- Responsiblestatecraf اندیشکده آمریکایی در خصوص دیپلماسی آمریکا فعالیت خودش را تعریف میکند، در این تحلیل به نقد و بررسی انتخابات پیشرو ایران پرداختهاست.
- روز یکشنبه 9 ژوئن، شورا فهرستی از شش نامزد واجد شرایط را اعلام کرد . از این شش نفر، پنج نفر از جناحهای تندرو و محافظهکار هستند و انتظار میرفت که واجد شرایط باشند، در حالی که نامزد ششم اصلاحطلب شگفتانگیز است.
- بسیاری بر این باورند که قالیباف کاندیدای مورد نظر خامنه ای است. در سال 2005 نیز شایعه شده بود که او کاندیدای مورد نظر او خواهد بود، اما حمایت های پشت صحنه ای که از او دریافت می کرد ناگهان پس گرفته شد. بعداً معلوم شد که او در یک پرونده فساد گرفتار شده است. با این حال، همانطور که انتخابات گذشته در ایران نشان داده است، نتیجه تا حد زیادی به میزان مشارکت بستگی دارد.
- اگر مشارکت حدود 40 درصد از واجدین شرایط باشد، یکی از نامزدهای تندرو به احتمال زیاد انتخاب خواهد شد. آنها میتوانند به یک پایگاه اجتماعی محکم از حمایت که حدود 20 درصد از واجدین شرایط رایدهی میشود و توانایی خود برای بسیج 15 تا 20 درصد دیگر از رایدهندگان از طرق مختلف تکیه کنند. در این صورت قالیباف شانس خوبی برای چهارمین بار خواهد داشت.
- با این حال، اگر مشارکت بین 50 تا 60 درصد باشد، این احتمال وجود دارد که هیچ نامزدی بیش از 50 درصد آرا را کسب نکند و دو رای دهنده برتر به دور دوم راه پیدا کنند. اگر میزان مشارکت بیش از 60 درصد باشد که برای خاتمی در سالهای 1997 و 2001 و حسن روحانی در سالهای 2013 و 2017 وجود داشت، پزشکیان شانس زیادی برای پیروزی خواهد داشت.
- حضور گسترده مردم تنها در صورتی امکانپذیر است که طبقه متوسط، جوانان و آنچه از ایران به عنوان اقشار خاکستری جامعه یاد میشود – کسانی که معمولاً سکوت میکنند اما به دلایل مختلف رای دادن یا رای ندادن را انتخاب میکنند – تصمیم به رای دادن بگیرند
- این اندیشکده آمریکایی پیشبینی میکند که اگر پزشکیان انتخاب شود – و این هنوز هم اگر بزرگی است – سیاست خارجی ایران لحن معتدل تری به خود خواهد گرفت، روابط با اتحادیه اروپا و همکاری با آژانس در رابطه با برنامه هسته ای ایران بهبود خواهد یافت و در داخل، یک دولت بسیار شایسته تر خواهد بود. کشور را اداره کند.
Responsiblestatecraf: در میان رژه تندروهایی که برای جایگزینی مرحوم ابراهیم رئیسی تلاش می کنند، یک نفر میانه رو وجود دارد. انتخابات ریاستجمهوری ایران که به دلیل مرگ در سانحه هلیکوپتر رئیسجمهور ابراهیم رئیسی در 28 اردیبهشت ضروری بود، در 28 ژوئن برگزار میشود. بر اساس قانون اساسی ایران، انتخابات زودهنگام برای جانشین باید ظرف 50 روز پس از فوت یا استعفای رئیسجمهور قبلی برگزار شود. یا استیضاح و از سمت خود برکنار شد.
بیش از 80 نفر که اکثراً مقامات قبلی و فعلی بودند در وزارت کشور به عنوان نامزد ثبت نام کردند. شورای نگهبان، یک نهاد قانون اساسی، همه نامزدهای انتخابات سراسری را بررسی می کند. روز یکشنبه 9 ژوئن، شورا فهرستی از شش نامزد واجد شرایط را اعلام کرد . از این شش نفر، پنج نفر از جناحهای تندرو و محافظهکار هستند و انتظار میرفت که واجد شرایط باشند، در حالی که نامزد ششم اصلاحطلب شگفتانگیز است.
