چتمهوس، رسانه رسمی خاندان سلطنتی بریتانیا در این گزارش به زاویه متفاوتی از بازگشت دونالد ترامپ به قدرت پرداختهاست. این گزارش به سیاست پیش روی اردن و سایر کشورهای عربی پس از بازگشت ترامپ و ارتباط این کشورها با آمریکا اختصاص دارد.
تحلیلگر چتمهوس استدلال میکند که به چند دلیل اساسی ارتباط اردن و آمریکا در 4 ستل آینده تضعیف خواهد شد. اما این دلایل اساسی چیست؟
عدم توجه به منافع اردن در خاورمیانه: ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش نسبت به اهمیت اردن در سیاستهای آمریکا بیتوجه بود و این کشور را به عنوان شریک مهم در منطقه نادیده گرفت.
کاهش اهمیت اردن پس از توافقنامههای ابراهیم: با ظهور توافقنامههای ابراهیم که روابط دیپلماتیک اسرائیل با کشورهای دیگر عربی را تقویت کرد، اردن دیگر یک بازیگر منحصر به فرد در منطقه نبود و ارزش آن برای ایالات متحده کاهش یافت.
تغییرات در سیاستهای آمریکا در قبال اسرائیل: نگرانی اردن این است که ترامپ به اسرائیل اجازه دهد که کرانه باختری را ضمیمه کند. این موضوع تهدیدی مستقیم برای امنیت اردن به شمار میآید و میتواند روابط دو کشور را تضعیف کند.
مواضع افراطی وزرای کابینه ترامپ: برخی از اعضای کابینه ترامپ مانند مایک هاکبی (سفیر جدید آمریکا در اسرائیل) و پیت هگزیت (وزیر دفاع پیشنهادی) به حمایت از الحاق کرانه باختری پرداختهاند که این سیاستها باعث نگرانیهای بیشتر برای اردن میشود
تلاش برای تغییر وضعیت فلسطینیان و اسرائیل: اگر ترامپ به اسرائیل اجازه دهد که فلسطینیها را به خارج از کرانه باختری منتقل کند، اردن با چالشهای جمعیتی روبهرو میشود. اردن نمیخواهد که تغییرات جمعیتی بزرگ و دائمی در این کشور اتفاق بیفتد.
تهدید برای نقش اردن در اماکن مقدس قدس: سیاستهای ترامپ ممکن است باعث کاهش نفوذ اردن در امور قدس شرقی و اماکن مقدس شود. از آنجا که اردن از سال 1924 متولی این اماکن بوده، این تهدیدی برای نقش تاریخی و مذهبی اردن است.
ترامپ با حمایت از توافقنامههای ابراهیم، روابط نزدیکتری بین اسرائیل و کشورهای عربی مانند؛ امارات ایجاد کرده و این باعث افزایش اهمیت امارات در منطقه شد. با توجه به تحولات ناشی از توافقنامههای ابراهیم، اردن دیگر نقشی برجسته در مذاکرات منطقهای نداشت و جایگاه آن در سیاستهای آمریکا ضعیفتر شد.