فاطمه معتمدی دکتری زمین شناسی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری در تشریح دلایل گرمایش زمین اظهار کرد: پژوهشهای دانشمندان نشان میدهد که افزایش میانگین دمای زمین ناشی از افزایش گازهای گلخانهای ازجمله گاز دیاکسید کربن است.
وی افزود: در واقع زمانی که نور خورشید از اتمسفر عبور می کند و به سطح زمین میرسد، مقداری از آن جذب می شود؛ اما باقی مانده آن به سمت بالا بازمیگردند تا از هوا کره خارج شوند.
وی افزود: اما این نور خورشید در مسیر خروج بین مولکولهای دیاکسید کربن و سایر گازهای گلخانهای گرفتار می شود که همین امر موجبات گرمایش کره زمین را فراهم می سازد.
دکتری زمین شناسی با بیان اینکه هر چه مقدار این مولکولها در هوا بیشتر باشد دمای کره زمین بالاتر میرود، عنوان کرد: پیامدهای ناشی از گرمایش زمین آسیبهای زیان باری دارد که شامل پیدایش فصلها زودتر از زمان طبیعی، زمستانها کوتاهتر، افزایش بیماریهای عفونی و میکروبی و آتشسوزی جنگلها میشود.
معتمدی گفت: بسیاری از راهکارها برای کاهش سرعت افزایش دمای زمین برای کشورها و دولتها مقرونبهصرفه نیست؛ چراکه باعث تعطیلی کارخانهها و صنعتها میشود؛ اما میتوان با جایگزین کردن انرژیهای پاک به جای سوختهای فسیلی تا حدودی روند افزایش دما را کاهش داد یا کنترل کرد.
وی گفت: انرژی باد، پنلهای خورشیدی و سوختهای زیستی که این نوع سوختها در کشور مکزیک با استفاده از شاخ و برگ گیاه ذرت در تهیه اتانول استفاده میشود تا جایگزین گازوئیل شود.
وی با بیان اینکه در کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی، آب و هوا و بارندگی کم انرژی زمینگرمایی و پنلهای خورشیدی مقرونبهصرفهتر است، توضیح داد: انرژی باد در بسیاری از مناطق دنیا برای تولید برق و انرژی زمینگرمایی در حال استفاده است.
وی ادامه داد: ۱۸ ناحیه کشور یافت شده که میتوانند منبع تأمین برق و انرژی پاک شهرهای اطراف خود باشند؛ محدود دماوند، سهند و سبلان، البرز، آذربایجان، تفتان در سیستان و بلوچستان از جمله این مناطق هستند .
این دکتری زمین شناسی تشریح کرد: انرژی زمینگرمایی در واقع انرژی خورشید ذخیر شده در طول هزاران سال در داخل زمین و یا از فروپاشی ایزوتوپهای اورانیوم در طی سالیان در عمق زمین به وجود میآید.
وی ادامه داد: درجه حرارت زمین با توجه به عمق آن بهصورت خطی افزایش مییابد به این معنا که به ازای هر ۱۰۰ متر عمق سه درجه سانتیگراد دما اضافه میشود که حرارت در هسته آن بیش از ۵ هزار درجه سانتیگراد است.
معتمدی عنوان کرد: کشور در کمربند لرزهخیز قرار گرفته پس میتوان با انتقال انرژی زمینگرمایی به سطح زمین آب را تبخیر کرد، توربینها را به حرکت درآورد و برق تولید کرد.
وی افزود: همان گونه که کشوری مانند ایسلند بیش از ۲۶ درصد الکتریکی مورد نیاز خود را از همین منابع زمینگرمایی تأمین میکند.
معتمدی افزود: سرمایهگذاری اولیه و زیرساختی در این زمینه معمولاً پرهزینه است؛ اما وقتی پتانسیل مربوطه یافت و تسلط به فناوریهای لازم انجام شود کاربرد علم و فناوری آن در نواحی دیگر بسیار کمهزینهتر خواهد بود.