از بین پنج نامزد تندرو و اصولگرا، محمد باقر قالیباف 62 ساله، سرتیپ بازنشسته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فرمانده سابق نیروی هوافضای سپاه، فرمانده سابق نیروی انتظامی، شهردار سابق تهران و رئیس فعلی مجلس یا پارلمان ، سه بار نامزد ریاست جمهوری شده است – در سال های 2005، 2013، و 2017. او در بسیاری از پرونده های فساد اقتصادی دست داشته است، و زمانی که فرمانده پلیس ملی بود، نقش اصلی را نیز ایفا کرد. اما او مورد اعتماد مقام معظم رهبری آیت الله علی خامنه ای است که وفاداری به او عامل تعیین کننده است. همچنین شایعه شده که وی از بستگان همسر خامنه ای است.
علیرضا زاکانی ، 58 ساله، شهردار فعلی تهران است. او با تحصیلات پزشک پزشکی است و در دوران دانشجویی رئیس سازمان بسیج دانشجویی [تندرو] دانشجویی بود. وی همچنین چهار دوره نماینده مجلس بود. او نیز در چندین پرونده فساد دخیل بوده است، و از زمان انتخابش به عنوان شهردار پایتخت، با انتصاب بستگانش در پست های مهم به خویشاوندی متهم شده است – شاید یکی از دلایلی که چرا دوره تصدی او به طور کلی شکست خورده تلقی می شود. وی همچنین کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 1392 و 1396 بود، اما هر بار از سوی شورای نگهبان فاقد صلاحیت بود.
یکی دیگر از نامزدهای تندرو، سعید جلیلی ، 58 ساله، مذاکره کننده ارشد سابق هسته ای ایران و دبیرکل شورای عالی امنیت ملی ایران، و همچنین معاون سابق وزیر امور خارجه در امور اروپا و ایالات متحده است. وی در حال حاضر نماینده خامنه ای در شورای عالی امنیت ملی است. وی پای راست خود را در دهه 1350 در جنگ ایران و عراق از دست داد. او بهعنوان یک تندرو فوقالعاده شناخته میشود که به شدت منفور است، زیرا بهعنوان مذاکرهکننده هستهای، بهطور گسترده به دلیل ارجاع پرونده هستهای ایران توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل که متعاقباً شش قطعنامه علیه ایران تصویب کرد، مقصر شناخته میشود. و به نوبه خود به تحریم های اقتصادی شدید خود واشنگتن منجر شد. او کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 2013 بود اما تنها 11 درصد از آرا را در برابر حسن روحانی نامزد بسیار محبوب میانه رو کسب کرد و سپس در سال 2021 به پیروزی رسید و به نفع رئیسی کنار رفت .
پورمحمدی ، روحانی تندرو 64 ساله، که هم وزیر کشور و هم وزیر دادگستری بود، بیشتر به دلیل عضویت در «کمیته مرگ» شناخته میشود، گروهی متشکل از چهار روحانی و قضات، از جمله رئیسی ، که نقش کلیدی در اجرای حکم اعدام داشت. نزدیک به 4000 زندانی سیاسی در سال 1988 [از جمله دو دوست صمیمی من، ناگفته نماند برادر و پسر عمویم، هر دو دانشجوی دانشگاه که به ترتیب در سالهای 1360 و 1364 اعدام شدند.
نامزد نهایی تندرو امیرحسین قاضی زاده هاشمی 53 ساله است که پزشک است. او با وجود اینکه در غرب چندان شناخته شده نیست، چهار دوره در مجلس حضور داشت که یک دوره نیز نایب رئیس مجلس بود. او همچنین نامزد انتخابات 2021 بود اما از نظر تعداد آرا در رتبه چهارم قرار گرفت.
نامزد سورپرایز مسعود پزشکیان 69 ساله است که پزشک و متخصص قلب و عروق است. او یک اصلاح طلب است و پنج دوره نماینده مجلس با احتساب جلسه فعلی. وی در دولت دوم سید محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق اصلاح طلب (1384-1380) وزیر بهداشت بود. او از خانواده ای سرشناس در استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است و به فساد مالی شهرت دارد. وی در جریان قیام دانشجویی در تیرماه ۱۳۷۸ به عنوان رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز در دفاع از دانشجویان سخنرانی کرد. وی همچنین پس از مهسا امینی، زن جوانی که کشته شدنش در بازداشت نیروهای امنیتی، تظاهرات گسترده ای را در ایران در شهریور 2022 به راه انداخت، به شدت از حکومت انتقاد کرد که چند ماه به طول انجامید.
بسیاری بر این باورند که قالیباف کاندیدای مورد نظر خامنه ای است. در سال 2005 نیز شایعه شده بود که او کاندیدای مورد نظر او خواهد بود، اما حمایت های پشت صحنه ای که از او دریافت می کرد ناگهان پس گرفته شد. بعداً معلوم شد که او در یک پرونده فساد گرفتار شده است. با این حال، همانطور که انتخابات گذشته در ایران نشان داده است، نتیجه تا حد زیادی به میزان مشارکت بستگی دارد.
