در مذاکرات غیرمستقیم، آمریکا چه می‌خواهد و ایران چه هدفی دارد؟

کارشناس مسائل بین المللی گفت: ترامپ در کتاب هنر جنگ خودش می‌گوید که فشار می‌آورد برای اینکه شما سریع خواسته‌هایش را بدهی، بعد دبه می‌کند. خودش می‌گوید که مذاکرات را طولانی کن، مثل کره شمالی که ظرف دو ماه دو خط نوشتند و دو آزمایشگاه زیرزمینی آن را هم جلوی دوربین‌ها نابود کردند.

سید مصطفی خوش چشم کارشناس مسائل استراتژیک در برنامه زنده تلویزیونی به افق فلسطین با اشاره به ادعای طرف مقابلِ جبهه مقاومت در ماه های اخیر مبنی بر نابودی کامل اضلاع این جبهه خاطرنشان کرد: در طول چند ماه ابتدایی جنگ غزه، بارها ریز این مطالب را بیان کردم، ضمن اینکه امروز دیگر کسی در اسرائیل نمانده است که به قدرت و زنده ماندن مقاومت اعتراف نکرده باشد.
وی افزود: نکته مهم در تحلیل ها این است که باید بدانیم ما با یک جنگ طرف هستیم و خب طبیعتاً در جنگ زد و خورد وجود دارد، در ایران برخی‌ها فکر می‌کنند که جنگ یعنی یک دعوایی بین چند گروه از اراذل شکل گرفته و یک گروه می‌آید آن گروه دیگر را اصطلاحا کتک زده و این چرخه به صورت رفت و برگشت ادامه دارد.
وی در ادامه گفت: چیزهایی که اسرائیل در این جنگ از دست داده است کم نیست و اسرائیل در مدت اخیر ضربات اساسی خورده است، البته که جنگ است و دو طرف ضربه می‌خورند.
خوش چشم تصریح کرد: در حوزه‌های امنیتی و دفاعی، در حوزه‌های مهاجرت و در حوزه‌های اقتصادی و در حوزه‌های سیاست و بین‌الملل ضربات جبران ناپذیری رژیم متهم شده است.
وی افزود: در بحث اطلاعاتی و نظامی یکی از ضربات اصلی که رژیم خورده است این است که دکترین دفاعی اش فرو ریخته است، دکترین دفاعی اسرائیلی‌ها ۴ اصل دارد؛ به نام بازدارندگی، سیستم‌های هشدار، تصمیم گیری و اقدام به دفع خطر، وقتی شما سیستم هشدارت عمل نکند عملاً نمی‌توانی که تصمیم بگیری که بتوانی اقدام به دفع خطر کنی و رژیم در هر چهار حوزه ضربه اساسی خورد.

