وال استریت ژورنال این تحلیل را به چگونگی مواجهه ترامپ با ایران اختصاص دادهاست، تحلیلگر این گزارش نسبت به توافق بسیار بدبین است و با احتمال اینکه دیپلماسی در این شرایط راه به جایی نمیبرد، گزینهی دیگری را پیشنهاد میکند. در ادامه به نکات مهم و راهبردی این گزارش اشاره شدهاست.
این گزارش در پاسخ به این پرسش که آیا رهبر انقلاب با مذاکره هستهای موافقت خواهد کرد یا خیر؟ استدلال میکند که؛ « باتوجه به وضعیت بحرانی جمهوری اسلامی در خاورمیانه، وضعیت اقتصادی رو به زوال آن که به ارز ضعیف و کمبود انرژی و گاز وابسته است و نگرانیهایی که بسیاری از وفاداران رژیم در مورد قدرت کنترل خود بر جامعه ایران دارند، ممکن است آیتالله خامنهای برای کاهش تحریمهای آمریکا، حاضر به انجام مصالحههایی در زمینه برنامه هستهای خود باشد.»
تحلیلگر وال استریت با طرح پرسشی اساسی درباره چگونگی توافق ترامپ با ایران، به دولت جدید ایالات متحده هشدار میدهد که، « هرگونه کاهش تحریم، منابع مالیای را برای اقدامات شریرانه تهران فراهم خواهد کرد.»
درخصوص توافق برجام اضافه کرد: «این مذاکرات هستهای هیچ معنایی نداشت مگر اینکه؛ اگر رژیم روحانی ایران از پذیرش خواستههای آمریکا سر باز میزد، واشنگتن آماده بود تا تأسیسات هستهای ایران را بمباران کند. بدون خطوط قرمز قابل اجرا، تهران از مزیت بیرقیبی برخوردار است. هر بار که آمریکا به ایران امتیاز میدهد، دیپلماسی تبدیل به باجخواهی میشود.»
تحلیگر وال استریت نیم نگاهی به دیدگاه برخی طرفداران ترامپ داشته و اضافه کرد؛ جی دی ونس قبل از انتخابات 2024، با اشاره به ایالات متحده و اسرائیل گفته بود: «گاهی اوقات منافع ما همپوشانی خواهد داشت و گاهی اوقات منافع ما متفاوت خواهد بود. و منافع ما به شدت در این است که وارد جنگ با ایران نشویم.»
اگر دیپلماسی به جایی نرسد راه حل چیست؟ ممکن است ترامپ نیاز داشته باشد تا از اسرائیل به صورت نظامی حمایت کند، تا میزان تخریب حمله را به حداکثر برساند. او ممکن است تصمیم بگیرد که بمب “Massive Ordnance Penetrator” را به اسرائیل بدهد، بمبی که به اندازهای قدرتمند است که میتواند تأسیسات زیرزمینی غنیسازی سوخت فوردو در ایران را نابود کند.
تبعات این تصمیم چیست؟ از آنجا که هر حمله اسرائیلی به تأسیسات هستهای ایران میتواند باعث حملات ایران به تأسیسات نفتی خلیج فارس شود، واشنگتن ممکن است به زودی با خطر این مواجه شود که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس کاملاً از مدار ایالات متحده خارج شوند.
تصمیم آقای ترامپ در سال ۲۰۱۹ برای عدم مداخله در برابر تهران، پس از آنکه ایرانیها موجی از موشکها و پهپادها را به تأسیسات نفتی عربستان سعودی شلیک کردند، اعتماد کشورهای خلیج فارس به ایالات متحده را لرزاند.
درصورتی که حمله اسرائیل نتواند ایران را تضعیف کند، چه خواهدشد؟ ممکن است عربستان سعودی را از پیوستن به توافقهای ابراهیمی بازدار، چیزی که برای آقای ترامپ به شدت مهم است. بدتر از آن، جایگاه چین و روسیه، متحدان تاثیرگذار جمهوری اسلامی، به شدت افزایش مییابد.