رویکرد توسعه طلبی ترامپ در قاره امریکا

با آمدن ترامپ فضای قاره آمریکا بهم خورده است. اظهارات رئیس جمهور ترامپ در خصوص تبدیل شدن کانادا بعنوان ایالت 51 آمریکا و یا تلاش برای اشغال گرینلند فضای قاره آمریکا را در وحشت و دلهره انداخته است

با آمدن ترامپ فضای قاره آمریکا بهم خورده است. اظهارات رئیس جمهور ترامپ در خصوص تبدیل شدن کانادا بعنوان ایالت 51 آمریکا و یا تلاش برای اشغال گرینلند فضای قاره آمریکا را در وحشت و دلهره انداخته است. از این رو خبر استعفای نخست‌وزیر کانادا در ساعات پایانی روز دوشنبه در صدر اخبار رسانه‌های غربی قرار گرفت؛ خبری که منجر به خوشحالی بسیاری از مردم کانادا شد. عملکرد اقتصادی فاجعه‌بار دولت کانادا و افزایش هزینه‌های زندگی در این کشور آمریکای شمالی که روزگاری جزو نخستین مقاصد مهاجرت در جهان به حساب می‌آمد، طی ماه‌های اخیر صدای اعتراض بسیاری از شهروندان کانادایی را در آورده بود. افزایش هزینه انرژی، حمل‌و‌نقل و تورم مواد غذایی و هزینه مسکن در کشور کانادا در کنار مالیات‌های سنگین و خدمات عمومی بسیار ضعیف، نتیجه عملکرد نخست‌وزیر کانادا و حزب حاکم این کشور در چند سال اخیر بود.

جنگ اوکراین و رکود اقتصادی دوره کرونا و تحولات بین‌المللی چند سال گذشته از جمله دلایل وضعیت فعلی کانادا اعلام می‌شود. استعفای نخست‌وزیر کانادا تنها منجر به خوشحالی بخش عظیمی از مردم کانادا نشد و مقامات دولت آینده آمریکا نیز از این استعفا استقبال کردند. استعفای ترودو فرصت مجددی به دونالد ترامپ داد تا از وضعیت آشفته اقتصاد کانادا نهایت بهره‌برداری را کرده و برای بار دیگر مساله الحاق کانادا به ایالات متحده آمریکا را مطرح کند. دونالد ترامپ پس از استعفای جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا در در رسانه اجتماعی خود موسوم به تروث‌سوشال نوشت: «بسیاری در کانادا دوست دارند به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شوند. ایالات متحده دیگر تحمل ناترازی‌های تجاری و یارانه‌هایی را که کانادا برای روی پا ایستادن، به آنها نیاز دارد، ندارد». ترامپ مدعی شد: «جاستین ترودو این را می‌دانست و استعفا کرد. اگر کانادا با آمریکا ادغام شود، خبری از تعرفه نخواهد بود، مالیات‌ها پایین خواهد آمد و آنها کاملا از تهدید کشتی‌های روسیه و چین که آنها را محاصره کرده‌اند، رهایی خواهند یافت. با همدیگر، چه کشوری خواهد شد».

اشاره ترامپ به یارانه 100 میلیون دلاری است که دولت کانادا به عنوان یارانه و تخفیف تعرفه تجاری از دولت ایالات متحده آمریکا به صورت سالانه دریافت می‌کند؛ مساله‌ای که برای ترامپ و نزدیکان وی در حوزه سیاست خارجی دولت آتی آمریکا غیرقابل قبول خوانده شده است و آنها قصد دارند با شعار «نخست آمریکا» بسیاری از یارانه‌ها و بسته‌های کمکی دولت آمریکا برای متحدان این کشور را قطع کنند. پیش از این نیز دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا اعلام کرده بود یک تعرفه ۲۵ درصدی بر محصولات وارداتی از کانادا و مکزیک اعمال خواهد کرد، همچنین قصد دارد ۱۰ درصد تعرفه گمرکی اضافی برای محصولات چین اعمال کند. این تعرفه‌ها در ادامه جنگ تعرفه‌ای دولت آمریکا با چین است که در دور نخست دولت ترامپ آغاز شد و در دولت بایدن نیز ادامه یافت و از قرار معلوم در دور بعدی دولت ترامپ نیز این جنگ با شدت بیشتری در مناطق پیرامونی آمریکا ادامه خواهد یافت. هدف اصلی دولت ترامپ از وضع تعرفه بر واردات از کشورهای کانادا و مکزیک جلوگیری از تولید محصولات چین در کشورهای حوزه نفتا است که مشمول تعرفه تجاری است و از این راه به دنبال جلوگیری از واردات گسترده کالاهای چینی به داخل خاک آمریکا با تعرفه سازمان نفتاست.