دکترین دفاعی رژیم اسرائیل در ۴ حوزه ضربه خورده است
وی در ادامه بیان کرد: دکترین دفاعی رژیم توسط یک گروه کوچک مقاومت توسط حماس فرو ریخت، و خودشان هم هر روز در همان زمان می‌گفتند که ما غافلگیر شدیم و دقیقاً نمی‌دانیم که چطور غافلگیر شدیم و خود نیرو هوایی رژیم در دو ماه اخیر اعتراف کرد که ما حتی در ساعت سوم جنگ هم متوجه نشدیم که چطور حماس حمله کرده است.
این کارشناس مسائل منطقه در ادامه گفت: رژیم در بحث سیستم‌های هشدار خودش ۷ لایه دارد و آنها هنوز مانده‌اند که چطور حماس توانسته از همه این سیستم‌ها عبور کند، از سیم خاردارها در روی زمین گرفته و سیستم‌های لیزرینگ، دوربین‌های حرارتی و فنس‌ها و دیوارها و همینطور پهپادها، هوز رژیم را در شوک نگه داشته است.
وی افزود: سیستم هشدار رژیم در آب به شدت کنترل می‌کند و سنسورهای ضد آب دارد از هوا با بیش از ۲۵۰ پهپاد با کمک کشورهای مختلف نفوذ را به سیستم‌های خود کنترل می‌کند، و با این همه لایه دفاعی در روی زمین و روی هوا و حتی روی آب این چنین غافلگیر شده است.
خوش چشم عنوان کرد: در بحث مهاجرت در اسفند پارسال رژیم اعتراف می‌کند که از ۶ میلیون یهودی حدود ۵۰۰ هزار تا از آنها مهاجرت کردند. و این اولین باریست که چنین موج بزرگی از مهاجرت معکوس در سرزمین‌های اشغالی رخ می‌دهد. این‌ها میلیاردها دلار هزینه کردند که ۱۰۰۰ نفر ۲۰۰۰ نفر آدم به داخل سرزمین‌های اشغالی بیاورند و وقتی چنین اتفاقی می‌افتد این یک ضربه بسیار بزرگی است.
وی افزود: در برخی شهرک‌های هم مرز با لبنان که فعالیت‌های اقتصادی و استارتاپی وجود داشته توسط برخی از شهروندان اسرائیلی آنجا خالی از سکنه شده و هرچه رژیم می‌گوید که من حزب الله را نابود کردم و برگردید؛ مردم خودش هم حرفش را باور نمی‌کند.
وی در ادامه گفت: در حوزه‌های اقتصادی شهرک‌های سینمایی و سریال‌سازی که به کلی تعطیل شده است، جهانگردی و گردشگری هم تماماً تعطیل شده است و طبیعی است که جایی که جنگ باشد خود به خود گردشگری هم تعطیل می‌شود، سرمایه‌گذاران خارجی هم که از آنجا رفتند و این آمارها و ارقام‌ها هم که مربوط به رسانه‌های خود رژیم است. سرمایه‌گذاران داخلی یهودی نیز از آنجا فرار کردند چرا که می‌دانند دیگر امنیتی در آنجا وجود ندارد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: آنها همیشه در فکر این بودند که در داخل هیچ ضربه‌ای را نخواهند خورد و اگر هم کسی بزند آن هم ایران است و هیچ انتظاری از حماس و گروه‌های مقاومت در فلسطین نداشتند که چنین نفوذی در آنها داشته باشند و حالا با چنین صحنه‌هایی مواجه شدند و به فکر خروج از سرزمین های اشغالی هستند.
وی در ادامه تصریح کرد: تولید ناخالص داخلی هم در اسرائیل صفر شد و رشد اقتصادی در این کشور به شدت منفی شد و این آمارها البته مربوط به دو سه ماه پیش است، در حوزه ارزی «شکل» واحد ارزی آنها به شدت ریزش کرد و حوزه‌های تورم به شدت مردمش فشار آمده است.
خوش چشم یادآور شد: در اهدافی که رژیم به دنبال آن بود هم ما شاهد شکست آنها بودیم، آنها سخن از نابودی حماس آوردند! آیا حماس امروز نابود شده است، اسرائیل گفت که اسرای خودم را آزاد می‌کنم اما می‌بینیم که هنوز اسرا تحت اختیار حماس باقی ماندند، تونل‌هایی که گفته بود را آیا پیدا کرد!.
وی افزود: رژیم انزجار بین المللی و تنفر بین‌المللی نسبت به خودش را بیشتر کرده است، می بینیم که از دانشگاه‌های آمریکا تا شرق آسیا علیه رژیم موضع گرفتند و حتی برخی دولت‌های غربی سعی کردند یک فاصله گذاری با اسرائیل بکنند، چرا که مهم ملت‌ها هستند و دولت‌ها می‌دانند که این یک پروسه تدریجی است و یک پروسه ادامه‌دار خواهد بود و هر دولتی در هر جای دنیا که نزدیک به رژیم باشد در ادامه مورد رضایت مردم و رای آوری مردم نخواهد بود.
خوش چشم در ادامه گفت: هویت برخی سازمان‌های بین‌المللی که برخی حتی در داخل کشور هم به آنها دل بسته بودند و فکر می‌کردند با کدخدا منشی آنها مسئله فلسطین را حل خواهند کرد، مشخص شد که نه! یک قانون جنگلی در دنیا حاکم است و رژیم هر جنایتی را مرتکب می‌شود و هیچ کدام از این سازمان‌ها هیچ کاری نمی‌کنند.
این کارشناس مسائل استراتژیک در ادامه گفت: بنده همان چند ماه پیش هم در این برنامه گفتم که این جنگی که در غزه و سرزمین‌های اشغالی آغاز شد دو دور دارد، آن زمان حزب‌الله به شدت رژیم را می‌زد و گفتم که در این دوره اول اگر اسرائیل پرچم سفید نشان داد و گفت من بازنده و شما برنده، شما قبول نکنید، به خاطر اینکه این جنگ باید یک سری بردارد و ما در جایی از تاریخ هستیم که این مسئله یک برد و باخت تاریخی می‌خواهد.

