۳ پرده از اعترافات رئیس متا در مورد واتساپ

به تازگی “مارک زاکربرگ” رئیس شرکت متا که پیام رسان واتساپ نیز زیرمجموعه آن است، دست به یک افشاگری قابل تامل و معنادار با محوریت این پیام رسان زده که حامل نکات معناداری است. زاکربرگ به طور خاص به این نکته اشاره داشته که دولت آمریکا و البته دستگاه های جاسوسی و اطلاعاتی این کشور، به نحوی جدی و مداوم از کاربران واتساپ جاسوسی می کنند. او تاکید کرده که این نهادها می توانند کلیه داده های گوشی تلفن همراه کاربران را خالی کنند!

مدت زمان زیادی از رفع فیلترینگ پیام رسان واتساپ در کشورمان نمی گذرد. پیام رسانی که در بحبوحه تحولاتی نظیر اغتشاشات سال 1401 و یا تحولاتی نظیر ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران، عملا به یک سکوی مجازی در راستای اهداف و منافع جریان های رقیب و دشمن با ایران تبدیل شده بود. این مساله به قدری جدی بوده که علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت سیزدهم در موضع گیری تاکید کرد که واتساپ و تلگرام در بحبوحه تحولات سال 1401 ایران، عملا اقدامات تروریستی انجام دادند.

اساسا همین موضوعات و دیگر مسائل مرتبط با آن بوده که واکنش منتقدان را نسبت به رفع فیلترِ اخیر از پیام‌رسان واتساپ برانگیخته است. با این حال، به تازگی مارک زاکربرگ رئیس شرکت متا که پیام رسان واتساپ نیز زیرمجموعه آن است، دست به یک افشاگری قابل تامل و معنادار با محوریت این پیام رسان زده که حامل نکات معناداری است. زاکربرگ به طور خاص به این نکته اشاره داشته که دولت آمریکا و البته دستگاه های جاسوسی و امنیتی این کشور، به نحوی جدی و مداوم از کاربران واتساپ جاسوسی می کنند.

او این موضع گیری را در جریان یک برنامه پادکست با نام “تجربه جو روگان” افشا کرده است. او گفته است که دستگاه‌های جاسوسی آمریکا عملا کنترل تلفن همراه کاربران واتساپ را به دست می گیرند و کلیه اطلاعات آنها در پیام رسان مذکور و دیگر بخش های تلفن همراهشان را تخلیه می کنند.

جالب اینکه این موضع‌گیری مارک زاکربرگ تنها اندکی پس از افشای این واقعیت ایراد شده که مشخص شده که تاکر کارلسون، مجری سرشناس شبکه فاکس نیوز نیز به دلیل جاسوسی نهادهای اطلاعاتی آمریکا از وی در ماجرای تلاش هایش برای مصاحبه با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، شاهد تاخیر سه ساله در انجام مصاحبه مذکور بوده است. بر اساس گزارش های منتشر شده، کارلسون نیز از پیام رسانی با نام “سیگنال” استفاده می‌کرده که وضعیت امنیتی آن و رمزگذاری پیام ها در قالب آن شبیه به واتساپ بوده است. در واقع، نهادهای اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا، اقدام به افشای چندباره داده های شخصی تاکر کارلسون برای مصاحبه با رئیس جمهور روسیه می کرده اند و همین مساله سبب

شده تا روس ها نسبت به مصاحبه با وی محتاط باشند.

جالب است که پیش از این قبیل مسائل نیز، حدودا 2 سال قبل شاهد بودیم که بر پایه داده های یک افشاگری بزرگ علیه واتساپ، این نکته آشکار شد که اطلاعات حدود نیم میلیون نفر از کاربران واتساپ به فروش گذاشته شده است! البته که ایلان ماسک نیز چند ماه قبل در پستی جنجالی تاکید کرد که واتساپ داده های کاربران را ذخیره می کند و از آن برای اقداماتی هدفمند استفاده می کند. مساله ای که ایلان ماسک را واداشت تا اذعان کند که حریم شخصی کاربران در پیام رسان واتستاپ حقیقتا خنده دار است. با این همه، افشاگری اخیر مارک زاکربرگ علیه پیام رسان واتساپ به طور خاص حامل 3 پیام مهم است.

