جزئیات نشست شورای امنیت با موضوع توافق هسته ای؛ از ادعای انگلیس و آمریکا تا خواسته‌های صریح ایران

مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز عصر سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت در خصوص اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱  با بیان اینکه ایران مصمم است تمام تلاش خود را برای احیای برجام، به همان شکلی که بوده، بکار بندد، گفت: پیشنهادات ما در وین کاملاً منطبق با مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است.

سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل گفت: این که امروز شورای امنیت موضع ثابت خود را که “برجام باید بطور کامل احیاء و اجرا شود” دوباره تکرار کرد مایه دلگرمی است. ما امروز از ارائه پیش شرط یا شرط جدید صحبت نمی‌کنیم‎؛ ما از همان شرایط مندرج در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سخن می‌گوییم.

تخت روانچی تاکید کرد: بدون برآورده شدن کامل این شرایط، برجام برای مردم ایران بی‌فایده است. بنابراین، ما خواستار اجرای کامل، بموقع، بدون قید و شرط و قابل راستی‌آزمائی برجام هستیم؛ نه بیشتر و نه کمتر.

وی افزود: ما حدود چهار سال است که به طور کامل از حقوق و مزایای خود تحت برجام محروم شده‌ایم. برخی دولت‌ها فریبکارانه سعی می‌کنند اصرار ما بر احیای کامل و قابل راستی‌آزمایی حقوقمان را به عنوان یک اقدام غیرسازنده و انعطاف‌ناپذیر معرفی کنند.

اقدامات ما ماهیتی جبرانی دارد و در تطابق کامل با تعهدات ما تحت پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و موافقتنامه پادمان است.

تخت روانچی پس از پایان نشست شورای امنیت نیز اظهار کرد: مذاکرات وین تنها می‌تواند از طریق اراده سیاسی واقعی و مذاکرات مبتنی بر حسن نیت موفق شود.

“رز ماری دی کارلو” معاون سیاسی دبیر کل سازمان ملل دوازدهمین گزارش گوترش را در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ قرائت کرد.

دبیر کل سازمان ملل متحد در دوازدهمین گزارش خود از روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت با استقبال از مذاکرات وین بر ضرورت رفع تحریم‌های هسته‌ای یکجانبه آمریکا علیه ایران و بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام تاکید کرد.

دبیرکل سازمان ملل دوازدهمین گزارش خود از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را هفته گذشته به این شورا ارائه داد تا در نشست امروز سه شنبه ۲۳ آذرماه جاری (۱۴ دسامبر ۲۰۲۱) مورد بررسی قرار گیرد.

گوترش در این گزارش با اشاره به دشواری های سال های اخیر در موضوع برجام، همچنان از برجام به عنوان بهترین گزینه برای حل و فصل موضوع هسته ای ایران و دیپلماسی چندجانبه یاد کرده است.

نماینده اتحادیه اروپا نیز در این نشست به نمایندگی از جوسپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنانی گفت که همه طرف های برجام به مذاکرات بازگشته اند. در طول پنج ماه گذشته  هماهنگ کننده اروپا تلاش زیادی برای ارتباط با مقامات ایران انجام داده است. وی تصریح کرد که هدف ما بازگشت آمریکا به برجام و اجرای برجام از سوی دو طرف است.

وی در این نشست بدون اشاره به تعلل اتحادیه اروپا در طول دوران نقض برجام از سوی آمریکا گفت که اتحادیه اروپا متعهد به اجرای برجام است.

نماینده اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرد مذاکرات به سمت دلخواه پیش برود.

“اولواف اسکوگ” در تدام هراس غرب از پیشرفت برنامه هسته ای ایران با ابراز نگرانی مدعی شد که این پیشرفت ها نگرانی جدی در مورد اشاعه هسته ای ایجاد می کند.

نماینده اتحادیه اروپا مدعی عدم همکاری ایران با بازرسان آژانس شد و ادعا کرد که پیشرفت های هسته ای ایران مغایر توافق است.

