کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و ارزی گفت: اگر عرضهکننده ارز یعنی صادرکننده مایل نباشد ارز خود را در اسرع وقت به بانک مرکزی بدهد و واردکننده نیز مجبور به خرید از بازار آزاد در نرخهای بالا شود و بازار آزاد تحت فشار تقاضای بیشتر قرار بگیرد به معنای افزایش تورم و بالا رفتن قیمت تمام شده کالاست.
راه اندازی بازار ارز توافقی را کارشناسان اقتصادی آورده بسیار خوبی از دوران مدیریت دکتر فرزین از دولت سیزدهم با تاکید بر ثبات اقتصادی میدانند به این خاطر معتقدند این طرح میتواند ثبات نرخ و عرضه ارز در بازار را تضمین کند. کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در این باره به ما توضیحاتی داده است.
احمد صالحی کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و ارزی در گفتگو با بصیرت با اشاره به عواید و محاسن راهاندازی بازار توافقی ارز در راستای تسهیل تجارت خارجی و افزایش ارزآوری ناشی از صادرات گفت: یکی از موضوعاتی که طی سالهای اخیر همواره منجر به عدم عرضه ارز در اقتصاد ایران شده و بازگشت ارز حاصل از صادرات را با چالشها و سختیهایی رو به رو کرده است عدم همسانسازی یا نزدیک بودن نرخ ارز بازار آزاد و نرخ ارز حاصل از صادرات بوده است به این معنا که صادرکنندگان به دلیل اختلاف قیمت بالای نرخ ارز تمایلی به عرضه ارز صادراتی خود به بازار نیما نداشتند.
وی در این خصوص خاطر نشان کرد: مقاومت صادرکننده در برابر عدم عرضه ارز به بانک مرکزی یا سامانه نیما باعث عدم تامین ارز مورد نیاز واردات کالای اساسی یا ماشینآلات مورد نیاز تولید میشود. این روند تخصیص ارز وارداتی را به تاخیر میاندازد بنابراین عدم تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید منجر به کاهش عرضه کالای اساسی و گران شدن اقلام مورد نیاز جامعه میشود.
وی در این باره یادآور شد: اینکه بانک مرکزی سیاست افزایش نرخ ارز نیمایی را در پیش گرفته با هدف عرضه بیشتر ارز حاصل از صادرات منجر به طرح این پرسش شده که آیا این روند منجر به افزایش قیمت بازار آزاد میشود یا منجر به تثبیت قیمت ارز میشود باید گفت آن چیزی که همه در آن اشتراک نظر دارند این است که افزایش قیمت نیمایی یا چیزی شبیه بازار توافقی ارز منجر به افزایش عرضه ارز میشود نه افزایش قیمت در بلند مدت.
کارشناس ارزی و اقتصادی معتقد است: این روند باعث میشود دارندگان ارز ناشی از صادرات که در گذشته به دلیل اینکه منتظر تعدیل نرخ ارز هستند عرضهای انجام نمیدادند و ارز خود را وارد باز نمیکردند رویه قبلی خود را تغییر دهند، لذا وقتی قیمتها به سمت بالاتر برود تا در نهایت زمینهها برای تک نرخی شدن و دور شدن از ارز چند نرخی فراهم شود شاهد ثبات نسبی در قیمت ارز خواهیم شد.
احمد صالحی معتقد است: این موضوع منجر به مساوی شدن کفه ترازوی عرضه و تقاضای ارز میشود یعنی بازار به ثبات نسبی میرسد. متاسفانه طی سالهای گذشته به دلیل وجود فاصله قیمتی زیاد بین نرخ ارز بازار ازاد و سامانه نیما صادرکنندگان ارز چندان مایل به عرضه ارز خود نبودند به این خاطر اخباری مبنی بر عدم عرضه ارز به بازار و بانک مرکزی یا عدم عرضه کامل ارز شنیده میشد.
وی در این باره توضیح داد: شعار جهش تولید به عنوان یکی از مهمترین شعارهای اقتصادی کشور قطعا نیازمند تامین ارز است چرا که بخش قابل توجهی از مواد اولیه یا ماشینآلات و دستگاههای مورد نیاز تولید باید از خارج وارد شود.
احمد صالحی معتقد است: اگر عرضهکننده ارز یعنی صادرکننده مایل نباشد ارز خود را در اسرع وقت به بانک مرکزی بدهد و واردکننده نیز مجبور به خرید از بازار آزاد در نرخهای بالا شود و بازار ازاد تحت فشار تقاضای بیشتر قرار بگیرد به معنای افزایش تورم و بالا رفتن قیمت تمام شده کالاست بنابراین باید صادرکننده تشویق شود ارز خود را عرضه کند به این خاطر بانک مرکزی سامانه ارز توافقی را به عنوان یک ابتکار عمل تسهیلگری عرضه و تقاضای ارز در نظر گرفته است.
وی در این باره یادآور شد: این شیوه بسیار خوبی برای تامین ارز متقاضیان واقعی ارز است نه کاسبانی که ارز را برای فشار به بازار و سوداگری و افزایش سود خود خریداری میکنند. قطعا در این چرخه به دلیل تسهیلگری نرخ ارز به ثبات نسبی میرسد و شاهد افزایش متعدد نرخ ارز در بازه زمانی نه چندان بلندی نخواهیم بود.