گزارش تازه موسسه تحقیقاتی پیو (Pew) نشان میدهد در حالی که شهروندان بیشتر کشورهای غربی همچنان درگیر شیوع سویههای تازه ویروس کرونا و تغییرات ناشی از آن در زندگی روزمره خود هستند، بسیاری از مردم خواست خود را برای تغییرات سیاسی بیان میکنند.
بر پایه این گزارش، در ۱۷ کشور دارای اقتصادهای پیشرفته در جهان که موسسه «پیو» در آنها نظرسنجی کرده است، بطور میانگین ۵۶ درصد از مردم اعتقاد دارند نظام سیاسی آنها نیازمند تغییرات بزرگ است یا باید بطور کامل اصلاح شود.
در ۱۷ کشور دارای اقتصادهای پیشرفته در جهان که موسسه «پیو» در آنها نظرسنجی کرده است، بطور میانگین ۵۶ درصد از مردم اعتقاد دارند نظام سیاسی آنها نیازمند تغییرات بزرگ است یا باید بطور کامل اصلاح شود.درخواست مردم کشورهای پیشرفته برای اصلاح نظام سیاسی و اقتصادی
همچنین تقریبا دو سوم یا بیشتر مردم در کشورهای ایتالیا، اسپانیا، ایالات متحده آمریکا، کرهجنوبی، یونان، فرانسه، بلژیک و ژاپن چنین نظری دارند.
حتی در کشورهایی که مطالبه برای اصلاحات مهم سیاسی بطور نسبی پایین است، اقلیتهای قابل ملاحظهای از مردم میگویند نظام سیاسی آنها نیازمند تغییرات است. در همه کشورهای مورد بررسی فقط کمتر از ۳۰ درصد مردم گفتهاند که نظام سیاسی نباید تغییر کند.
در حالی که بسیاری از مردم خواهان تغییر و اصلاحات سیاسی هستند در عین حال بسیاری نیز درباره دورنمای تغییر تردید دارند. در هشت کشور از ۱۷ کشور مورد مطالعه، تقریبا نیم یا بیش از نیمی از افراد مورد پرسش، گفتهاند که نظام سیاسی نیازمند تغییرات مهم یا اصلاحات کلی است و گفتهاند اعتماد زیادی ندارند که امکان تغییر موثر نظام سیاسی وجود داشته باشد.
مطابق گزارش موسسه پیو، در بسیاری از کشورهای مورد بررسی همچنین مطالبه مردمی بسیار نیرومندی برای اصلاحات اقتصادی وجود دارد. در کشورهای ایتالیا، اسپانیا و یونان – سه کشوری که حال و هوای اقتصادی برای مدت بیش از یک دهه گذشته تا حد زیادی کمرونق بوده است – دستکم ۸۰ درصد مردم اعتقاد دارند نظامهای اقتصادی آنها نیازمند تغییرات مهم یا اصلاح کلی است. در حدود سه چهارم مردم کرهجنوبی و دو سوم مردم آمریکا و فرانسه نیز اعتقاد مشابهی دارند.
همچنین در کشورهای آمریکا و یونان نزدیک به سه چهارم مردم اعتقاد دارند نظامهای بهداشت و درمان آنها نیازمند تغییرات اساسی یا اصلاحات کلی است.
در کشورهای آمریکا و یونان نزدیک به سهچهارم مردم اعتقاد دارند نظامهای بهداشت و درمان آنها نیازمند تغییرات اساسی یا اصلاحات کلی است.این پرسشها درباره اصلاحات در حوزههای سیاسی، اقتصادی و بهداشت و درمان، بیانگر حالوهوا و برداشتهای عمومی متفاوتی در میان کشورهای مورد بررسی با اقتصاد پیشرفته است.
در ۶ کشور آمریکا، ایتالیا، اسپانیا، یونان، فرانسه و ژاپن میزان نارضایتی از وضعیت موجود بطور خاص بالاست. در این کشورها بیش از نیمی از مردم خواهان تغییرات بزرگ یا اصلاح کلی در نظامهای سیاسی، اقتصادی و بهداشت و درمان هستند.
دموکراسی در مسیر سراشیبی
در کشورهای یاد شده همچنین میزان رضایت از شیوه عملکردِ ساز و کارهای دموکراسی پایین است. کمتر از نیمی از مردم در کشورهای یونان، ایتالیا، اسپانیا، ژاپن، آمریکا و فرانسه از عملکرد دموکراسی در کشورشان رضایت دارند.
در نقطه مقابل، ۶ کشور کانادا، هلند، سوئد، استرالیا، سنگاپور و نیوزیلند قرار دارند که در آنها کمتر از نیمی از مردم خواستار اصلاحات بزرگ در نظامهای سیاسی، اقتصادی و بهداشت و درمان هستند. در این کشورها همچنین میزان رضایت از دموکراسی بالاتر است.
کمتر از نیمی از مردم در کشورهای یونان، ایتالیا، اسپانیا، ژاپن، آمریکا و فرانسه از عملکرد دموکراسی در کشورشان رضایت دارند.موسسه پیو در ادامه برای توجیه چرایی گرایش مردم به مطالبه تغییرات سیاسی نوشت: دیدگاههای مربوط به مشکلات اقتصادی تا حدی موجب شکلدادن به نگرش مردم به دموکراسی و اصلاحات سیاسی میشود.
این موسسه تحقیقاتی و نظرسنجی افزود: همهگیری (پاندمی) ویروس کرونا، سیاست و افکار عمومی را در سراسر جهان زیر تاثیر خود قرار داده و افکار مردم درباره کووید-۱۹ بر نگرشهای آنان درباره دموکراسی و لزوم اصلاحات، تاثیر منفی گذاشته است. به عنوان نمونه در آلمان حتی ۳۲ درصد از کسانی که معتقدند کشورشان در زمینه مدیریت کرونا خوب عمل کرده است نیز از دموکراسی در کشور خود ناراضی و خواهان اصلاحات کلی در نظام سیاسی هستند.