دشمن به دنبال درگیر کردن یمن،عراق و ایران است
وی افزود: بنده در برنامه‌های قبلی که در موضوع سوریه بود اذعان کردم که بلافاصله بعد از داستان سوریه ایادی استکبار به سراغ یمن و عراق و ایران خواهند آمد و هر کدام را به طریقی پیش خواهند برد و گفته بودم که قطعاً یمن را به صورت نظامی پیش خواهند برد و عراق را به صورت سیاسی نظامی و امنیتی پیش می برند و برای ایران جنگ ترکیبی در نظر دارند.
وی در ادامه گفت: دور اول را دوباره می‌بینیم که این روزها رژیم در غزه شروع کرده البته که آن ها دنبال این بودند که بتوانند از طریق سیاسی به توافق و دستاورد برسند. ما در حال حاضر و در این زمان در اواسط این میدان مقاومت هستیم، و حالا حالاها با همدیگر خیلی کار داریم و چند سالی طول خواهد کشید که این صورت بندی‌ها واضح‌تر شود.
وی تصریح کرد: آنها در رسانه‌های خود غربی و در رژیم و در رسانه‌های فارسی زبان ضد انقلاب به دنبال یک تصویرسازی برای تاثیر به روی افکار عمومی داخل کشور ایران هستند.
خوش چشم در ادامه درباره نحوه مذاکره ایران و آمریکا گفت: آقای ترامپ شرط و شروطی گذاشت و هم در نامه اعلام کرد که باید شما راجع به منطقه وا بدید، موشکی را هم وا بدید و هسته‌ای را هم کنار بگذارید و هرچه مولفه قدرت دارید را کنار بگذارید، الان چه اتفاقی افتاده است که آقای ترامپ راضی شده است که با جواب ایرانی که خیلی از بزرگان گفتند که در رابطه با منطقه که نه، اصلاً درباره آن مذاکره‌ای نداریم و در رابطه با منطقه هم که آنها نایب ما نیستند و خودشان تصمیم می‌گیرند، راجع به موشکی هم که اصلاً ما مگر دیوانه‌ایم که خلع سلاح شویم و شما به ما حمله کنی، بیاید پای میز مذاکره در زمین بازی ایران!

وی افزود: ترامپ شرط و شروط گذاشته بود و صحبت از منطقه می‌کرد و تا همین سه هفته پیش مرتباً این سخنان را می‌گفت، در چند روز اخیر صحبتی از منطقه نمی‌زند، حرفی از موشکی نمی‌زند و فقط می‌گوید بمب هسته‌ای ایران نسازد، ما هم که نمی‌خواهیم بمب هسته‌ای بسازیم، مسئله این است که چه اتفاقی افتاد که ترامپ آن پیش شرط را به یکباره کنار گذاشت.
وی تصریح کرد: بگذارید اینطور بگویم که تا همین چند هفته پیش مگر نمی‌گفت اگر انصارالله حملاتش ادامه پیدا کند، ما به تلافی ایران را می‌زنیم، هنوز که انصارالله هم اسرائیل را می‌زند و هم قایق‌های آمریکا را؛ خوب کجاست این تلافی که آمریکا از آن می گفت!
خوش چشم در ادامه گفت:از طرفی سی‌ان‌ان و خیلی عظیمی از اندیشکده‌های آمریکا صدایشان درآمده است و سوال کردند که تو این همه هزینه کرده‌ای و می‌خواهی پیروزیت را در یمن نشان بدهی، ابتدا دستاوردت را به ما نشان بده!