درگیری دولت بعدی آمریکا که تا چند هفته دیگر بر سر کار خواهد آمد با دولت‌های متحد غربی به همین نقطه ختم نمی‌شود. دخالت‌های چند هفته گذشته ایلان ماسک، شخصیت نزدیک به دونالد ترامپ در امور داخلی انگلیس در کنار تلاش ترامپ برای الحاق کانادا به عنوان ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا به این کشور از جمله مسائل مهم و جنجالی سیاسی جهان غرب طی روزهای گذشته بوده است. طی هفته‌های گذشته ایلان ماسک بارها با پست‌های مداخله‌گرانه خود در شبکه اجتماعی ایکس در امور داخلی انگلیس و آلمان دخالت کرده است. ماسک پس از کاهش چشمگیر محبوبیت و مقبولیت حزب حاکم کارگر در این کشور که در نظرسنجی‌های مختلفی اثبات شده، تنها ۶ ماه پس انتخابات این کشور مساله سرنگونی دولت کارگر و برگزاری انتخابات مجدد را مطرح کرده است.

این فشار ماسک بر دولت بریتانیا و حزب کارگر این کشور پس از افزایش محبوبیت احزاب محافظه‌کار و حزب اصلاحات بریتانیا پس از انتخابات ایجاد شده است؛ اقداماتی که میلیاردر آمریکایی در آلمان نیز دنبال می‌کند.

پس از خبر انحلال کابینه آلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور، ایلان ماسک حمایت خود را از حزب راست رادیکال AfD آلمان اعلام کرد؛ حزبی راستگرا و افراطی که البته به دلیل ارتباط با روسیه، چین و نئونازی‌ها تحت فشار افکار عمومی آلمان و رسانه‌های این کشور قرار دارد اما حمایت شخصیت‌هایی همچون ماسک از این حزب می‌تواند بر قدرت‌گیری آن موثر باشد، بویژه که این حمایت‌ها تنها محدود به ماسک نیست و «جی‌دی ونس» معاون ترامپ نیز از این حزب حمایت کرده است؛ حمایت‌هایی که منجر به ایجاد نگرانی از دخالت در امور داخلی کشورهای متحد آمریکا توسط دولت ترامپ شده است؛ دخالت‌هایی که ممکن است تنها محدود به موضع‌گیری سیاسی نباشد و با اقدامات عملی نیز همراه باشد؛ اقداماتی همچون هدایت شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های جمعی به نفع احزاب خاص برای تاثیرگذاری بر انتخابات کشورهای اروپایی و کانادا. چنین اقداماتی پیش از این در کشورهای حوزه آمریکای جنوبی طی سال‌های اخیر رخ داده است و کشورهای بولیوی، آرژانتین و برزیل را هدف قرار داده است. نکته جالب توجه در این دخالت‌ها حضور پررنگ ایلان ماسک و شبکه اجتماعی ایکس است. از همین رو کشورهای اتحادیه اروپایی اقداماتی را به منظور محدود کردن رسانه‌های جمعی و پلتفرم‌های فضای مجازی در دستور کار خود قرار داده‌اند.

* حمله به روباه پیر

دولت دوم ترامپ هنوز روی کار نیامده، با شدت بی‌سابقه‌ای به منافع متحد قدیمی خود یعنی دولت بریتانیا حمله‌ور شده است. ادعای لزوم الحاق کانادا به ایالات متحده آمریکا در حالی مطرح شده است که این کشور نسبتا مستقل همچنان جزو مناطق تحت سیطره پادشاه بریتانیا به حساب می‌آید؛ کشوری که فرماندار آن همچنان توسط سلطنت بریتانیا منصوب می‌شود و اشاره‌های ترامپ به الحاق این کشور بزرگ به آمریکا برای متحد قدیمی آنها قابل تحمل نیست. از سوی دیگر دخالت‌های میلیاردر پرسر و صدای نزدیک به ترامپ در امورات داخلی این کشور واکنش منفی مقامات بریتانیایی را در بر داشته است. به نظر می‌رسد در دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ تنش‌ها میان ۲ کشور آنگلوساکسونی که ۲ متحد اصلی جهان غرب به حساب می‌آیند، افزایش خواهد یافت؛ موضوعی که از همین حالا نشانه‌های آن هویداست. به نظر می‌رسد دولت دوم ترامپ اولویت‌های سیاست خارجی بسیار متفاوتی دارد که در آنها منافع متحدان این کشور لحاظ نشده است و تنها به منافع آمریکا اهمیت داده شده است. همین سیاست نیز در مسائل مهمی همچون پرونده جنگ اوکراین، سهم کشورهای ناتو در تامین بودجه این سازمان، یارانه‌ها و بسته‌های کمکی دولت آمریکا از متحدان غربی این کشور و بسیاری تصمیمات سیاست خارجی دولت بعدی آمریکا تاثیرگذار است؛ تصمیماتی که قطعا بدون عواقب و پاسخ نخواهد بود و پیامدهای مختلفی را برای سیاستمداران نوظهور و جوان جمهوری‌خواه دولت ترامپ بویژه در عرصه سیاست خارجی خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید