رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه تور منطقه ای خود را با سفر به 3 کشور عربی پولدار در کرانه جنوبی خلیج فارس آغاز کرده است.
، در شرایطی که اقتصاد ترکیه روزهای سختی را از سر می گذراند و نارضایتی عمومی از تورم بالا و افزایش هزینه های زندگی و کاهش ارزش پول ملی، دولت اردوغان را در تنگنا قرار داده، ناظران معتقدند رییس جمهوری ترکیه برای نجات اقتصادی کشورش دست به دامان کشورهای عربی پولدار شده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی با اشاره به تور کشورهای عربی اردوغان نوشت: رئیسجمهور ترکیه روز دوشنبه (دیروز) در یک تور 3 مرحلهای از کشورهای خلیج فارس به عربستان سعودی سفر کرد تا فرصتهای تجاری و سرمایهگذاری را برای اقتصاد در حال فروپاشی ترکیه جستجو کند.
اعطای نمایندگی برند بلسینو به اقصی نقاط ایران.فرم نمایندگی را پر کنید
بر اساس این گزارش: اردوغان با همراهی حدود 200 تاجر ترک وارد شهر جده شد.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی بامداد روز سه شنبه (امروز) گزارش داد که اردوغان با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در کاخ السلام دیدار کرد.
استقبال ولیعهد سعودی از اردوغان در کاخ السلام در شهر جده/ 17 جولای 2023/ آسوشیتدپرس
در طول سفر 3 روزه اردوغان، جلسات تجاری در عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی ترتیب داده شده است.
اردوغان پیش از عزیمت به خبرنگاران در استانبول گفت: ما امیدواریم روابط و همکاری های خود را در بسیاری از زمینه ها بهبود بخشیم. ما بر سرمایه گذاری مشترک و ابتکارات تجاری که در دوره آتی محقق می شوند تمرکز خواهیم کرد.
این دیدار در حالی انجام می شود که شهروندان ترکیه طی هفته های گذشته با افزایش مالیات بر فروش و سوخت که “مهمت شیمشک” وزیر دارایی گفته است برای بازگرداندن انضباط مالی و کاهش تورم ضروری است، به شدت قدرت خرید خود را از دست داده اند.
نرخ تورم رسمی سالانه ترکیه در ماه گذشته به 38 درصد رسید که از بالاترین رقم 85 درصدی در ماه اکتبر کاهش یافته است؛ با این حال، اقتصاددانان مستقل معتقدند که نرخ واقعی در ماه ژوئن حدود 108 درصد بوده است.
دو روز پیش دولت ترکیه قیمت بنزین را از 26 لیر در هر لیتر به حدود 35 لیر در هر لیتر و تعرفه گاز را بیش از 125 درصد افزایش داد.مالیات ها نیز در ترکیه طی هفته های گذشته افزایش قابل ملاحظه ای یافته اند و شهروندان ترکیه را به شدت عصبانی کرده اند.
کسری حساب جاری ترکیه در سال جاری به سطوح بی سابقه ای رسید – 37.7 میلیارد دلار در پنج ماه اول – و اردوغان امیدوار است که کشورهای غنی از نفت و گاز خلیج فارس به رفع این شکاف کمک کنند.
ماه گذشته، بانک مرکزی ترکیه افزایش قابل توجهی در نرخ بهره داد که نشان دهنده تغییر به سمت سیاستهای متعارف اقتصادی در پی انتقاداتی بود که مبنی بر اینکه رویکرد نرخ بهره پایین اردوغان بحران هزینههای زندگی را بدتر کرده است.
اردوغان سال ها در برابر افزایش نرخ بهره مقاومت کرده و چند رییس کل بانک مرکزی ترکیه را به همین خاطر تعویض کرده بود، اما بحران اقتصادی ترکیه او را در نهایت مجبور کرد یک اقتصاد دان مطرح در سطح بین المللی ( مهمت شیمشک) را به سمت وزیر دارایی کابینه خود برگزیند و به سیاست ها و راهکارهای او برای مهار بحران اقتصادی ترکیه اعتماد کند.
پیش از سفر اردوغان به منطقه خلیج فارس، مقامات ترکیه از جمله شیمشک، جودت یلماز معاون رییس جمهوری و حافظه گی ارکان، رییس بانک مرکزی با هر 3 کشور عربی (عربستان، قطر و امارات) گفتگو کردند.
آنکارا به تازگی روابط خود را با عربستان سعودی و امارات پس از یک شکاف 10 ساله ترمیم کرده است.
این شکاف پس از بهار عربی در سال 2011 و حمایت ترکیه از اخوان المسلمین به وجود آمد که توسط برخی از پادشاهی های خلیج فارس به عنوان یک تهدید تلقی می شد.
بدتر شدن روابط با تحریم قطر متحد ترکیه توسط عربستان سعودی، امارات، مصر و بحرین تشدید شد.
قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار مخالف سعودی در سال 2018 در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول منجر به تیرگی بیشتر روابط با ریاض شد. سازمان های اطلاعاتی ایالات متحده ارزیابی می کنند که قتل به دستور شاهزاده محمد بن سلمان انجام شده است، اتهامی که پادشاهی آن را رد می کند.
با این حال، هیچ یک از آن تنش های قبلی در روز دوشنبه به نمایش گذاشته نشد، زیرا دو کشور تعدادی توافق نامه اقتصادی را امضا کردند.
شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی در توییتر نوشت، این کشور از ترکیه پهپاد “بایکار” خواهد خرید.
از زمانی که اردوغان 2 سال پیش یک تعامل مجدد دیپلماتیک با کشورهای منطقه را آغاز کرد، دریافت کمک مالی از کشورهای عربی خلیج فارس همچون قطر و امارات به کاهش فشار بر اقتصاد ترکیه کمک کرده است.
با این حال بخش قابل توجهی از افکار عمومی ترکیه به ویژه مخالفان اردوغان معتقدند رییس جمهوری ترکیه با “فروختن کشور به عرب ها” نه تنها نتوانسته وضعیت اقتصادی را سروسامان دهد بلکه ترکیه را به خانه دوم بسیاری از مهاجران عرب تبدیل کرده و برای مثال هزینه خرید و اجاره خانه در ترکیه به واسطه خرید و اجاره املاک از سوی شهروندان عرب، برای شهروندان ترکیه به شدت افزایش یافته است.
قطر و امارات اخیرا حدود 20 میلیارد دلار قرارداد سوآپ ارزی با ترکیه منعقد کرده اند در حالی که عربستان سعودی در ماه مارس 5 میلیارد دلار به بانک مرکزی ترکیه واریز کرده است.
چند روز پس از پیروزی اردوغان در انتخابات ماه گذشته نیز امارات و ترکیه یک قرارداد تجاری 5 ساله به ارزش 40 میلیارد دلار امضا کردند.
اردوغان قرار است روز سهشنبه (امروز) با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در دوحه دیدار کند و روز چهارشنبه نیز با رییس امارات متحده عربی در ابوظبی دیدار خواهد کرد.