تسلیحات چینی پس از اثبات موفقیت خود در جنگ کوتاه اخیر بین پاکستان و هند، شاهد افزایش ارزش بازار جهانی بودهاند
خبرگزاری بلومبرگ آمریکا گزارش داد که تسلیحات چینی پس از اثبات موفقیت خود در جنگ کوتاه اخیر بین پاکستان و هند، شاهد افزایش ارزش بازار جهانی بودهاند.
این خبرگزاری در تحلیل خبری در وبسایت خود افزود که درگیری اخیر بین دو کشور همسایه در جنوب آسیا، باعث بازنگری در ارزیابی تسلیحات چینی میشود، که برخلاف تصورات رایج مبنی بر پایینتر بودن تواناییهای آن نسبت به تسلیحات غربی است، و این امر باعث نگرانی کشورهایی میشود که از چین هراس دارند.
موفقیت هواپیمای چینیساخت مدل “جی-۱۰ سی” (J-10C) در سرنگونی جنگندههای مدل رافال فرانسوی، که ارتش هند در اختیار دارد، نگرانیها را در تایوان، کشوری که چین آن را بخشی جداییناپذیر از خاک خود میداند، برانگیخته است.
به گفته بلومبرگ، این موفقیت میتواند حجم صادرات تسلیحات چینی به کشورهای در حال توسعه را افزایش دهد. این خبرگزاری فاش کرد که ارزش این هواپیمای چینی در بازارهای جهانی در پایان هفته گذشته بیش از یکچهارم قیمت قبلی افزایش یافته است.
نگرانی تایوان
این خبرگزاری آمریکایی به نقل از هو شیجین، سردبیر سابق روزنامه ملیگرای چینی «گلوبال تایمز» در شبکههای اجتماعی، گفت که اگر صحت داشته باشد که حملات پاکستان موفقیتآمیز بوده است، تایوان باید نگران باشد.
از سوی دیگر، شو هسیاو هوانگ، پژوهشگر در مؤسسه تحقیقات دفاع و امنیت ملی در تایپه، تأکید کرد که تایوان از نزدیک درگیری بین پاکستان و هند را زیر نظر داشته است و این امر مستلزم بازنگری در تواناییهای رزمی هوایی ارتش چین است که ممکن است با سطوح نیروی هوایی آمریکا مستقر در شرق آسیا برابری کند یا حتی از آن فراتر رود.
بلومبرگ ادعا کرد که ارتش چین – که از نظر تعداد نفرات بزرگترین ارتش جهان است – در زمانی که رئیس جمهور شی جین پینگ در تلاش برای نوسازی آن بود، غرق در رسواییها بوده است.
این خبرگزاری گفت که این امر سوالاتی را در مورد میزان آمادگی رزمی تواناییهای موشکی قوی و محرمانه آن ایجاد کرده است که ممکن است نقش مهمی در هرگونه تهاجم به تایوان ایفا کند.
رد شبهات
به نظر میرسد که موفقیت هواپیماهای «جی-۱۰ سی» این شبهه ها را رد میکند، اگرچه آنها تجربه رزمی زیادی نداشتهاند و برای گشتزنی در تنگه تایوان استفاده میشوند.
با این حال بر اساس این تحلیل – هنوز مشخص نیست که عملکرد آنها در مواجهه با جنگندههای آمریکایی مدل «اف-۱۶»، به عنوان مثال، که بخش عمدهای از هواپیماهای تایوانی را تشکیل میدهند و توانایی رزمی خود را در طول دههها ثابت کردهاند، چگونه خواهد بود.
چین چهارمین صادرکننده بزرگ تسلیحات در جهان است، اما بیشتر مشتریان آن از کشورهای در حال توسعه مانند پاکستان هستند که از محدودیت منابع مالی رنج میبرند.
بلومبرگ معتقد است که تحولات اخیر باعث افزایش فروش تسلیحات پکن میشود، در حالی که اقتصادهای بزرگ از اروپا تا آسیا به درخواست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای افزایش هزینههای دفاعی پاسخ میدهند.
فرصت خوب برای کشورهای جنوب
جیمز چار – استادیار مطالعات چین در دانشکده مطالعات بینالمللی اس. راجاراتنام مستقر در سنگاپور – معتقد است که فرصت خوبی وجود دارد که سامانههای تسلیحاتی چین برای خریداران بالقوه، به ویژه در کشورهای جنوب، جذابتر باشند و اشاره میکند که جنگنده مدل «جی-۱۰ سی» حتی پیشرفتهترین هواپیمای چینی نیست.
بر اساس دادههای مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم، میانگین صادرات تسلیحات چین به خارج از کشور در طول پنج سال گذشته بیش از ۳ برابر دوره زمانی ۲۰۰۴-۲۰۰۰ افزایش یافته است. دولت چین و شرکتهای دولتی دادههایی در مورد صادرات تسلیحات خود منتشر نمیکنند.
اما متخصصان ادعا کردهاند که صادرات تسلیحات چین سالهاست که از نقص در سیستمهای تسلیحاتی رنج میبرد که – بر اساس نظرات آنها – به دلیل هزینههای نگهداری، بودجههای امنیتی را تحلیل میبرد، اگرچه ارزان به نظر میرسند.