هر اندازه زمان می گذرد، معمای اوکراین و حل و فصل آن در میان تنشهای به وجود آمده میان مسکو و واشنگتن سخت تر و پیچیده تر می شود. عقب نشینی آمریکا و اعضای اروپایی ناتو از طرح “گسترش ناتو به شرق” که عضویت اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی نیز یکی از مصادیق آن محسوب می شود، به معنای شکست آنها در منازعات اخیر با روسیه خواهد بود. از سوی دیگر، اصرار آنها بر عضویت اوکراین در ناتو و حمایت از ایده گسترش ناتو به شرق نیز به معنای آغاز منازعه ای پرهزینه، پایدار و مزمن میان ارتش روسیه و ناتو خواهد بود. موضوعی که مطابق نظرسنجی های صورت گرفته، شهروندان اروپایی و آمریکایی شدیدا با آن مخالف هستند.
هشدار ناتو به جای ارائه راهکار
کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی در دیدار با نمایندگان روسیه، خواست این کشور برای بستن درهای این سازمان به روی هر عضو تازه را رد کردند و به منظور رفع نگرانی مسکو در بارۀ امنیت در اروپا، خواستار گفتگو برای کاهش تسلیحات و چگونگی استقرار و آرایش موشکها شدند. ناتو در این مذاکرات که در بروکسل انجام گرفت، از روسیه خواست نیروهای خود را از مرز اوکراین دور کند و هشدار داد که هر گونه اقدام تهاجمی از سوی این کشور با مجازات سنگین روبرو خواهد شد.با این حال مقامات روسی نیز هشدار داده اند که استفاده از ادبیات تهدید در قبال مسکو ، قطعا در حل و فصل معضلات به وجود آمده کارساز نخواهد بود.
مواضع روسیه چیست؟
مواضع روسیه در منازعه اخیر با غرب کاملا مشخص است: اینکه خط قرمز استراتژیک مسکو مبنی بر عدم گسترش ناتو به شرق نباید زیر پا گذاشته شود. در مقابل، کشورهای عضو ناتو ا در بروکسل روسیه را به گفتگو برای کاهش تنش و تهدید در اروپا فراخواندند و انتظارات این کشور برای «تعیین سیاستهای این سازمان» را «زیاده خواهی» و غیرقابل قبول» دانستند. روسیه پیش از این خواستار تعهد ناتو به خودداری از پذیرش پیوستن اوکراین و گرجستان به این سازمان شده و چنین چشم اندازی را تهدیدی برای امنیت در اروپا توصیف کرده بود. روسیه همچنین از ناتو خواسته بود استقرار نیروهای خود در کشورهای متحد پیشین مسکو را محدود سازد.با این حال مقامات روسی معتقدند که احاطه ی نظامی و استراتژیک کشورهای همسایه (که قرار است درآینده عضو ناتو شوند ) بر خود را هرگز بر نمی تابد. بنابراین، جنس منازعه به وجود آمده بر سر اوکراین راهبردی می باشد. در چنین شرایطی هر گزینه ای که غرب به آن متوسل شود، برای آمریکا و اعضای اروپایی پیمان آتلانتیک شمالی هزینه ساز خواهد بود.
نشست بی نتیجه میان آمریکا و روسیه
بی نتیجه ماندن نشست معاونین وزرای امور خارجه روسیه و آمریکا ، منجر به پیچیده تر شدن ماجرا دراوکرای شده است. بر اساس گزارش رادیو فرانسه، وندی شرمن، نمایندۀ آمریکا در مذاکرات اخیر که در ژنو با همتای روس خود در این باره گفتگو کرده بود، در پایان نشست گفت «اگر روسیه چنین احتمالی را تهدید کنندۀ امنیت میداند، بهترین اقدام شرکت در گفتگو برای تحکیم آنست، مگر آنکه این موضع بهانهای بیش نباشد».