نشنال اینترست: جولان «گرگ‌هایی با لباس میش» در کاخ دمشق

نشریه آمریکایی «نشنال‌اینترست» با بازخوانی سابقه تروریستی گروه «هیئت تحریر الشام»، اعتراف کرد که در زیر ظاهر غرب‌پسند و فریبنده این شورشیان، دنیایی از خشونت، جاه‌طلبی و افراط‌گرایی نهفته است.

به‌رغم این که شورشیان «هیئت تحریر الشام»، تلاش کرده‌اند تا خود را به عنوان یک گروه میانه‌رو، به دور از سبقه افراط‌گرایی و تروریستی سابق و کنشگری قابل اعتماد در تعاملات جهانی نشان دهند، ذات تروریستی آن‌ها تغییری نکرده و حکمرانی این گروه تهدیدی جدی برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد بود.

نکته قابل توجه این که این دگرگونی یک معضل حیاتی برای جامعه بین‌الملل ایجاد می‌کند و آن این که چگونه می‌توان از مردم سوریه حمایت کرد و در عین حال به گروهی که سازمان ملل تا جولای ۲۰۲۴ آن را به عنوان گروه تروریستی در شمال غرب سوریه قلمداد می‌کرد، مشروعیتی قائل نشد؟

ورق زدن آلبوم تاریخ حکومت این گروه در ادلب نشان می‌دهد آن چهره منعطفی که این شورشیان تلاش دارند تا خود را توصیف کنند با سیاست‌های سرکوبگرانه سابق آن‌ها در تضادی قابل توجه است. گزارشی از کمیسیون تحقیق سازمان ملل متحد در مورد سوریه، نقض نظام‌مند آزادی‌های مدنی توسط تحریرالشام ، از جمله دستگیری‌های خودسرانه، شکنجه فعالان، روزنامه‌نگاران و غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکانی که با شیوه حکومتی آن‌ها در ادلب ابراز مخالفت می‌کنند، مستند شده است.

بین فوریه و می ۲۰۲۴ ، ادلب شاهد اعتراضات گسترده مردم سوریه علیه سیاست‌ها و رهبری تحریر الشام بود. معترضان خشم خود را از بازداشت‌های خودسرانه، اعمال محدودیت‌ها، سلب آزادی‌ها و انحصار تصمیم‌گیری تحت حکومت استبدادی این گروه در این منطقه ابراز کرده و خواستار برکناری محمد الشرع (الجولانی) رهبر این گروه شدند.

اما نکته جالب آن‌که تحریرالشام در پاسخ به این اعتراضات، به سرکوب‌های بیشتر خشونت‌آمیز متوسل شد که این موضوع انتقادهای بین المللی را در پی داشت. در آن زمان سفارت ایالات متحده در دمشق با صدور بیانیه ای «ارعاب و وحشیگری هیئت تحریر الشام علیه معترضان مسالمت‌آمیز» را محکوم کرده بود.

در واقع می توان گفت که آن‌چه می‌باید یک دولت انتقالی در سوریه باشد، یک رژیم تحت سلطه هیئت تحریر الشام است که توسط شخصیت‌های وفادار به الشرع کنترل می‌شود.

هرچند الشرع برنامه‌های خود را برای برگزاری انتخابات طی چهار سال اعلام کرده، اما به تعویق افتادن نامحدود کنفرانس گفتگوی ملی – که در ابتدا برای ۴ تا ۵ ژانویه ۲۰۲۵ برنامه ریزی شده بود – گمانه‌زنی‌ها در مورد اهداف واقعی هیئت تحریر الشام را افزایش داده است.

اکنون نگرانی‌ها در مورد قصد واقعی این گروه برای تحکیم قدرت خود و به تعویق انداختن هر گونه روند دموکراتیک و ایجاد یک استراتژی گسترده‌تر برای تبدیل سوریه به یک امارت اسلامی تحت حکومت تحریر الشام برجسته تر شده است

دیدگاهتان را بنویسید