سادهلوحانه است اگر فکر کنیم که سفر نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران به منطقه بهمنظور تغییر نظر مخالفان برجام انجامشده باشد بلکه بیشتر به این شبیه است که واشنگتن به دنبال یافتن شرکای جرم بیشتر در روند کارشکنی در مذاکرات است.
با توجه به اینکه هشتم آذرماه دور جدید مذاکرات مستقیم ایران و کشورهای ۱+۴ شامل روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان زیر سایه سنگین اما غیرمستقیم آمریکا آغاز خواهد شد کشورهای اصلی دو طرف گفتوگوها یعنی ایران و آمریکا بهصورت طبیعی دست به سفرهایی برای هماهنگی بیشتر در بیان مواضع واضحتر زدهاند تا از حضور ذهن و آمادگی بیشتری در روز مذاکرات برخوردار باشند.
از سوی ایران، علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مسئول تیم مذاکرهکننده چندی پیش به لندن، پاریس، برلین و اسپانیا رفت و با نمایندگان سه کشور اصلی اروپایی در مذاکرات (انگلیس، فرانسه وآلمان) و انریکه مورا وزیر خارجه اسپانیا و معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرد. در ضمن معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان از طریق ویدئوکنفرانس با سرگئی ریابکوف و «ما ژائوسو» معاونان وزیران خارجه روسیه و چین درباره مذاکرات پیش رو برای لغو تحریمها گفتگو کرد.
منطقه مراقب بازی جدید آمریکا و اسرائیل باشد
مشخص است که رایزنی باقری با مقامات کشورهای درگیر در مذاکرات و معاون دبیر کل اقدام خارجی اتحادیه اروپا کاملاً منطقی، مبتنی بر اصول دیپلماتیک، قابل پیشبینی و نشان از رویکرد صادقانه تهران به موضوع مذاکرات است.
آمریکا با همکاری اسرائیل به دنبال القای این پیام به جهان است که واشنگتن مشکلی با آغاز مذاکرات هشتم آذرماه به منظور احیای برجام و رفع تحریمها علیه تهران ندارد
اما در سوی دیگر، واشنگتن “رابرت مالی” نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران را به منطقه غرب آسیا فرستاد. در همین ابتدا مشخص میشود که جو بایدن رئیسجمهور ایالاتمتحده بهصورتی واضح در مسیری قدم گذاشته که نتیجه دلخواه خود و رژیم صهیونیستی را به دنبال خواهد داشت.
مذاکره ویدئو کنفرانسی علی باقری با معاونان وزرای خارجه چین و روسیه
اولین ایراد سفر “مالی” به منطقه این است که واشنگتن ارزش مذاکرات در سطح کشورهای تراز اول جهان و قابلقبول درصحنههای بینالمللی را تا حد یک معاهده منطقهای کاهش داده است تا دستکم به دو امتیاز مثبت دست یابد.
اولین امتیاز این است که آمریکا با همکاری صهیونیستها به دنبال القای این پیام به جهان است که واشنگتن مشکلی با آغاز مذاکرات هشتم آذرماه ندارد، در صورت توافق بین ایران و ۱+۴ آماده بازگشت به برجام است و زمینه لازم برای رفع تمامی تحریمها علیه ایران را در برنامه خود دارد و تنها به دنبال این است که با همپیمانان منطقهای خود از جمله اسرائیل، عربستان، بحرین و امارات که همگی از همان ابتدا مخالف توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (برجام) بودند رایزنی کند و نظر مثبت آنها را به دست بیاورد. این اقدام دولت آمریکا برای کسانی که با تحولات مربوط به احیای برجام یا درهرصورت ادامه مذاکرات بین غرب و ایران آشنا هستند قابلقبول نیست زیرا مواضع دولت بایدن از خود وی گرفته تا آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نشان از این داشتهاند که این کشور به دنبال رفع تحریمها نیست و درست مانند دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق به دنبال سنگاندازی در راه محقق شدن اهداف توافق هستهای است تا بتواند شروط دیگری را در آن بگنجاند که اصلاً هستهای نیستند.
در همین راستا، «جنیفر ساکی»، سخنگوی کاخ سفید شامگاه پنجشنبه اعلام کرد دولت آمریکا رویکرد خود در قبال تحریمها علیه ایران را تغییر نداده و این جدای از دهها بار تأکید کاخ سفید بر حفظ فشار بر کشورمان است.
در حال حاضر آمریکا و اسرائیل از ماجرای مذاکرات بین غرب و ایران بهعنوان حربهای برای بیشتر به دام انداختن کشورهای همسو با غرب در منطقه استفاده میکنند