اگر مشارکت حدود 40 درصد از واجدین شرایط باشد، همانطور که در دو انتخابات گذشته مجلس در سال 2020 و بار دیگر امسال و همچنین در انتخابات ریاست جمهوری سال 2021، یکی از نامزدهای تندرو به احتمال زیاد انتخاب خواهد شد. آنها میتوانند به یک پایگاه اجتماعی محکم از حمایت که حدود 20 درصد از واجدین شرایط رایدهی میشود و توانایی خود برای بسیج 15 تا 20 درصد دیگر از رایدهندگان از طرق مختلف تکیه کنند. در این صورت قالیباف شانس خوبی برای چهارمین بار خواهد داشت.
با این حال، اگر مشارکت بین 50 تا 60 درصد باشد، این احتمال وجود دارد که هیچ نامزدی بیش از 50 درصد آرا را کسب نکند و دو رای دهنده برتر به دور دوم راه پیدا کنند. اگر میزان مشارکت بیش از 60 درصد باشد که برای خاتمی در سالهای 1997 و 2001 و حسن روحانی در سالهای 2013 و 2017 وجود داشت، پزشکیان شانس زیادی برای پیروزی خواهد داشت.
حضور گسترده مردم تنها در صورتی امکانپذیر است که طبقه متوسط، جوانان و آنچه از ایران به عنوان اقشار خاکستری جامعه یاد میشود – کسانی که معمولاً سکوت میکنند اما به دلایل مختلف رای دادن یا رای ندادن را انتخاب میکنند – تصمیم به رای دادن بگیرند. شکی نیست که اکثریت بسیار زیادی از مردم ایران از نخبگان تندرو حاکم حمایت نمی کنند. آنها به درستی از فساد اقتصادی عمیق، محدودیت های اجتماعی خفه کننده و سرکوب سیاسی عصبانی هستند. آنها خشم خود را با ماندن در خانه در سه انتخابات سراسری گذشته مجلس و ریاست جمهوری نشان دادند.
برخی از تحلیلگران، از جمله عباس عبدی، اصلاح طلب و تحلیلگر برجسته، معتقدند که درصد بیشتری از مردم که به گفته وی حدود 55 درصد است، ممکن است رای دهند، زیرا رئیسی به طور گسترده در پیگیری وعده های انتخاباتی خود ناکام بوده است. برای بهبود شرایط اقتصادی برای اکثر ایرانیان، و کشور به یک دولت بهتر، شایسته تر و کمتر فاسدتر نیاز دارد که تنها با رای آنها به قدرت برسد. از آنجایی که پزشکیان یک ترک ایرانی است، او می تواند به بیرون آوردن بخش قابل توجهی از واجدین شرایط رای دادن در شمال غرب و غرب کشور کمک کند. همچنین انتظار می رود خاتمی که هنوز در ایران بسیار مورد احترام است، حمایت خود را از پزشکیان و روحانی انجام دهد. 151 فعال سیاسی و مقامات سابق از جمله محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه سابق در بیانیه ای خواستار حضور گسترده مردم در ماه آینده شدند.
سایتهای تندرو و دیگر سخنگوهای محافظهکاران حمله به پزشکیان را آغاز کردهاند، که احتمالاً به دو قطبی شدن بیشتر انتخابات بین مردم و تندروها کمک میکند و میتواند مانند گذشته واکنشهای منفی را در پی داشته باشد که منجر به مشارکت بیشتر مردم شود.
اگر پزشکیان انتخاب شود – و این هنوز هم اگر بزرگی است – سیاست خارجی ایران لحن معتدل تری به خود خواهد گرفت، روابط با اتحادیه اروپا و همکاری با آژانس در رابطه با برنامه هسته ای ایران بهبود خواهد یافت و در داخل، یک دولت بسیار شایسته تر خواهد بود. کشور را اداره کند. این امر مشکلات درازمدت ایران را در مورد آرمان مردم آن برای یک نظام سیاسی دموکراتیک و احترام به حقوق بشر حل نخواهد کرد، اما از سالها بیثباتی، تنش سیاسی و بیکفایتی اقتصادی خلاص خواهد شد.
منبع: responsiblestatecraf
ترجمه و تلخیص: دنیای تحلیل
https://responsiblestatecraft.org/iran-election-2668492683 /