این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه اذعان کرد: آن زمان که ما عین الاسد را زدیم او گفت 52 نقطه را می‌زنم و نزد و ترامپ به صورت کلی یک چنین شخصیتی دارد، ته عملیات تهدید ترامپ را در داستان حمله به سوریه و آن ۳۰۰ موشکی که ارسال کرد همه دیدیم که با چه خفت و خواری روبرو بود.

وی در ادامه گفت: در زمانی که دیروز ترامپ سخن می‌گفت از او پرسیدند که این کشور محل مذاکره کجاست و او گفت اسم کشور را نمی‌گویم، چرا نگفت عمان است، به خاطر اینکه ترجیح آمریکایی این بود که بیایند در همان اماراتی که نامه را به آن دادند، ولی ترجیح ایران عمان بود و آخر هم عمان پذیرفته شد، او سعی می‌کند نقاط ضعف خودش را بپوشاند و نقاط دیگر خود را که به نفعش است برجسته کند.
وی افزود: اتفاقا الان اوج تقابل ما و آمریکا در این زمین است، کلیت صحنه یک جنگ ترکیبیست، جنگ ادراکی دارد، اغتشاش، حملات سایبری، ترور خرابکاری و این روند در حوزه‌های مختلفی ادامه دارد.
خوش چشم عنوان کرد: ترامپ تصور می‌کرد که می‌تواند برای ایران دوگانه تسلیم یا جنگ بسازد، تسلیم شو و منطقه و موشک و هسته‌ای را بده یا اینکه بگو می‌خواهم به جنگ بروم. ما یک راه سومی را در ایران باز کردیم که نه اولیست و نه دومی و یک زمین بازی جدیدی را باز کرده است، الان دو طرف در یک تقابل و جنگی هستند که زمین و قواعد بازی را خودشان باید تعریف کنند.
وی افزود: او می‌خواست مذاکرات مستقیم باشد و در امارات باشد و مطابق خواسته‌های حداکثری‌اش باشد، ما گفتیم که مذاکرات فقط غیر مستقیم و در عمان باشد؛ حالا که این مذاکرات غیر مستقیم انجام می شود حتماً او می‌آید و یک فضاسازی می‌کند و می‌گوید مستقیم بود.

وی در ادامه بیان کرد: مذاکرات غیر مستقیم از قدیم الایام وجود داشته است، مثلاً در ماجرای مک فارلین، در بحث برجام، در زمان دولت آقای احمدی نژاد هم آقای صالحی و دوستان این موضوعات را پیش می‌بردند و تا رسید به دولت آقای رئیسی مذاکرات غیر مستقیم در عمان وجود داشت، در طول برجام هم مذاکرات غیر مستقیم وجود داشت، یک نوع آن این است که دو طرف در دو هتل جدا می‌نشینند و با نفر سوم صحبت می‌کنند، در مذاکرات برجام در زمان آقای رئیسی که آقای باقری هدایت می‌کردند، این سبک از مذاکره وجود داشت.
وی افزود: دلیل این برخورد همین است که شما یک بار زیر یک توافقی زده‌ای و به این راحتی نمی‌توانی با ما در سر یک میز قرار بگیری، و باید این پیام را طرف مقابل درک کند و تو ارزش مستقیماً جلوی من نشستن را نداری. یک نوع دیگر مذاکرات غیر مستقیم اتاق به اتاق است، یعنی در یک مکان و در دو اتاق نشستند و نفر سوم پیام را رد و بدل می‌کند و می‌آید.
وی در ادامه گفت: نوع دیگری از مذاکرات غیر مستقیم وجود دارد که در قطعنامه ۵۹۸ صورت گرفت و همه سر یک میز بودند و سه طرف دور یک میز حضور داشتند یک طرف دبیرکل بود یک طرف عراق بود و یک طرف ایران.

