یک مدرس جامعه شناسی با بیان اینکه جنگ فعلی به شدت باعث رشد سرمایه اجتماعی شده میگوید: بعد از جنگ این سرمایه ایرانی اوج گرفت و باعث رشد جهشی ایران در بعد صنعت و تجارت میشود.
، ابراهیم فیاض تحلیلگر سیاسی اصولگرا در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، جنگی که از سوی اسرائیل آغاز شده را عمدتا روانی خواند و گفت: یکی از ژنرال های نظامی آمریکا معتقد بود با زدن فرماندههای نظامی به طرف مقابل شوک وارد میمیشود. اتفاقا شوک هم وارد شد اما وضعیت ایران به گونه ای نیست که، به تعبیر حضرت امام، با حذف تعدادی از خدمتگزاران خللی در اراده ملت ایجاد شود. نتانیاهو هم گفته با ترور رهبران ایران در میانه جنگ حکومت جمهوری اسلامی را عوض میکنیم. اما ساختار ایران به گونه ای نیست که مثلا با زدن مقامات یا مثلا نظامیها، رژیم عوض شود.
خبرهای مرتبط
آزاد ارمکی: شرایط استثنایی است، نیازمند «انسجام ملی» هستیم/ «ایده ایران» میتواند فضایی علیه عملیات روانی دشمن ایجاد کند
عمادالدین باقی: برای حفظ تمامیت ارضی هیچ راهی جز «انسجام ملی» نداریم/ اسرائیل فریب اطلاعات براندازان را خورد و به مخصمه افتاد
این مدرس جامعهشناسی افزود: وضعیت حکمرانی ایران نتیجه سالهای سال است؛ یعنی حتی از سالهای سال از پادشاهیها تا جمهوری اسلامی یک ثبات و ساختار پیدا کرده است. اما دشمن به اشتباه بر روی عملیات روانی حساب میکرد. صدام هم خیال میکرد بعد از دو سه روز به تهران میرسد؛ منافقین (مجاهدین خلق) هم در عملیات فروغ جاویدان خیال میکردند یکی دو روزه به تهران میرسند. اسرائیل هم مانند آنها خیال میکردند با این عملیات نظامی، ایران به شدت دچار بحران میشود. به این ترتیب یک جنگ ترکیبی با ۱۰ درصد عملیات نظامی و ۹۰ درصد عملیات روانی به راه انداختند اما عملا شکست خوردند.
در جنگ روانی سرمایه اجتماعی اهمیت دارد
او با تاکید بر سرمایه اجتماعی در جنگهای روانی ادامه داد: در حالی که در جنگ های نظامی سرمایه اقتصادی اهمیت دارد در جنگ های روانی، سرمایه اجتماعی مهم است. سرمایه اجتماعی ما در سالهای گذشته به دلیل افزایش نوسازی آمرانه در ایران کاهش پیدا کرده است. اما برخلاف تصور دشمن، در جنگ کنونی انسجام اجتماعی افزایش پیدا کرد. همه اقشار اجتماعی و سیاسی به میان آمده اند و تقریبا یک پیام میدهند. این سرمایه اجتماعی که به دنبال خود سرمایه فرهنگی هم به وجود میآورد و باعث میشود که جنگ روانی دیگر به جایی نرسد و برخلاف تصور دشمن نتیجه معکوس دهد و اعتماد به نفس بالایی ایجاد شود.
فیاض گفت: آقای محسن رضایی در مصاحبه با شبکه خبر گفت ما بعد از این جنگ شکوفایی اقتصادی بالایی خواهیم داشت. من این حرف را قبول دارم و معتقدم یک شکوفایی صنعتی عظیمی شاهد خواهیم بود.
او با طرح این پرسش که «چرا این جنگ آغاز شد؟» گفت: نتانیاهو گفته ایران به دنبال ساخت بمب هسته ای است و ما یک عملیات پیش دستانه کردیم.
این تحلیل گر سیاسی اظهارات نخست وزیر اسرائیل را «مضحک» خواند و گفت: به فرض اینکه ایران دنبال بمب هسته ای باشد، ایران چند بمب هسته ای میخواهد بسازد؟ وقتی ایران یک بمب هسته ای بسازد و آن عمل کند ایران دیگر بمبی نخواهد داشت که عمل کند. در حالی که خود اسرائیل صدها بمب هسته ای دارد. خود آمریکا پنج هزار کلاهک هستهای دارد.
این جنگ به خاطر آن بود که غربی ها نمی خواهند ایران رشد کند
ابراهیم فیاض معتقد است که جنگ ۱۲ روزه به دلیل رشد شدید ایران رخ داده است. او گفت: این موضوع غرب را دیوانه میکند چرا که وقتی ایران رشد کند جوان ها در کشورهای خاور میانه میگویند ایران جلوی آمریکا ایستاده و رشد میکند، در حالی این ما روز به روز به عقب میرویم. به این ترتیب همه مشروعیتهای حکمرانیهای خاورمیانه زیر سوال میرود.
این تحلیل گر سیاسی ادامه داد: در نگاه غربی ها ایران نباید رشد کند. چون اگر ایران با این وسعت سرزمینی به رشد اقتصادی، نظامی و تکنولوژیک برسد، نفوذ غرب به صورت ساختاری ازبین خواهد رفت و چیزی از غربیها نخواهد ماند. به همین خاطر غربی ها اسرائیل را تحریک به حمله کردند. این اتفاق در مورد حمله صدام هم رخ داد و غربی ها او را به حمله تحریک کردند.
فیاض با اشاره به جنگ تحمیلی هشت سال ایران و عراق افزود: با حمله صدام به ایران هم ما دچار شوک شدیم اما به سرعت خود را پیدا کردیم و به پیروزی هایی مثل آزادسازی خرمشهر رسیدیم. الان هم ایران خود را پیدا کرده و هرچه هم جلوتر میرویم، هم در پدافند و هم در آفند قویتر میشویم. اینجاست که با پایان جنگ قدرت نظامی، قدرت اقتصادی، قدرت تکنولوژی حتی قدرت هستهای ایران هم پذیرفته میشود.
جنگ به خاطر خشونتی که دارد عقلانیت ایجاد می کند
او با بیان اینکه این جنگ یک نوع عقلانیت ایجاد کرد که اصلا این تا حالا وجود نداشته است گفت: عقلانیتی که جنگ به خاطر خشونت آن ایجاد میکند باعث رشد میشود. جنگ روانی آنها باعث انسجام بیشتر اجتماعی، سبب رشد سرمایه اجتماعی شد. معنای سرمایه اجتماعی مشارکت گروهی همراه با خلاقیت است. هرچه در جامعه مشارکتهای گروهی ایجاد شود خلاقیت و سرمایه اجتماعی به وجود میآید.
فیاض در پایان با بیان اینکه جنگ ۱۲ روزه به شدت باعث رشد سرمایه اجتماعی شده و بیشتر هم خواهد شد افزود: با پایان جنگ این سرمایه ایرانی اوج گرفت و باعث رشد جهشی ایران در بعد صنعت و تجارت خواهد شد؛ با پایان جنگ، تکنولوژی با اقتصاد ممزوج میشود و جهشی عقلانی در جامعه رخ داده و انقلاب صنعتی ایجاد میشود.