تهدید مستقیم علیه امریکا

ا
ایران همچنان به تهدید مقامات آمریکایی ادامه می‌دهد، به‌ویژه کسانی که در کشتن قاسم سلیمانی دخیل بودند. همچنین تهران تلاش‌های خود برای ایجاد شبکه‌های نیابتی در داخل ایالات متحده را که بیش از یک دهه است در حال انجام است، ادامه می‌دهد.
ایران با توانمندی‌های نظامی متعارف و غیرمتعارف خود همچنان تهدیدی برای آمریکا و شرکایش است. نیروهای ایران قادر به انجام حملات منطقه‌ای و مختل کردن حمل‌ونقل از تنگه هرمز هستند. با وجود تلاش‌ها برای توسعه موشک‌ها و پهپادها، تلفات ناشی از حملات اسرائیل و ضعف تجهیزات و آموزش در نیروهای زمینی و هوایی، توان نظامی ایران را محدود کرده است.
روابط بین‌المللی و مقابله با انزوا
تهران با گسترش روابط با روسیه و چین تلاش دارد تحریم‌های آمریکا و انزوای دیپلماتیک را خنثی کند. همکاری‌های نظامی با روسیه، به ویژه در جنگ اوکراین، و تکیه به چین به عنوان شریک سیاسی و اقتصادی، از تلاش‌های کلیدی ایران برای کاهش فشارها است.

همچنین ایران روابط دیپلماتیک و دفاعی خود را با کشورهای آفریقایی و دیگر کشورهای جنوب جهانی نیز گسترش می‌دهد و در حال بهبود روابط با عربستان سعودی است، هرچند هنوز سوءظن‌های متقابل وجود دارد.سند ارزیابی تهدیدات امنیتی ایالات متحده: ایران هنوز هسته‌ای نشده!

سرویس اطلاعاتی ایالات متحده، سالانه سندی با عنوان «ارزیابی سالانه تهدید ات جامعه اطلاعاتی ایالات متحده» منتشر می‌کند، این ارزیابی بر جدی‌ترین و مستقیم‌ترین تهدیدات علیه ایالات متحده، به ویژه در سال آینده، تمرکز دارد. در جدیدترین سند منتشر شده که اطلاعات آن تا 18 مارس 2025 را شامل می‌شود، نام ایران 62 بار تکرار شده و همچنین به طور متمرکز به ایران به عنوان یکی از تهدیدات اصلی علیه ایلات متحده در کنار چین، روسیه و کره شمالی پرداخت شده‌است. همزمانی انتشار این سند با نامه ارسال شده ترامپ به رهبرانقلاب تناقضات جالب توجهی را میان دیدگاه رئیس جمهور فعلی ایالات متحده و دستگاه‌های اطلاعاتی این کشور آشکار می‌کند، در ادامه به مهم‌ترین نکات این گزارش در خصوص ایران اشاره خواهدشد.

استراتژی چین، روسیه، کره شمالی و ایران

روسیه، چین، ایران و کره شمالی در حال به چالش کشیدن منافع آمریکا هستند. آن‌ها با تاکتیک‌های قدرت سخت و نرم، مناطق خود را تهدید کرده و سیستم‌های جایگزینی در تجارت و امنیت ایجاد می‌کنند. این کشورها با اجتناب از درگیری مستقیم نظامی، از طریق همکاری و کارزارهای برنامه‌ریزی‌شده به دنبال برتری و فشار بر سایر کشورها برای همکاری و جذب هستند. همکاری فزاینده بین این دشمنان باعث افزایش مقاومت آن‌ها در برابر ایالات متحده شده‌است.

