در پی رسوایی اطلاعاتی اخیر و درز اطلاعات جاسوسی آمریکا

رسوایی اطلاعاتی اخیر درز اطلاعات جاسوسی آمریکا بار دیگر تصویر هالیوودی و هژمونیکی که دولت آمریکا سال ها سعی داشته برای خود در عرصه بین المللی تصویرسازی کند را زیر سوال برد.

 به تازگی بخش قابل توجهی از اسناد محرمانه مرتبط با فعالیت های جاسوسیِ بین‌المللی دولت آمریکا به فضای مجازی درز کرده است. موضوعی که در نوع خود تصویری روشن را از فعالیت های جهانیِ دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا در بحبوحه اوج گیری بحران های جهانی نظیر جنگ اوکراین نشان می دهد.
مساله ای که به زعم بسیاری از رسانه ها و تحلیلگران غربی یک رسوایی بزرگ برای آمریکا است و پنتاگون را وارد معادله ای پیچیده جهت یافتنِ محلی که از طریق آن اطلاعات حساس جاسوسی این کشور به بیرون درز کرده، نموده است. البته یافتن پاسخ این معادله نیز به هیچ وجه کار ساده ای نیست زیرا شمار زیادی از مقام های ارشد نظامی و امنیتی آمریکا به اطلاعات حساس و مهم جاسوسی این کشور دسترسی دارند.
با این حال، این رسوایی در نوع خود حامل 4 پیام عمده و بزرگ است.
اول، بر اساس آنچه تاکنون از اطلاعات محرمانه جاسوسی آمریکا افشا شده، نهادهای اطلاعاتی این کشور از دوستان و متحدان نزدیکِ آمریکا نظیر کره جنوبی، رژیم اشغالگر قدس، اوکراین و انگلیس هم به نحو گسترده ای جاسوسی کرده‌اند. موضوعی که به زعم بسیاری از تحلیلگران و مفسران، فاجعه ای بزرگ به ویژه برای همکاریهای بین‌المللی دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا با دوستان و شرکای این کشور در اقصی نقاط جهان است و تضعیف شدید فضای اعتماد میان آن ها را به دنبال دارد.
موضوعی که در نوع خود حاکی از این مساله است که سطح بدگمانی و بی اعتمادی میان آمریکا و متحدان جهانی‌اش برخلاف تصاویر و پوشش ظاهری آراسته و خوبی که سعی می شود از این روابط ارائه شود، بسیار بالا است.
دوم،  آنچه تاکنون از اسناد محرمانه دستگاه های جاسوسی آمریکا افشا شده نشان می دهد برخلاف موضع‌گیری‌های ظاهری و تبلیغاتی دولت آمریکا مبنی بر اینکه اوکراین در جهبه های نبرد با روسیه دست برتر را دارد، کاملا خلافِ این مساله صادق است و علی رغم اعطای چیزی در حدود 200 میلیارد دلار کمک مالی و تسلیحاتی از سوی دولت آمریکا و کشورهای اروپایی به دولت اوکراین، این کشور شدیدا با کمبود تسلیحات، پرسنل نظامیِ مفید و موثر و البته مهمات مورد نیاز برای یگان های ضدهوایی خود رو به رو است.
مساله ای که نشان می دهد تا چه اندازه میان آنچه بلندگوهای تبلیغاتی غربی در مورد جنگ اوکراین و کلیت معادلات حاکم بر این جنگ اعلام می کند و آنچه حقیقتا در عرصه های میدانیِ جنگ مذکور رخ می دهد، تفاوت و فاصله است. موضوعی که از چشم انداز کلان حاکی از کنشگری مغرضانه و البته غیرصادقانه جریان های رسانه‌ای به ظاهر مستقل غربی در قالب جنگ اوکراین است.
سوم، رسوایی اطلاعاتی اخیر درز اطلاعات جاسوسی آمریکا بار دیگر موقعیت هالیوودی و هژمونیکی که دولت آمریکا سال ها سعی داشته برای خود در عرصه بین المللی تصویرسازی کند را زیر سوال برد. به بیان ساده تر، درز اطلاعات محرمانه جاسوسی دولت آمریکا نه فقط بر موقعیت این کشور در میان دوستان و متحدانش اثرگذار خواهد بود بلکه وجهه و اعتبار بین المللی دولت آمریکا را نیز عمیقا مخدوش کرده و دیکر کشنگران موثر در محیط بین‌المللی را واخواهد داشت تا همکاریهای محتاطانه‌تری را با دولت آمریکا در پیش گیرند. زیرا به دلیل حفره های فراوان در سیستم اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا، هر لحظه امکان دارد که اطلاعات محرمانه‌ای که آن ها با دولت آمریکا به اشتراک می گذارند لو رود و به یک رسوایی بزرگ برای خودِ آن ها نیز تبدیل شود. کما اینکه تردیدی نیست که دولت هایی نظیر کره جنوبی، استرالیا، انگلستان و البته رژیم اشغالگر قدس نیز با فشارهای فراوانی چه از جانب نخبگان سیاسی و نظامی و چه افکار عمومی خود رو به رو خواهند شد تا واکنشی درخور را به جاسوسی واشنگتن علیه دولت و نهادهای مهم نظام های حکمرانشان نشان دهند. مساله ای که می‌تواند سطح تنش و بحران ها را به مراتب بیش از قبل کرده و افزایش دهد.
چهارم، و در نهایت اینکه رسوایی اخیر اطلاعاتی دولت آمریکا تا حد زیادی این نگرانی و وحشت را در میان کارگزاران نهادهای جاسوسی و امنیتی آمریکا ایحاد کرده که مبادا کنشگران مهم و موثر بین المللی نظیر ایران، روسیه و چین توانسته باشند به درون سازوکارهای اطلاعاتی و امنیتی دولت آمریکا و اطلاعات محرمانه این کشور دسترسی پیدا کرده باشند. موضوعی که هیچ بعید نیست و می تواند امکانات و ظرفیت های قابل توجهی را در اختیار آن ها قرار دهد تا آن ها با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده توسط دولت آمریکا و یا متحدان آن، اقداماتی را در دستورکار قرار دهند که می توانند حامل خسارات و تبعات منفی گسترده ای برای واشنگتن باشند.

دیدگاهتان را بنویسید