وی عنوان کرد: افکار عمومی خیلی متوجه آن تعاریف دیپلماتیک نمی شود، حالا امکان این وجود دارد که ترامپ ‌بیاید و بگوید که خب این دو طرف روبروی هم نشستند و ما مستقیم مذاکره کرده‌ایم در صورتی که بخشی از افکار عمومی شاید نداند که این با حضور نفر سوم خودش یک سبک از مذاکرات غیر مستقیم است.
دوگانه ذهنی ترامپ شکست خورده است
خوش چشم در ادامه گفت: ترامپی که قبول کرده است و آمده در مذاکره غیرمستقیم بالاخره باید یک دستاوردی برای خودش بسازد، اگر این دستاورد را نسازد به او می‌خندند که قواعد بازی را که تا همین لحظه همه ایران تعیین کرده است،پس تو چه کاری انجام داده‌ای، حالا ترامپ به عنوان مثال می‌تواند زمانی که دستاوردی به دست نیاورده؛ ویتکاف که نماینده اوست را بفرستد و زمانی که در مسیر خروج و یا به هر طریقی یک عکسی از دست دادن منتشر شود همان را ترامپ دستمایه بکند و بگوید که دیدید من گفتم مذاکرات مستقیم است، در صورتی که مذاکرات اصلاً مستقیم نبوده است.
وی در ادامه بیان کرد: ترامپ یک شخصیت به شدت رسانه‌ای است و این یک ضعف نظام است که همیشه در بحث مذاکرات هدایت رسانه‌ای را به طرف مقابل سپرده است، و با چهار ادعای راست و غلط یک موضوعی را به صورت روند مطرح می‌کند. ما باید پیش دستانه عمل کنیم و طراحی عملیات روانی و طراحی رسانه‌ای داشته باشیم و این مستلزم یه کار جامع توسط نظام است،

خوش چشم در پاسخ به این سوال که جزئیات مذاکره چیست گفت: در بحث جزئیات مذاکره مثال نخود و لوبیا را مطرح می‌کنند به عنوان مثال ترامپ می‌گوید هسته‌ای نداشته باش، ما هم می‌گوییم خوب چنین چیزی را نمی‌پذیریم او حتی اگر بخواهد شروط اوباما را بگذارد و برجام را همه به او میگویند که خب پس چرا برجام را پاره کردی پس او یک چیزهای بیشتری می‌خواهد و می‌شود گفت که دو طرف نقطه اشتراک آنچنانی ندارند.
وی افزود: ترامپ به عنوان کسی که هیاهوی رسانه‌ای را خوب بلد است به هر حال باید دستاوردی برای خود فراهم کند و نمی‌تواند بگوید که صرفاً یک مذاکره‌ای صورت گرفته و هیچ اتفاقی نیفتد، و این پیش شروط ایران و این زمینه بازی که در مذاکره در عمان و غیرمستقیم تعریف کرده‌ایم حاکی از دست برتر ایران دارد.
وی در ادامه گفت: نظام این کاری که کرده است که غیر مستقیم باشد یعنی نه تسلیم حرف‌های ترامپ می‌شود و نه جنگ را پیش می‌برد و حرف نظام این است که زمین را خودم تعیین می‌کنم، و ما تلاش معقولانه خود را که جنگ طلب نیستیم را نشان می‌دهیم و البته که آزموده را آزمودن خطاست در صحنه بین‌المللی باید بازیگران بین‌المللی هم این را ببینند که ایران جنگ طلب نیست و ترامپ تماماً به دنبال این است که بخواهد نشان بدهد که ایران جنگ طلب است.
وی تاکید کرد: افکار عمومی داخلی آمریکا هم مرتباً شکایت می‌کنند و می‌گویند ما جنگ دیگری نمی‌خواهیم و تو آدم اسرائیل هستی و دیدیم که ترامپ هم به نوعی در دیدار شب گذشته با نتانیاهو او را هم غافلگیر کرد. ابرا بنابراین در عین اینکه نیاز دارد که مذاکره را انجام بدهد دنبال یک دستاوردسازی است ضمن مشکلاتی که در داخل کشورش است.

