لغو تحریم‌ها موشکی ایران قطعنامه سازمان ملل است و نظر چند کشور تاثیر‌ی برآن ندارد

مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود ۸ سال پیش برای تأیید برجام صادر شد محدودیت‌های اعمال‌شده این سازمان در خصوص فعالیت‌های مربوط به موشک‌هالی بالیستیک ایران اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهد شد.

مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود ۸ سال پیش برای تأیید برجام صادر شد محدودیت‌های اعمال‌شده این سازمان در خصوص فعالیت‌های موشکی ایران اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهد شد.
با وجود آنکه بعید است کشورهای اروپایی به این قطعنامه پایبند بمانند اما باید تاکید داشت که اجرای قطعنامه برای همه اعضا سازمان ملل لازم‌الاجراست و کشورهایی مثل آمریکا و انگلیس و فرانسه و یا آلمان نمی توانند جلوی قطعنامه را بگیرند و برای دیگر کشورها تعیین تکلیف کنند.
اما حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با روزپلاس بر اجرای قطعنامه توسط اعضا تاکید کرد و گفت:
 طبق قواعد بین الملی وقتی قطع نامه‌ای صادر می شود تبعیت از آن‌برای کشورهای عضو سازمان ملل لازم الاجراست اما برخی کشورها قطعنامه ها را به واسطه منافع خودشان اجرا نمی کنند.
اینکه آمریکا انگلیس و فرانسه و آلمان قطعنامه را اجرا نکنند یک بحث است  ولی نمی توانند مانع اجرای قطعنامه شورای امنیت برای سایر کشورها شوند. اگر امریکا، فرانسه و انگلیس قطعنامه را وتو کرده بود  باید منتظر قطعنامه جدید می شدیم ولی قطعنامه صادر شده و درآن رسما آمده که تحریم های موشکی ایران بعد از ۸سال به پایان می‌رسد این بخشی از شروط برجام است.
بنابراین اینکه بگویند این تحریم را لغو نمی‌کنیم مجموعه اختیارات مربوط به خود کشورشان است اما نمی توانند برای سایر کشورها تعیین‌تکلیف کنند چون قطعنامه شورای امنیت برای همه اعضا سازمان ملل لازم الاجراست و کشورهایی که منافعشان را تضمین کند به راحتی انجام می دهند. آمریکا انگلیس و فرانسه هم اگر مخالفند نمی توانند جلوی قطعنامه را بگیرند.
وی افزود: اگر مجموعه غرب بهانه شان این باشد که ایران برجام را اجرا نکرده که خب خودشان هم برجام را اجرا نکردند. اگر آلمان ،انگلیس و فرانسه برجام را اجرا می کردند می توانستند از ایران گلایه مند باشند که چرا برجام را اجرای نکرده ولی ایران تا اردیبهشت ۹۸ به برجام متعهد بود و ۱۵ گزارش مدیر کل وقت آژانس نیز این را تایید کرده از آن زمان به بعد ایران مرحله به مرحله تعهداتش را بخاطر خلف وعده طرف مقابل ،کم کرده و اعلام هم شده که اگر طرف مقابل تعهداتش را انجام دهد ایران نیز به تعهداتش درچارچوب برجام می گردد.
این کارشناس ادامه داد: اینکه طرف مقابل حاضر نیست خودش تعهدات برجام را اجرا کند و می‌خواهد ایران را بخاطر عدم اجرای تعهداتش ،تحریم کند از سیستم ظالمانه‌ای است که بر حقوق بین الملل حاکم است.
وی در پایان به بهانه دیگر غرب اشاره کرد و گفت: بهانه دیگر غرب پهپاد ایران و صدور آن به روسیه است که این ادعا را برای تحریم ایران مطرح می کنند که در این خصوص نیز ایران اعلام کرده که پهپاد ها برای قبل جنگ اوکراین و روسیه است و این مبادله قبل جنگ انجام شده است.
به هرحال روی این موضوع و بهانه مانور می‌دهند اما خوشبختانه نمی توانند قطعنامه جدیدی صادر کنند چون قطعا چین و روسیه قطعنامه جدید را وتو خواهد کرد. غرب باید به سراغ مکانیزم ماشه برود که آن هم به زیانشان تمام می شود چون ایران را به اقدام رادیکال تر در زمینه ی هسته ای وادار می کند و خودشان خوب می دانند که این رویکرد به زیان خودشان خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد غرب در حد لفظ و تبلیغات رسانه ای بگوید که تحریم های موشکی ایران را ادامه می دهد البته که هیچ زمانی نبود که این ها موشک های ایران را تحریم‌نکرده باشند بنابراین خیلی اتفاق خاصی رخ نخواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید