طرح ترامپ برای غزه قابلیت عملیاتی شدن دارد؟

طرح ترامپ برای کوچاندن ساکنان غزه به کشورهایی همچون مصر و اردن موج شدید از مخالفت‌ها در منطقه و سراسر جهان به راه انداخته است و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان هنوز مشخص نیست که ترامپ و نتانیاهو چه هدفی را دنبال می‌کنند.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، طرح توهمی دونالد ترامپ که در زمان حضور نتانیاهو -نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن- ارائه شد، ملک عبدالله دوم -پادشاه اردن- را به آمریکا کشاند. بر اساس طرح ترامپ، ساکنان غزه به صورت اجباری به کشورهایی از جمله مصر و اردن کوچ داده خواهند شد و آمریکا غزه را تصرف و بازسازی خواهد کرد. این طرح به قدری عجیب و غیرقابل باور است که به اعتقاد برخی کارشناسان خود نتانیاهو هم از شنیدن آن شگفت زده شد.

این موضوع در گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و عربستان سعودی نیز مورد بررسی قرار گرفت. سیدعباس عراقچی با اشاره به اینکه طرح آمریکایی-صهیونیستی کوچاندن اجباری مردم غزه و آواره نمودن آنها در کشورهای دیگر، در راستای تکمیل طرح امحای استعمارگونه فلسطین است، بر ضرورت اقدام قاطع جامعه جهانی برای مخالفت و مقابله با این توطئه تاکید کرد. وزیر امور خارجه ایران به سخنان وقیحانه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر تشکیل کشور فلسطینی در سرزمین عربستان نیز اشاره و آن را نشانه طغیان بی‌سابقه رژیم اشغالگر ‌و تهدیدی علیه صلح و امنیت منطقه دانست.

وزیر امور خارجه عربستان نیز در این گفتگو محالفت قاطع کشورش را با هر طرحی برای کوچاندن اجباری فلسطینیان از غزه به کشورهای دیگر اعلام کرد. همزمان کشورهای دیگر منطقه مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده‌اند. اگرچه هنوز مشخص نیست که ترامپ و نتانیاهو دقیقا چه هدفی را در قبال غزه و فلسطین دنبال می‌کنند، اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان طرح رئیس جمهور آمریکا قابلیت تحقق یافتن ندارد. چند تحلیلگر از کشورهای مختلف در گفتگو با خبرنگار سرویس بین‌الملل خبرگزاری ایسکانیوز به سوالاتی در این ارتباط پاسخ دادند.

«شارمین نروانی» -روزنامه‌نگار و تحلیلگر مسائل منطقه- در این ارتباط گفت: من فکر نمی‌کنم که ترامپ بتواند حتی یک کشور عربی را پیدا کند که مایل به مشارکت در این طرح باشد؛ زیرا هر رهبری که به این ایده فکر کند یک شبه مشروعیت خود را از دست خواهد داد. هر چند که به گفته او این نگرانی وجود دارد که اسرائیل و آمریکا از این فرصت برای آوارگی دسته جمعی ساکنان غزه و کوچاندن آنها به اردن و ایجاد یک «دولت فلسطینی» مصنوعی در آنجا استفاده کنند.

شارمین نروانی با اشاره به اینکه این ایده چشم انداز تل آویو برای چند دهه بوده است، افزود: از آنجایی که متغیرها و مسائل بسیار زیادی در حال حاضر در این طرح با یکدیگر برخورد دارند، هنوز نمی‌توان پاسخ قاطعی در مورد اهداف نتانیاهو و ترامپ داد. وی در پاسخ به سوالی در مورد واکنش عربستان نیز اظهار کرد: سعودی‌ها به سرعت و قاطعانه طرح ترامپ را رد و به صراحت اعلام کرده‌اند که حتی به عادی‌سازی روابط با اسرائیل فکر نمی‌کنند مگر اینکه کشور فلسطینی ایجاد شود.

تیم اندرسون -تحلیلگر مسائل بین الملل از استرالیا- به خبرنگار ایسکانیوز گفت: ترامپ نمی‌تواند کاری را انجام دهد که بایدن و نتانیاهو قبلا در انجام آن شکست خورده‌اند. از نظر وی، ترامپ نه می‌تواند غزه را بخرد و نه می‌تواند آن را توسط مزدوران خود فتح کند و متحدان ناتو او از ترس رسوایی او را رها خواهند کرد. این تحلیلگر اسرالیایی در ادامه اظهار کرد: تلاش ترامپ برای باج‌گیری از مصر و اردن نیز با شکست مواجه خواهد شد؛ زیرا خطر تحریک انقلاب در آن کشورها را به همراه دارد و از همین رو، آن رژیم‌های معمولا ضعیف نیز در برابر آن مقاومت خواهند کرد.