وی از ایران خواست از اقداماتی که مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ به شمار می آید، اجتناب کند.این مقام اروپایی در عین حال از آمادگی ایران برای اجرای کامل برجام استقبال و از خروج آمریکا از این توافق در دولت قبلی  ابراز نگرانی کرد.

نماینده اتحادیه اروپا همچنین مدعی اراده سیاسی دولت بایدن برای بازگشت به برجام وتعامل با ایران شد و با استقبال از این ادعای خود گفت که از لغو تمام تحریم های مغایر با برجام استقبال می کنیم.

 باربارا وودوارد سفیر و نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل نیز در سخنانی به رغم بد عهدی کشورش در طول دوره نقض برجام از سوی آمریکا مدعی شد که انگلیس پیوسته تعهد خود را به قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام نشان داده است.

وی مدعی شد: اولویت ما بازگشت آمریکا به برجام و بازگشت ایران به پایبندی است. ما در وین برای رسیدن به این هدف در حال مذاکره هستیم.

این دیپلمات انگلیسی برغم جدیت و در چارچوب بودن پیشنهادات ایران در وین بر اساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ ادعا کرد که ایران در طول این مذاکرات، خواسته های حداکثری جدیدی را مطرح کرده است که بسیاری از آنها فراتر از برجام است.

وی در راستای همسویی با دیگر مقامات اروپایی و آمریکایی برای فضاسازی و تاثیر بر روند مذاکرات وین مدعی شد که روند مذاکرات به اندازه کافی سریع پیش نمی رود و زمان در حال اتمام است.

وودوارد در تداوم هراس غرب از پیشرفت برنامه هسته ای ایران و بدون اشاره به زراد خانه هسته ای رژیم صهیونیستی در منطقه مدعی شد که این پیشرفت ها صلح و امنیت بین‌المللی و سیستم جهانی منع اشاعه اتمی را تضعیف می‌کند.

وی درباره برنامه دفاعی بازدارندگی ایران نیز مدعی شد که توسعه برنامه موشکی بالستیک ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ مغایرت دارد.

نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز در سخنانی ادعا کرد که از سال ۲۰۱۵ فرانسوی‌ها تعهد خود را برای اجرای کامل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱  نشان داده اند.

این دیپلمات فرانسوی در توجیه ادعای خود مدعی شد که این تعهد از طریق لغو تحریم‌های اروپایی و تسهیل دستیابی شرکتهای ما به بازار ایران و مخالفت با خروج دولت پیشین آمریکا از برجام نشان داده شده است. وی در تدوام هراس افکنی از پیشرفت برنامه هسته ای صلح آمیز ایران مدعی شد که خواسته های ایران در مذاکرات فراتر از توافق است و ما بر سر دو راهی هستیم و ایران دو گزینه دارد.

نماینده آلمان در سازمان ملل نیز با تکرار ادعاهای مقامات غربی و در راستی هراس آنها از پیشرفت های هسته ای ایران، با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی نقشی حیاتی در نظارت و راستی آزمایی تعهدات هسته ای ایران ایفا می کند، بدون اشاره به نقض برجام از سوی آمریکا و کارشکنی‌هایش در این مسیر مدعی شد که محدود شدن فعالیت های آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران نگران کننده است.

این دیپلمات آلمانی نیز با تکرار ادعاهای هم پیمانان غربی خود مبنی بر اینکه ما بر سر دوراهی قرار داریم، ادعا کرد که اگر ایران به طور جدی وارد فرآیند دیپلماتیک شود، می توان به سرعت به یک توافق خوب برای همه طرف‌ها دست یافت.

وی مدعی شد که در صورت نرسیدن به توافق ، بحران اجتناب ناپذیر خواهد بود و این به نفع جامعه بین المللی نیست.

این دیپلمات آلمانی بدون اشاره به بدعهدی‌های اروپا و نقض برجام از سوی آمریکا مدعی شد که پنجره فرصت به سرعت در حال بسته شدن است.

وی همچنین در تداوم فضاسازی ها و ایران هراسی غرب از پیشرفت برنامه دفاعی بازدارندگی ایران، آن را مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ خواند و مدعی شد که ما تمام تلاش خود را انجام خواهیم داد تا شاهد موفقیت مذاکرات برجام در وین باشیم.