استراتژی ایران
ایران به توسعه توانمندی‌های موشکی و هسته‌ای خود ادامه می‌دهد تا نفوذ منطقه‌ای و بقای رژیم را تضمین کند. همچنین تهران از روابط دیپلماتیک با کشورهای منطقه و رقبای آمریکا (مانند روسیه و چین) برای گسترش نفوذ خود استفاده می‌کند.
علیرغم تلاش‌ها و توانمدی‌های ایران، در حال حاضر ضعف‌های جدی وجود دارد که تهران با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کند؛ تنش‌های مداوم با اسرائیل و ناتوانی در بازدارندگی این کشور، ضعف حزب‌الله و سقوط رژیم اسد از مهم ترین چالش‌های سیاست خارجی ایران هستند. مشکلات اقتصادی (مانند تورم بالا و نوسانات ارز) و نارضایتی‌های اجتماعی هم از جدی‌ترین چالش‌های داخلی ایران است.
رهبران ایران آگاهند که کشور در شکننده‌ترین وضعیت خود از زمان جنگ ایران و عراق قرار دارد. این وضعیت احتمالاً بر محاسبات استراتژیک ایران و رویکرد آن نسبت به منطقه، ایالات متحده و شرکای آمریکایی تأثیر خواهد گذاشت. علاوه بر این، ایران تحت فشارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و منطقه‌ای قرار دارد که این مسائل کشور را به‌طور فزاینده‌ای در برابر بی‌ثباتی‌های داخلی و مداخلات خارجی آسیب‌پذیر کرده است.
محور مقاومت و مقابله با اسرائیل
ایران با حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی مانند حماس و حزب‌الله منسوب به مقاومت تهدید جدی علیه اسرائیل است. از جمله تهدیدات مستقیم می توان به، حملات شبه‌نظامیان به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه و حملات موشکی و پهپادی حوثی‌ها به اسرائیل و ترافیک دریایی در نزدیکی یمن اشاره کرد. علیرغم آسیب سقوط رژیم اسد به محور مقاومت، همچنان تهدیدات از سوی این گروه‌ها ادامه دارد.
سلاح هسته‌ای
ایران همچنان تأیید نکرده است که در حال ساخت سلاح هسته‌ای باشد. آیت الله خامنه‌ای از سال ۲۰۰۳ برنامه تسلیحات هسته‌ای را متوقف کرده است و هنوز هیچ تصمیمی برای بازگشت به این برنامه اتخاذ نکرده است. با این حال، در سال‌های اخیر تابوی بحث علنی درباره سلاح‌های هسته‌ای کاهش یافته که این امر موجب جسورتر شدن حامیان تسلیحات هسته‌ای در ساختار تصمیم‌گیری ایران شده است. رهبر ایران همچنان به عنوان تصمیم‌گیرنده نهایی در برنامه هسته‌ای ایران، از جمله هر گونه تصمیم برای توسعه سلاح‌های هسته‌ای باقی مانده است.
در زمینه سلاح‌های غیرهسته‌ای، ایران احتمالاً به تحقیق و توسعه در زمینه سلاح‌های شیمیایی و بیولوژیکی برای مقاصد تهاجمی ادامه خواهد داد. دانشمندان نظامی ایران مواد شیمیایی‌ای را بررسی کرده‌اند که اثرات متنوعی از جمله آرام‌بخش، تجزیه‌کننده روانی و ناتوان‌کننده حافظه دارند و در عین حال می‌توانند کشنده باشند.
سرمایه‌گذاری نظامی و سایبری
ایران به توسعه موشک‌ها و پهپادهای داخلی ادامه می‌دهد و بزرگترین ذخایر این تسلیحات در منطقه را در اختیار دارد. این سیستم‌ها بخشی از استراتژی بازدارندگی ایران هستند و از فروش آن‌ها برای تقویت شراکت‌های نظامی خود بهره می‌برد.
همچنین ایران تخصص فزاینده‌ای در عملیات سایبری تهاجمی دارد و به تهدیدی جدی برای امنیت شبکه‌ها و داده‌های ایالات متحده و متحدانش تبدیل شده است.

دیدگاهتان را بنویسید