یک: جاسوسی کلان‌داده‌ها از سوی دولت آمریکا کاملا جدی است

در جهان کنونی که روز به روز دیجیتالی‌تر می شود، مساله مدیریت داده ها از اهمیت فراوانی برخوردار می شود. حتی برخی تئوریسین های حوزه سیاست بین الملل تاکید دارند گه قدرت آتی جهان دست آن گروه از کشورهایی‌ است که کلان داده ها را کنترل می کنند و بر مبنای آن ها می تواند روند ها و جریان های آتی حکمرانی جهان را ترسیم و پیش بینی کنند.

اساسا به همین دلیل هم است که تاکنون در چندین نوبت شاهد اعلام هشدارهای صریح مقام معظم رهبری در این رابطه بوده ایم. از این رو، افشاگری اخیر مدیر عامل متا در مورد دزدی اطلاعات کابران پیام رسان واتساپ و سواستفاده از آن ها، در قالب طرحواره کلان دولت آمریکا جهت مدیریت افکار عمومی جهان و پیش بینی روندهای آتی و برنامه ریزی برای آن ها است.

دو: افشای چندباره تروریسم سایبری دولت آمریکا

بر کسی پوشیده نیست که فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها(به ویژه پلتفرم های غربی)، بیش از آنکه جلوه هایی از انعکاس تعهد واشینگتن به آزادی و حقوق بشر را به نمایش بگذارند، دقیقا روندی معکوس را در این رابطه نشان می دهند.

این نکته مخصوصا برای افکار عمومی کشورمان باید هدفِ افشاگری قرار گیرد و سطح آگاهی در این رابطه افزایش یابد که برخلاف جوسازی های جریان های سیاسی و رسانه ای غربی که فیلترینگ پیام رسان هایی نظیر واتساپ یا تلگرام را در ایران خلاف آزادی و حقوق بشر می دانند، به دلایلی نظیر آنچه اخیرا مارک زاکربرگ اعتراف کرده، این اقدام حرکت بسیار درستی بوده است. فضای مجازی در جهان فعلی بیش از هر زمان دیگری به یکی از حوزه‌های مهم مرتبط با امنیت ملی کشورها تبدیل شده است. موضوعی که مخصوصا جریان حکمرانی در کشورمان نباید نسبت به آن بی‌تفاوت باشد و باید سیاست های تنظیمی مشخصی در این رابطه حاکم باشد.

سیاست هایی که در نوع خود تامین کننده منافع ملی کشورمان نیز باشند. این مساله به قدری جدی است که حتی آمریکا نیز نسبت به آن حساس است. نمونه بارز این مساله را می توان در ماجرای اعلام هشدار آمریکا به شبکه احتماعی تیک تاک مشاهده کرد. ماه هاست که آمریکا هشدار می دهد اگر تیک تاک به تملک آمریکا درنیاید امکان فعالیت در این کشور را ندارد. در واقع، آمریکایی ها با توجه به محبوبیت شبکه اجتماعی چینی تیک تاک در این کشور، این تحلیل را دارند که نباید اجازه دهند داده های کلان مردم کشورشان تحت رصد و نظارت یک بازیگر خارجی نظیر چین باشد.

سه رسانه های غربی و لاپوشانی یک واقعیت مهم

اینکه پیام رسان واتساپ با انبوهی از رسوایی ها که در سال های گذشته با محوریت سوءاستفاده دولت آمریکا و صهیونیست ها و دیگر دولت های غربی از داده های کاربران در این پیام رسان افشا شده، همچنان میلیون ها کاربر در اقصی نقاط جهان دارد، نشان از آن دارد که جریان های رسانه ای غربی در این رابطه کنش فعالانه ای را برای لاپوشانی واقعیت ها با محوریت این پیام رسان در دستورکار داشته اند.

در حقیقت، این قبیل رسانه ها حقایق زیادی را در مورد این پیام رسان همسو با سیاست رسمی دولت های خود مخفی نگه داشته اند و از این رهگذر سعی در تداوم بخشی به روندی داشته اند که جز ضرر برای کاربران و مردم عادی نیست و عملا در راستای منافع قدرت های غربی و به ویژه دولت آمریکا است. از این رو، هیمنه رسانه ای غربی-صهیونیستی با محوریت لاپوشانی تخلفات پیام‌رسان واتساپ نیز سنگین است. موضوعی که به نظر می رسد مخصوصا در اتاق فکر رسانه ای کشورمان باید مد نظر باشد و اقدامات لازم برای مقابله با این روند و آگاهی بخشی در مورد آن از سوی ایران در دستورکار باشد.

دیدگاهتان را بنویسید