وی در ادامه بیان کرد: ما از ۲۰۰۱ تا به امروز که با روش‌های مختلف با اروپا و آمریکا مذاکره کرده‌ایم خود اروپایی‌ها هم می‌گویند که ایران به همه تعهداتش عمل کرده اما اروپا و آمریکا به بخش عمده تعهدات خود عمل نکرده است.
وی افزود: برای اینکه ما همیشه متاسفانه با دیدگاه حل اختلاف به پیش رفته‌ایم و او برای مهار ما به میدان آمده است و خودش هم به این موضوع اذعان می‌کند، وقتی می‌خوای کسی را مهار کنی یعنی ابزار قدرت من تحریم است ولو پای آن را امضا کنم انجامش نمی‌دهم.
وی در ادامه گفت: نسبت به شخصیت هم با چه کسی می‌خواهی مذاکره بکنی ترامپ که معروف است به خلف وعده و با دوستان خودش هم این بحث جنگ تعرفه را در پیش گرفته است، ۱۰ قرارداد را با چین و روسیه با ایران و برخی دیگر از کشورها پیمان آسمان‌های باز را به هم زد و ترانس آتلانتیک را با اروپا به هم زد و گفت شرایط بهتر می‌خواهم.
وی در ادامه عنوان کرد: الان همان‌هایی را که در دور اول خودش قبول کرده بود را هم قبول ندارد و دوباره بحث جنگ تعرفه‌ها را مطرح می‌کند و با کانادا همه دیدیم چه برخوردی را صورت داده است.
وی افزود: ترامپ در کتاب هنر جنگ خودش می‌گوید که فشار می‌آورد برای اینکه شما سریع خواسته‌هایش را بدهی، بعد دبه می‌کند. خودش می‌گوید که مذاکرات را طولانی کن، مثل کره شمالی که ظرف دو ماه دو خط نوشتند و دو آزمایشگاه زیرزمینی آن را هم جلوی دوربین‌ها نابود کردند و بعد هیچ اتفاقی نیفتاد و هیچ چیزی به کره‌ای‌ها ندادند.
این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه گفت: او از بازمذاکره به عنوان هنر خود و به نوعی از دبه کردن از هنر خود یاد می‌کند بنابراین به لحاظ سوابق خودش و لحاظ سوابق و تجربه ایران در این مذاکرات یک آدم خلف وعده کن است
خوش چشم گفت: آنچه که بنده از ترامپ می‌بینم این است که می‌آید یک فشاری می‌آورد و اولش می‌خواهد سر مذاکره را باز کند، این مذاکره خودش در طول این جنگ ترکیبی معنا پیدا خواهد کرد، سعی می‌کند در داخل دو قطبی بسازد و تا الان نظام خیلی خوب مدیریت کرده و در داخل این موضوع حل شده است.

نظام به دنبال مقاومت مدبرانه است
وی افزود: به نظرم می‌آید یک دوره‌ای از فشار را خواهد آورد، قاعده آمریکایی این است که وقتی می‌بیند شما در مذاکره عقب نمی‌نشینی وارد جنگ ترکیبی می‌شود، از جمله حوزه ادراکی که الان دو ماه شروع کردند تا آمریکا و همینطور دستگاه تبلیغاتی و ضد انقلاب به صورت شدید کار می‌کنند.
وی تاکید کرد: شما خواهید دید ترامپ این جنگ ترکیبی را سعی می‌کند اجرا بکند، ترور و خرابکاری و فضای اقتصادی را وارد کند، و ما باید در همه حوزه‌ها پدافند مناسب داشته باشیم و بتوانیم خنثی‌سازی کنیم و کار اولیه آن حوزه هدایت افکار عمومی در داخل و بیرون در بحث جنگ ادراکیست.
وی افزود: سناریوهای ترامپ این است که ‌می‌گوید این کار را بکن و فشار می‌آورد به طرف مقابل و طرف مقابل دو سه ماهه آن چیزی که او می‌خواهد را بدهد و بعد که قبول کرد زیر آن می‌زند. او می‌داند که ما کوتاه نمی‌آییم و سر همین جا و مکان و نوع مذاکرات ملاحظه کرد که ما چگونه مسیر را پیش بردیم.
وی در ادامه گفت: این از این مسیر،آن چیزی که بنده در نظام می‌بینم مقاومت است، به اسم مقاومت مدبرانه و با تدبیر خیلی از ملاحظات را حکمران باید در نظر بگیرد، حالا شاید یکی بگوید که این مذاکرات منجر به توافق شد خب بنده گفتم که او مثل همان مدل کره شمالی توافق را انجام می‌دهد و بعد هم دبه می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید