با توجه به چندین تجربه گذشته، اثرگذاری یارانه نقدی در افزایش مطلوبیت، کاهش فاصله طبقاتی و بهبود رفاه مردم موفقیتآمیزتر از مدلهای کوپنی است که از بزرگترین ضعفهای آن، میتوان به کیفیت پایین کالاهای اساسی درون کالابرگ، سلب قدرت اختیار و انتخاب کالاهای اساسی ارزانقیمت برای مردم، وابستگی دوباره به واردات و بازگشت صحنههایی نظیر صف خرید کالا یا فروش کالاهای کوپنی در جلوی فروشگاهها اشاره کرد که سازوکار کالابرگ نسبت به یارانه نقدی نه تنها مزیتی ایجاد نمیکند، بلکه مشکلات آن نیز بیشتر است و تنها امکان خرید کالاهای کالابرگی در فروشگاههای بزرگ وجود دارد و سبب ایجاد انحصاری دیگر در این بین نیز خواهد شد.
وی افزود: افراد سودجو و دلالان با تشکیل شرکتهای صوری نفع چندبرابری از تخصیص ارز ترجیحی به واردات کالاهای اساسی میبردند و تولید در بخش کشاورزی در زمینه کالاهای اساسی با واردات از طریق ارز ارزان قیمت ۴۲۰۰ تومانی شدیدا سرکوب شده بود که با وجود این، حذف ارز ترجیحی لازمه اقتصاد کشور است.
نوروزی با اشاره به اینکه تخصیص ارز ترجیحی یکی از دلایل واردات بی رویه کالاست، بیان کرد: با حذف ارز ترجیحی، کالا متناسب با نیاز کشور وارد میشود و دیگر شاهد تقاضای کاذب برای واردات با ارز ۴۲۰۰ تومانی و بازصادرات یا قاچاق معکوس نخواهیم بود و اقتصاد به تعادل بازخواهد گشت.
واردات بی رویه به دلیل رانت و فساد ارز ترجیحی
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: طی سالهای اخیر مردم بواسطه تحریمهای ظالمانه مشکلاتی در اقتصاد ایجاد شد که افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارمندان یا ۱۰ تا ۵۷ درصدی حقوق کارگران سنخیتی با تورم ندارد.
وی با اشاره به اینکه تخصیص یارانه به واردات کالاهای اساسی منجر به از بین رفتن خودکفایی کالاهای اساسی شده است، بیان کرد: خودکفایی کالاهای اساسی و امنیت غذایی یکی از دغدغههای جدی مقاممعظم رهبری است که در صورت وجود نظام ارز چندنرخی و سرکوب تولید داخل به هیچ وجه محقق نخواهد شد، اما با اصلاح نظام یارانه و قیمت خرید تضمینی محصولات پیش بینی میشود که مجدد به خودکفایی محصولات استراتژیک و بهرهوری بالا در تولید کالاهای اساسی دست خواهیم یافت.
وی با اشاره به اینکه سالانه ارز قابل توجهی بواسطه واردات بی رویه کالا هدر میرفت، تصریح کرد: سالانه ۹ میلیارد دلار ارز ترجیحی به واردات کالا اختصاص مییافت که اصلاح نظام یارانه با هدف ایجاد اشتغال مولد و رونق کسب و کار صورت گرفته است.
با دلار ۴۲۰۰، توزیع یارانهها عادلانه نبود
این عضو کمیسیون برنامه و بودجهی مجلس خاطرنشان کرد: در شرایطی که برخی اقلام با حمایتهای دولتی و ارز ترجیحی به صورت ارزان عرضه میشد، مدیریت مصرف در کشور وجود نداشت و استفاده از برخی کالاها به شدت افزایش یافته بود. در این روش، هدررفت منابع بسیار بود و قاچاق بیش از اندازهای را هم در کشور داشتیم.