حذف ارز نیما در زمان اشتباهی اتفاق افتاد

یک کارشناس اقتصادی گفت: دولت چهاردهم ارتباط دوسویه با مردم ندارد و همین موضوع باعث شده تصمیم هایی مثل حذف ارز نیمایی شرایط مبهمی را پیش روی مردم و فعالان اقتصادی قرار دهد.

یک کارشناس اقتصادی گفت: دولت چهاردهم ارتباط دوسویه با مردم ندارد و همین موضوع باعث شده تصمیم هایی مثل حذف ارز نیمایی شرایط مبهمی را پیش روی مردم و فعالان اقتصادی قرار دهد.

مهدی فیضی، استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد در گفت وگو با بولتن نیوز درباره آثار و تبعات اجرای سیاست ارزتک نرخی که با حذف ارز نیما آغاز شده است، اظهارداشت:آنچه این روزها در افزایش قیمت نرخ ارز شاهد هستیم، به دلیل این است که یک فضای مبهمی از شرایط آینده اقتصاد ایران وجود دارد. به نظرم خیلی خوب بود که آقای همتی سیاستی که منجر به حذف ارز نیما و تداوم آن به سمت تک نرخی شدن ارز را دنبال می کند، به مردم توضیح بدهند. این ایراد دولت است؛هم آقای رییس جمهور و هم وزرا ارتباط دو سویه با مردم ندارند تا به مردم اطمینان بدهند. وقتی این ارتباط نیست، قاعدتا این ابهامات فضا را برای التهاب بیشتر بازار فراهم خواهد کرد.

وی افزود: آنچه تحت عنوان حذف ارز نیما اتفاق افتاده، تک نرخی شدن نیست، این حذف در مسیر کاهش تعداد نرخ هایی که وجود داشت است، اتفاق افتاده است.حتی هم بعد ازاجرای این سیاست،شاهد ارز تک نرخی نخواهیم شد. زیرا در شرایط ریسک های سیاسی قرار داریم و هیچ تضمینی وجود ندارد که در آینده این تنش ها کمتر شود. چه بسا ممکن است تشدید شود. بنابراین محول کردن اجرای این سیاست ها به آینده ای با ثبات ممکن است یک سودای محال باشد که هیچ وقت محقق نشود. ضمن اینکه تضمینی هم برای آن وجود ندارد.

فیضی تصریح کرد: من براین باورم که حذف ارز نیمایی باید اواخر سال قبل صورت می گرفت،زیرا تنش های کمتری داشتیم و راحت تر می شد، این حذف را مدیریت کرد. اما اصل موضوع باید اتفاق می افتد و طبیعتا ممکن است این سیاست شوک هایی به اقتصاد وارد کند، به ویژه از زاویه انتظارات تورمی، که اگر در زمان دیگری اجرا می شد، می توانستیم بگوییم منتطبق بر روش های درست در اقتصاد است.

این استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد با تاکید براینکه علت اصلی افزایش نرخ تورم مسیر نرخ ارز به تنهایی نیست، یادآور شد: نمی توان منکر تاثیر افزایش نرخ ارز بر تورم شد، اما عامل موثربرافزایش تورم، کسری بودجه است.این سیاست ها به دلیل اینکه شوک هایی به اقتصاد وارد کند، ممکن است در اقتصاد تاثیراتی داشته باشد، ولی اثر آنها بلندمدت نخواهد بود. بنابراین بهتر است زمان بدهیم که اثر بلندمدت آن را ببینیم.

او گفت: از منظر علمی انتظار است که این سیاست منجر به کاهش قیمت ارز شود به این دلیل که یک تفاوت کاذبی که در نرخ پایین ارز داشتیم .از طرفی اقتصاد بهتر مدیریت خواهد شد و از همه مهمتر رانت نیما حذف شده است.اما مساله اصلی بعد از اجرای این سیاست که کمتر به آن پرداخته می شود، قیمت گذاری دولتی است.

فیضی خاطرنشان کرد: مادامی که دولت نرخ کالاها را به شکل چندگانه قیمت گذاری می کندنمی توان انتظار داشت که حرکت در مسیر اجرای ارز تک نرخی قابل اتکا و امیدبخش باشد.

دیدگاهتان را بنویسید