هدف بریتانیا و در مرتبه دیگر آمریکا، این است که اوکراین به باتلاق روسیه تبدیل شود و هزینههای نبرد برای مسکو چنان افزایش یابد که دیگر نتواند چنین اقدامات توسعهطلبانهای را تکرار کند.
✅ این دستهبندی نشان میدهد در صحنه جهانی جغرافیا و منافع بر ارزشها و ایدئولوژیها اولویت دارند. محاسبات متفاوت دولتها ناشی از غلبه واقعگرایی بر لیبرالیسم در نگرشها و رویکردهای اغلب رهبران به روابط بینالملل است. برخلاف تبلیغات رسانهای غرب، اروپای پس از نبرد ممکن است نه تنها متحدتر نباشد، بلکه پراکندگی بیشتری را شاهد باشد.
https://nationalinterest.org/feature/ukraine-crisis-spurs-new-alignments-europe-201497