واضح است که تصمیمات این افراد میتواند زمینهساز یک بمبگذاری اقتصادی شود؛ بمبهایی که مانند پیجرهای حزبالله لبنان ممکن است روزی علیه خود ما به کار گرفته شوند
موضوع بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، با روی کار آمدن دولت غربگرا بار دیگر به بحثی داغ در فضای سیاسی کشور تبدیل شده است. این لایحه که پیشتر در همین مجمع تشخیص رد شده بود، اکنون در شرایطی دوباره مطرح میشود که به گفته کارشناسان پذیرش آن، به معنای چشمپوشی از راههای دورزدن تحریمها و محدودشدن حمایتهای جمهوری اسلامی از گروههای مقاومت منطقه و حتی شاه پاسداران انقلاب اسلامی است. به بیان دیگر، FATF بهعنوان بخشی از سیستم مالی و نظارتی جهانی، کشورهای عضو را ملزم میکند تمامی تراکنشهای مالی را شفافسازی کرده و هرگونه فعالیتی که با استانداردهای غربی در تضاد باشد، متوقف کنند. این سازوکار عملاً میتواند تمام ظرفیتهای موجود برای مقابله با تحریمها یا حمایت از جبهه مقاومت را از میان ببرد و زمینهساز فشارهای اقتصادی و سیاسی بیشتری علیه کشور شود.
از سوی دیگر، به گفته دکتر محمدرضا حسینی استاد دانشگاه و حقوقدان بینالملل، حتی اگر جمهوری اسلامی تمامی لوایح پالرمو و CFT را تصویب کرده و FATF آنها را تأیید کند و همچنین ۴۱ بند برنامه اقدام را انجام دهد، باز هم قرار نیست ایران از فهرست کشورهای با ریسک بالا خارج شود. چرا که تصمیمگیری در FATF بهصورت اجماعی است و بهاحتمال زیاد با مخالفت کشورهایی مانند آمریکا، رژیم صهیونیستی و آرژانتین مواجه خواهد شد. در چنین شرایطی در بهترین حالت، ممکن است که وضعیت ایران در شرایط فعلی باقی بماند.
بنابراین، پیوستن به این سازوکار، تنها به معنای دستکشیدن از ابزارهای مقابله با تحریمها، محدودسازی حمایت از مقاومت منطقه و ارائه اطلاعات دقیق از ساختار مالی کشور به دشمنانی است که همواره به دنبال ایجاد فشار بیشتر بر ایران هستند. این امر، نهتنها منافعی را برای کشور به همراه ندارد، بلکه موجب آسیبپذیرتر شدن اقتصاد ایران در برابر تحریمها و فشارهای بینالمللی خواهد شد. به عبارتی، پذیرش FATF، چیزی جز جایگذاری بمب ساعتی در اقتصاد ایران نیست.
در این میان، موضعگیری برخی اعضای مجمع در خصوص FATF کاملاً شفاف و صریح است. افرادی چون سعید جلیلی، احمد وحیدی، آیتالله خاتمی و آیتالله جنتی همواره مخالفت جدی خود با این لایحه را اعلام کردهاند. از سوی دیگر، افرادی چون محمدرضا عارف، مجید انصاری و مسعود پزشکیان نیز همواره از حامیان تصویب FATF بودهاند
اما برخی افراد همچنان از اعلام صریح موضع خود خودداری کردهاند. مردم حق دارند بدانند در این روزهای حساس منطقه که دشمن از هر ابزاری علیه جمهوری اسلامی در حال استفاده است، افرادی همچون علی لاریجانی، محمدرضا باهنر، محمدباقر قالیباف، کمال خرازی، حسین محمدی و علی آقامحمدی و… در قبال آینده اقتصاد ایران چه تصمیمی خواهند گرفت. آیا تحتتأثیر عملیات روانی دولتمردان، کشور را به سمت ازدستدادن داراییهای استراتژیک خود سوق میدهند؟ واضح است که تصمیمات این افراد میتواند زمینهساز یک بمبگذاری اقتصادی شود؛ بمبهایی که مانند پیجرهای حزبالله لبنان ممکن است روزی علیه خود ما به کار گرفته شوند.
پیوستن به FATF، اگرچه ممکن است از دید برخی در جهت تسهیل تجارت و بهبود روابط مالی بینالمللی دیده شود، اما از منظر بسیاری از تحلیلگران حقوقی و سیاسی، این امر به معنای کاهش استقلال اقتصادی و سیاسی کشور، محدودشدن حمایت از گروههای مقاومت و ایجاد آسیبپذیری بیشتر در برابر فشارهای جهانی است. به همین مردم منتظر اعلام نظر صریح اعضای مجمع تشخیص دررابطهبا این موضوع هستند.