“دیمیتری پولانسکی” معاون نماینده روسیه در سازمان‌ ملل متحد نیز در نشست شورای امنیت اظهار کرد که توجه جهان بر مذاکرات وین معطوف شده است. ما از طریق خویشتنداری راهبردی و عدم افزایش تنش ها می توانیم به این هدف دست یابیم.

این مقام ارشد روسیه گفت که ما به دیپلماسی حرفه ای نیاز داریم، موفقیت آن در راستای منافع ما است. هرگونه نتیجه گیری زودهنگام در مورد موضع ایران مناسب نیست. مذاکرات در وین یک روند سریع نیست.

وی آمریکا را مقصر واقعی وضعیت کنونی دانست و گفت که آمریکا در سال ۲۰۱۸ برجام را ترک کرد و صدمه زیادی به آن زد و  برای سایر طرف‌ها جهت اجرای برجام مانع ایجاد کرد.

معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل اظهار کرد که ما تقریبا ۶ ما صبر کردیم تا دولت بایدن سیاست خود در قبال برجام را مشخص کرد و اکثرا به این امر اشاره نمی شود.

این دیپلمات ارشد روسیه ادامه تصریح کرد که  منبع مشکلات کنونی سیاست های آمریکا است نه ایران. اکنون آمریکایی ها  آمادگی خود برای بازگشت به برجام و اجرای آن حرف می زنند، این حرفها باید با عمل همراه شود.

وی تصریح کرد: ما معتقدیم اجرای کامل برجام از سوی آمریکا واکنش مثبت ایران را به همراه خواهد داشت و تعهدات خود را اجرا خواهد کرد. اینها یک اقدام یکجانبه از سوی ایران در ارتباط با تعهدات خود در مورد برجام نیست و نباید به عنوان نیت بد از سوی ایران تعبیر شود.

معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل ادامه داد که اظهاراتی مبنی براینکه برجام منسوخ شده و نیازمند به روز رسانی، تمدید و غیره  است، خطرناک و غیر مسوولانه است.

سفیر و نماینده چین در سازمان ملل نیز در سخنانی در این نشست اظهار کرد که برجام حاصل دیپلماسی چند جانبه در طول ۱۰ سال گذشته است که از سوی شورای امنیت نیز مورد تایید قرار گرفته است.

وی تصریح کرد که برجام ستون اصلی در نظام عدم اشاعه هسته ای در جهان است و باعث ثبات در خاورمیانه می شود.

نماینده چین در سازمان ملل با اشاره خروج آمریکا از برجام افزود که از ماه آوریل تاکنون مذاکرات از سر گرفته شده است و طرف‌ها توانسته‌اند پیشرفت‌های مهمی بدست آورند که این امر فرصت خوبی برای آمریکا و ایران جهت بازگشت به پایبندی به برجام فراهم کرده است.

این مقام ارشد کشور چین در سازمان ملل ادامه داد که طرف‌ها باید با هدف نهایی بازگشت به پایبندی به برجام تلاش کنند.

وی تاکید کرد که باید یک تصمیم در سطح سیاسی باشد. گفت وگو تنها مسیر پیش رو برای حل مساله هسته ای ایران است و طرف‌ها باید متعهد به یک راه حل سیاسی باشند.

دیپلمات کشور چین بر لغو تحریم های یکجانبه و غیر قانونی تاکید کرد و گفت که آمریکا از طریق خروج یکجانبه خود از برجام و وضع فشار حداکثری علیه ایران، کشوری است که بحران را آغاز کرده است.

وی تاکید کرد که آمریکا باید تمام تحریم ها علیه ایران را لغو کند و در مقابل ایران نیز باید به پایبندی کامل به برجام بازگردد. با وجود اظهارات آمریکا برای بازگشت به برجام، این کشور در چند روز گذشته تحریم های جدیدی علیه ایران اعلام کرده است که این اقدامات برخلاف قوانین بین المللی و اصول پایه ای در مورد روابط بین المللی است.

دیدگاهتان را بنویسید