نه در سطح منطقه پیرامونی اوکراین و نه در سطح کلان نظام بین الملل، تداوم جنگ اوکراین ایده مطلوبی به نظر نمی رسد. مخصوصا اینکه ترامپ با پایان دادن به این جنگ به دنبال زیر سوال بردن سیاست خارجی دولت بایدن نیز است.»
مدت زمان زیادی تا تاریخ ۲۰ ژانویه و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید باقی نمانده است. درست به همین دلیل، از همین حالا و همزمان با انتخاب مهرههای مختلف تیم سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا، تحلیل های گوناگونی در مورد رویکردهای احتمالی ترامپ و دولتش مخصوصا در حوزه سیاست خارجی آمریکا مطرح می شود. در این میان، یکی از موضوعاتی که به احتمال زیاد بخش قابل توجهی از تمرکز ترامپ معطوف به آن خواهد بود، جنگ اوکراین است.
جنگی که از سال ۲۰۲۲ آغاز شده و تا به امروز، دولت های غربی چیز در حدود ۳۰۰ میلیارد یورو در قالب آن هزینه کرده اند. در این نقطه، این سوال مطرح می شود که بازگشت ترامپ به قدرت چه تاثیری بر سرنوشت جنگ اوکراین خواهد گذشت؟ به نظر می رسد حداقل به دو دلیل مهم و محوری، باید انتظار رسیدن جنگ اوکراین به ایستگاه پایانی خود را داشته باشیم.
اول اینکه دونالد ترامپ و طیف نزدیکان وی به صراحت اعلام کرده اند که قرار نیست دولت جدید آمریکا تداوم کمکها به اوکراینی را دنبال کند. به بیان ساده تر، نگاه ترامپ این نیست که روند اعطای کمک های مالی و تسلیحاتی به اوکراین را که در دولت بایدن دنبال می شد، همچنان ادامه دهد. ترامپ معتقد است که جنگ اوکراین جزو جنگهای بیهوده است و بر طبق آنچه وی بارها گفته، آمریکا باید به هزینه کردن در دیگر مناطق جهان برای تامین امنیت دیگران خاتمه دهد.
اساسا به همین دلیل هم بود که مدتی قبل شاهد بودیم پسر ترامپ با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که رئیس جمهور اوکراین باید خیلی زود به فکر پایان دادن جنگ با روسیه باشد زیرا قرار است پول توجیبی کشورش از ناحیه آمریکا قطع شود.
نکته دوم اینکه ترامپ در قالب سیاست خارجی دولتش، جنگ اوکراین را یک مانع و چالش بزرگ ارزیابی می کند. او جدای از اینکه نمی خواهد منابع اقتصادی آمریکا را برای اوکراینی ها خرج کند، در عین حالا، این تحلیل را دارد که این جنگ به اندازه کافی روسیه را به زعم آمریکا و متحدانش تضعیف کرده و درست به همین دلیل، باید هر چه سریعتر به نقطه پایان خود برسد.
در این چهارچوب، ترامپ بر آن است تا فشارها به رقبای شرقی آمریکا را به طرق دیگری ادامه دهد. اگر از این منظر هم به ماجرا نگاه کنیم، اوکراینی ها در آینده نه چندان دور راهی جز پایان دادن به جنگ با روسیه پیش روی خود نخواهند دید. در حقیقت، به نظر می رسد اوکراین باید بخش هایی از خاک خود را تسلیم روسیه کند و به صلح مطلوب روس ها تن بدهد. زیرا نه در سطح منطقه پیرامونی اوکراین و نه در سطح کلان نظام بین الملل، تداوم جنگ اوکراین ایده مطلوبی به نظر نمیرسد. مخصوصا اینکه ترامپ با پایان دادن به این جنگ به دنبال زیر سوال بردن سیاست خارجی دولت بایدن نیز است.