اندرسون در پاسخ به سوالی در مورد اهداف سفر ملک عبدالله دوم به آمریکا تصریح کرد: پادشاه اردن نمی‌تواند ترامپ را در مورد چیزی متقاعد کند اما می‌تواند به او هشدار دهد که یک خیزش مردمی در اردن ممکن است در پاسخ به تهدید آمریکا برای اشغال غزه رخ دهد. وی افزود: پادشاه اردن ممکن است برخی از گزینه‌های جایگزین شامل رشوه برای گزینه‌های سازش را به ترامپ پیشنهاد کند؛ همانطور که در پیشنهاد شکست‌خورده ترامپ در ژانویه 2020 به ایده «دو ایالت» همین کار را کرد.

احمد شراوی -تحلیلگر بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها- اخیرا مقاله‌ای در این ارتباط در اندیشکده شورای آتلانتیک منتشر کرده به سخنان مروان معشر -وزیر خارجه سابق اردن- اشاره می‌کند که بر اساس آن، مخالفت شدید اردن با پذیرش ساکنان غزه‌ها «یک مسئله اقتصادی یا امنیتی» نیست، بلکه «یک مسئله هویتی» است. شراوی در ادامه می‌افزاید: اردنی‌های فلسطینی الاصل که اکثریت جمعیت اردن را تشکیل می‌دهند از تبدیل شدن پادشاهی به سرزمین جایگزین فلسطینی خسته شده‌اند؛ زیرا می‌ترسند که این امر منجر به سلب «حق بازگشت» فلسطینی‌ها به مناطقی شود که در سال‌های 1948 و 1967 از آن فرار کرده‌اند.

وی به لایحه جدید پارلمان اردن در ارتباط با ممنوعیت اسکان مجدد فلسطینی‌ها در این کشور اشاره می‌کند که بر اساس پیش‌نویس آن هرگونه طرح برای جابه‌جایی فلسطینی‌ها به اردن را به‌عنوان یک سرزمین جایگزین رد می‌کند و می‌افزاید: اردن برای اردنی‌ها و فلسطین برای فلسطینی‌ها است. هر چند که از نظر این تحلیلگر عرب‌تبار، این احتمال وجود دارد که ترامپ بتواند از کمک‌های خارجی به اردن به عنوان اهرمی برای تأثیرگذاری بر موضع آن در قبال موضوع اسکان مجدد غزه استفاده کند.

با این حال، «ناتان ساکس» -مدیر مرکز سیاست خاورمیانه اندیشکده بروکینگز- در مقاله اخیر خود می‌نویسد: اخراج اجباری 2 میلیون نفر غیر اخلاقی و غیرقانونی است و امکان تصرف آمریکا بر غزه وجود ندارد. وی با تاکید بر اینکه طرح ترامپ بسیار غیرعملی است؛ اظهار می‌کند: سیاست‌های کشورهای عرب، آرمان ملی فلسطین را برای دهه‌ها به عنوان عنصر مرکزی سیاست و روایت جمعی خود بیان کرده کمک به خروج فلسطینی‌ها از غزه و انتقال نوار غزه به مالکیت درازمدت آمریکا، خیانت به ایده ناسیونالیسم فلسطینی و عربی است.

از نظر ساکس، این طرح صرفا یک امتیاز دیپلماتیک بزرگ مانند مصر یا کشورهای توافق ابراهیم برای عادی سازی روابط با اسرائیل در سال های 1979 و 2020 نخواهد بود و وجه مرکزی مشروعیت سیاسی اصلی خود دولت‌های عربی را تضعیف می‌کند. وی به یک نکته مهم دیگر هم اشاره می‌کند و می‌گوید: فشار بین‌المللی و اهرم‌های نفوذ ایالات متحده می‌تواند کارهای زیادی انجام دهد اما نمی‌تواند کشورها را وادار کند از آنچه به عنوان منافع ملی اصلی خود می‌دانند چشم پوشی کنند

دیدگاه کاربران (1 دیدگاه)

  1. جریان گروگانگیری حماس حیله ای بود که به اسرائیل بهانه جنگ خونریزی بدهد وحماس خام این حیله شد وگروه های دیگر هم بدون پیش بینی انرا تشدید کردند.
    میدانید حیله اسراییل مثل حیله امریکا در 11سپتامبر بود که بتواند بافغانستان حمله کند وبعد از سالها خودش از بحبوبه ومشکلات آنجا با ناتوانی بیرون کشید.
    اکنون امریکا واسرائیل میخواهند جبران مخارج متحمل شده درجنگ وشکست وعدم تسلط برغزه را بگونه ای بدست بیاورند واز اعراب باج بگیرند. مثلی هست که میگه سنگ بزرگ نشانه نزدن است واینکه دوملیون مردم غزه را جابجا کنند حرف گزافی است.

دیدگاهتان را بنویسید