یک ضرب المثل عربی هشدار میدهد که شما باید “قبل از وارد شدن به خارج شدن فکر کنید”. این به طرز دردناکی برای اسرائیل در جنگ غزه صدق میکند جایی که اسرائیل هنوز استراتژی خرو[ منسجمی ندارد. اسرائیل خواهان شکست قاطع حماس است تا از انجام حملهای مشابه حمله ۷ اکتبر جلوگیری کند. با این وجود، هنوز پس از گذشت سه ماه دستیابی به این هدف بسیار بعید به نظر میرسد. حماس تونلهای زیرزمینی را به مثابه یک شهر در زیر غزه ایجاد کرده و گروگانهای اسرائیلی را نیز در آنجا نگهداری میکند. جامعه بین المللی خواستار آتش بس برای نجات غیر نظامیان فلسطینی است. دولت بایدن در تلاش است با همکاری با متحدان عرب میانه رو کلیدی خود به اسرائیل کمک کند تا راه خروج از درگیری را مشخص کند. آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه امریکا در حال تکمیل سفر منطقهای خود است که در آن از عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن و مصر وعده حمایت برای بازسازی غزه پس از جنگ دریافت میکند مشروط بر این که اسرائیل با تشکیل یک دولت فلسطینی موافقت کند.
یک راه خروج از بحران به وضوح مشخص شده است. با این وجود، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تاکنون از ارائه تعهد لازم برای تشکیل کشور فلسطینی خودداری کرده است. بنابراین، بازی پایانی مهندسی شده توسط ایالات متحده متوقف شده است. بلینکن اعراب را جذب کرده با این وجود به نظر نمیرسد او بتواند نظر نتانیاهو که احتیاط اش بازتاب دهنده نظرات بسیاری از اسرائیلیهایی است که هنوز از حمله ۷ اکتبر آسیب دیده و از حاکمیتی فلسطینی وحشت دارند را تغییر دهد.
در همین حال، دولت بایدن در تلاش است تا از گستردهتر شدن دامنه جنگ غزه جلوگیری کند و این نیز کار دشواری میباشد. بایدن و شرکای اسرائیلی او بلافاصله پس از ۷ اکتبر از حمله به حزب الله لبنان صحبت کردند، اما موشکهای حزب الله شمال اسرائیل را به رشتهای از شهرهای ارواح تخلیه شده تبدیل کرده و مقامهای اسرائیلی به صراحت میگویند که اگر حزب الله منطقه حائلی ایجاد نکند اسرائیل حملهای همه جانبه برای عقب راندن حزب الله انجام خواهد داد.
آیا دیپلماسی تحت رهبری ایالات متحده میتواند از این درگیری گستردهتر جلوگیری کند؟ مقامهای ایالات متحده در حال کاوش برای یافتن تمام کانالهای ارتباطی بوده اند. این اقدامات تا حدودی موفقیت آمیز بوده اند. حزب الله و کشور حامی آن یعنی ایران از ماه اکتبر از طریق واسطهها اعلام کرده اند که خواستار جنگ تمام عیار نیستند. با این وجود، ایران و نیروهای نیابتی تحت امر آن کشور در انجام یک بازی دوگانه مهارت دارند.
حزب الله میگوید پس از پایان جنگ غزه آماده مذاکره برای حل اختلافات مرزی لبنان و اسرائیل است، اما به شلیک موشک به شمال اسرائیل ادامه میدهد. هم چنین، انصارالله موشکهایی را به سوی کشتیها در دریای سرخ شلیک کرده اند که یک مسیر دریایی کلیدی جهانی را مختل کرده است. مقامهای امریکایی هشدار دادند که اگر این حملات متوقف نشوند ایالات متحده اقدام نظامی علیه انصارالله انجام خواهد داد و اسرائیل در نهایت مجبور خواهد شد حزب الله لبنان را هدف قرار دهد. در انتهای آن راه تاریک تقابلی است که ۴۵ سال است بین ایران انقلابی و دشمنان اش یعنی اسرائیل و امریکا در حال شکل گیری میباشد. دولت ایران احتمالا این جنگ را نمیخواهد، اما …
چگونه میتوان بحران را پیش از بدتر شدن خنثی کرد؟ اسرائیل اولین گام را با کاهش عملیات نظامی خود در غزه برداشته است. هنگامی که عقب نشینی نیروهای اسرائیلی اواخر ماه جاری یا اوایل ماه آینده به پایان برسد ممکن است یک چهارم نیروی تهاجم اولیه آن در غزه باقی بماند. کماندوهای اسرائیل تونلها را محاصره میکنند و به جنگجویان حماس حمله میکنند، اما اسرائیلیها از حملات شدید به مناطق غیرنظامی که افکار عمومی جهانی را خشمگین کرده اجتناب میورزند.
حفظ نظم با عقب نشینی نیروهای اسرائیلی یک کابوس خواهد بود. نتانیاهو نمیخواهد تشکیلات خودگردان فلسطین، غزه پس از جنگ را اداره کند بنابراین دولت او در حال بررسی طرحی است تا به رهبران محلی فلسطین اجازه دهد تا خدمات به منطقه ارائه دهند. این دستورالعملی است که باعث ایجاد فساد و هرج و مرج میشود. از آنجا که این امر مانع از تشکیل یک کشور فلسطینی میشود کشورهای عربی نیز احتمالا در آن طرح همکاری نخواهند کرد و در نهایت اسرائیل و غزه در هالهای از ابهام قرار خواهند گرفت.
چگونه ایالات متحده و متحدان اش میتوانند اسرائیلیها را تشویق کنند تا راه را به سوی یک کشور فلسطینی باز کند؟ یکی از اقدامات عملی میتواند اصلاحات واقعی در تشکیلات خودگردان فلسطین باشد. ظهور یک رهبر جدید در تشکیلات خودگردان فلسطین میتواند حکومت را از دست محمود عباس رئیس ناکارآمد آن تشکیلات خارج ساخته و باعث ایجاد کابینه جدیدی متعهد به مبارزه با فساد و بهبود خدمات ارائه شده شود.
جایزه واقعی اسرائیل عادی سازی روابط با عربستان سعودی ثروتمندترین و قدرتمندترین کشور سنی جهان است. بلینکن از محمد بن سلمان ولیعهد تعهد گرفت که آماده است آشکارا اسرائیل را در آغوش بگیرد، اما تنها پس از پایان جنگ و پذیرفتن راه رسیدن به یک کشور فلسطینی. محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی میخواهد نسخه قرن بیست و یکمی از انور سادات مصری باشد با این وجود، او نمیخواهد تاوان عادی سازی رابطه با اسرائیل را به شیوه سادات که به ناآرامی داخلی و ترور او انجامید بپردازد.
در حالی که دولت بایدن برای مهار پیامدهای جنگ غزه تلاش میکند با همان تناقضی روبرو میشود که برای نیم قرن سیاست خاورمیانه را تحت الشعاع قرار داده بود: ایالات متحده تنها قدرت خارجی است که می تواند منطقه را از نظر نظامی و سیاسی شکل دهد، اما نمیتواند راه حلهایی را به ویژه بر متحد نزدیکی مانند اسرائیل تحمیل کند. ایالات متحده علیرغم همه ناکامی هایش هم چنان “کشور ضروری” در خاورمیانه است. با این وجود، امریکا اسیر حوادثی شده که نمیتواند آن را کنترل کند و فراتر از همه آنها بی اعتمادی و خشونت پایدار بین اسرائیلیها و فلسطینیها میباشد که کماکان در جریان است.