فرزانی: دولت باید مراقب آثار تورمی افزایش نرخ حامل‌های انرژی در معیشت مردم باشد

کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و بانکی گفت: با توجه به اینکه نرخ‌گذاری آزاد حامل‌های انرژی در تمام دنیا حل شده لذا دولت باید به سمت افزایش نرخ حامل‌های انرژی برود، اما انتظار می‌رود دولت نگاه حمایتی ویژه‌ای از اقشار ضعیف جامعه داشته باشد و بداند مردم از نزدیک آثار تورمی این روند را در زندگی و معیشت خود لمس خواهند کرد.

 

طی هفته‌های گذشته با برجسته شدن اخبار مرتبط با افزایش مصرف بنزین، برق و گاز و وجود ناترازی در بخش‌های مختلف انرژی یک بار دیگر موضوع افزایش نرخ حامل‌های انرژی مطرح شده است. به نظر می‌رسد این موضوع مردم را نگران کرده است. بصیرت در گفتگو با کارشناس اقتصادی راه‌های افزایش نرخ حامل‌های انرژی در کنار حمایت از معیشت جامعه را بررسی کرده است و به این پرسش پاسخ داده آیا راهکار دیگری غیر از افزایش نرخ بنزین و سایر حامل‌های انرژی وجود ندارد؟

 

حجت‌اله فرزانی کارشناس بانکی و اقتصادی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت با اشاره به موضوع ناترازی انرژی و نگرانی جامعه از رخداد‌های بعد از افزایش نرخ حامل‌های انرژی با تاکید بر افزایش قیمت بنزین گفت: در این موضوع تردیدی نیست یکی از مهمترین نگرانی‌های مردم در طول سال‌های گذشته افزایش نرخ حامل‌های انرژی به دلیل اثرگذاری که روی نرخ کالا‌های مختلف و حمل و نقل دارد بوده است، به این خاطر اصولا به موضوع واکنش نرخ حامل‌های انرژی واکنش منفی نشان می‌دهند.

 

وی در این باره خاطر نشان کرد: آمار‌ها گویای آن است که مصرف انرژی در ایران از بسیاری کشور‌ها حتی از قاره اروپا بیشتر است از سوی دیگر همه ماجرا را نمی‌توان به مصرف بد مردم ربط دارد چرا که پرت بودن شبکه و هدر رفت‌هایی که از نیروگاه و شبکه ایجاد می‌شود نیز در مقادیر بسیار بالایی است بنابراین از این جهت نیز اصلاحاتی باید صورت بگیرد تا از هدر رفت منابع انرژی به اشکال مختلف جلوگیری شود.

 

کارشناس اقتصادی با اشاره به چرایی نگرانی مردم از افزایش نرخ حامل‌های انرژی بخصوص قیمت بنزین که به تازگی مجلس و دولت بدین موضوع اشاراتی داشته‌اند پرداخت و گفت: افزایش نرخ حامل‌های انرژی بخصوص بنزین و گازوئیل به افزایش نرخ حمل و نقل منتهی می‌شود. با اینکه بعضا گفته می‌شود دولت در ازای افزایش نرخ‌ها به مردم یارانه می‌دهد، اما ثابت ماندن یارانه‌ها و ضعف دولت در پرداخت یارانه به روز نیز نگرانی دیگری بر نگرانی جامعه افزوده است.

 

فرزانی تصریح نمود: افزایش نرخ حامل‌های انرژی بدین جهت نگران‌کننده است چرا که بر روی موضوع انتظارات تورمی در جامعه اثر می‌گذارد. به عنوان مثال تورم بسیاری از کالا‌ها را غیر از تورم حمل و نقل افزایش می‌دهد، اما لازم به ذکراست که افزایش قیمت بخش اول است که به صورت مستقیم ایجاد می‌شود در حالی که مردم بیشتر نگران آثار روانی افزایش نرخ حامل‌های انرژی در اقتصاد هستند.

 

این کارشناس اقتصادی در این باره توضیح داد و گفت: بخش مستقیم افزایش نرخ حامل‌های انرژی روی افزایش هزینه انرژی واحد‌های مسکونی و بنگاه‌ها و در نهایت روی قیمت تمام شده محصول و قیمت فروشی که به دست خریدار نهایی می‌رسد اثرگذار است؛ از آن سو بخش اثر روانی است که زمینه‌ساز افزایش انتظارات تورمی می‌شود و این حوزه را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

 

این کارشناس اقتصادی و بانکی معتقد است: با توجه به اینکه اصولا افزایش نرخ بنزین در افزایش نرخ کالا‌ها پررنگ‌تر از سایر بخش هاست به واسطه اینکه احساس می‌شود انتظارات تورمی‌تری نسبت به افزایش نرخ گاز یا برق ایجاد می‌کند در حالی که قاعدتا افزایش نرخ بنزین نباید بیشتر از ۵ درصد در حمل و نقل اثرگذار باشد و روی قیمت نهایی کالا‌ها بر اثر گران شدن حمل و نقل بیش از این نباید اثری بگذارد، اما چون در این چرخه روی افزایش نرخ دستمزد نیز تاثیر می‌گذارد زمینه‌ساز گرانی‌هایی می‌شود که جامعه را نگران می‌کند.

 

حجت‌اله فرزانی کارشناس اقتصادی توضیح داد: به هر حال در عالم اقتصاد نمی‌توان منکر اثرات روانی و تورمی این موضوع شد، چون قاعدتاً بخشی از انتظارات درست است و می‌تواند زمینه‌ساز تورم‌های بیشتر شود و روی کلیه قیمت‌ها اثرگذار باشد.

 

این کارشناس اقتصادی و بانکی یادآور شد: با توجه به اینکه نرخ‌گذاری آزاد حامل‌های انرژی در تمام دنیا حل شده لذا دولت باید به سمت افزایش نرخ حامل‌های انرژی برود، اما انتظار می‌رود دولت نگاه حمایتی ویژه‌ای از اقشار ضعیف جامعه داشته باشد و بداند مردم از نزدیک آثار تورمی این روند را در زندگی و معیشت خود لمس خواهند کرد، بعد از آن باید به سمت و سوی سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک برود و دست بخش خصوصی را برای سرمایه‌گذاری در این حوزه‌ها و رقابتی کردن ا ین بخش باز بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید