تیم امنیتی و سیاست خارجی دولت ترامپ نشان از رویکرد سخت مقابل ایران و چین دارد. در این تیم افرادی تندرو حضور دارند که دولت آمریکا را به سمت تشدید تنش خواهند کشاند.با انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده و پیروزی قاطع وی در دو مجلس قانونگذاری امریکا و نیز پیروزیهای خیره کننده حزب جمهوری خواه در انتخابات همزمان فرمانداریها و نمایندگان ایالتی به نظر میرسد که دونالد ترامپ حداقل طی دو سال اینده با خیال راحت بتواند دستور العملهای داخلی و خارجی خود را به پیش ببرد.
در این میان بسیاری از تحلیلهای کارشناسی نشان میداد که ترامپ بر خلاف دور اول ریاست جمهوری خود در حال فاصله گرفتن از بازهای نئوکان حزب جمهوری خواه میباشد.
گمانهای که با کنار گذاشتن رسمی مایک پمپئو و نیکی هیلی از انتخابهای خود در کابینه به نظر میرسید که قطعی شده است. اما در این میان دو علامت سئوال جدی وجود داشت. اولین علامت سوال انتصاب برایان هوک از نزدیکان مایک پمپئو به ریاست تیم انتقالی امنیت ملی خود که از جمله حامیان فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران میباشد و در ضمن سیاستهای سختگیرانهای را نیز علیه روسیه و چین پیشنهاد نموده است.
از سوی دیگر انتصاب «سوزان وایلز» مدیر کمپینانتخاباتی ترامپ به سمت ریاست کارکنان کاخ سفید به عنوان اولین زنی که این سمت را به عهده میگیرد نیز علامت سؤالهای خاص خود را ایجاد کرده است.
برخی چهرههای اصلی تیم امنیت ملی آینده ترامپ از جمله ژنرال «مایکل والتز» ژنرال بازنشته نیروهای ویژه و نماینده جمهوری خواه کنگره به عنوان مشاور امنیت ملی که از جمله حامیان پر و پا قرص حمله به تاسیسات هستهای ایران محسوب میشود
حال، اما با مشخص شدن برخی چهرههای اصلی تیم امنیت ملی آینده ترامپ از جمله ژنرال «مایکل والتز» ژنرال بازنشته نیروهای ویژه و نماینده جمهوری خواه کنگره به عنوان مشاور امنیت ملی که از جمله حامیان پر و پا قرص حمله به تاسیسات هستهای ایران محسوبمارکو روبیو به عنوان وزیر امور خارجه از مخالفان مهم جمهوری اسلامی ایران، روسیه، کوبا و ونزوئلا و ده سال کار به منظور مهار چین و نیز «الیز استفانیک» نماینده آینده امریکا در سازمان ملل و حامی فشار حداکثری که از جمله نزدیکان «مارک دوبوویتز» مدیر «بنیاد دفاع از دموکراسی ها» محسوب میشود نشان دهنده رویکرد احتمالی سیاست خارجی دولت ترامپ در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه میباشد.
از سوی دیگر انتخاب «مایک هاکبی» فرماندار سابق و پدر فرماندار فعلی ایالت ارکانزاس به عنوان سفیر آینده امریکا در رژیم صهیونیستی را نیز میتوان مهر تایید دیگری بر رویکرد سیاست خارجی اسراییل محور دولت آینده ترامپ دانست.
«مایک هاکبی» که از جمله حامیان دولت نتانیاهو محسوب میشود همواره از سیاستهای دولتهای اسراییل در حوزه شهرک سازی و الحاق سرزمینهای فلسطینیان به اسراییل حمایت کرده است.
در این میان چهرهای مشخص دیگری نظیر «جان راتکلیف» به عنوان مدیر سیا، «کریستی نوم» فرماندار داکوتای جنوبی به عنوان وزیر امنیت میهنی، «استیفن میلر» به عنوان مشاور ارشد سیاست گذاری کاخ سفید که از جمله چهرههای برجسته ضد ایرانی، امریکا میباشد و از جمله افراد وابسته به اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسیها محسوب میشود.این میان مسئله دیدارهای برخی از این چهرههای انتخاب شده با برخی از چهرههای به اصطلاح اپوزیسیون جمهوری اسلامی از جمله دیدارهای «مایکل والتز» و نیز «مارکو روبیو» با رضا پهلوی از چهرههای شاخص ضد ایرانی اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران میتواند نشان دهنده مسیر آینده دیپلماسی منطقهای ترامپ در برابر تهران باشداز سوی دیگر روبیو به عنوان رئیس کمیته اطلاعات خارجی کمیته روابط خارجی از دسترسی اطلاعاتی وسیع خود به منظور مطالعه گسترده بر روی چین استفاده کرده است و رویکردی کاملا ضد چینی دارد. رویکردی که با مرکز سیاست خارجی مورد نظر ترامپ نیز هماهنگی کامل دارد.
در این میان، اما چهرههایی که دارای سمتهای رسمی نیستند و یا هنوز چنین سمتهایی را به آنها پیشنهاد نکرده اند، اما از جمله حامیان مالی و سیاسی ترامپ محسوب میشود نیز باید در نظر گرفت؛ افرادی نظیر «ایلان ماسک» و «پیتر تیل» سرمایه کذار امریکایی که «جی دی ونس» نیز از جمله افراد نزدیک به حلقه داخلی این افراد محسوب میشود.
نکته بسیار مهم این است که به عنوان مثال شخص ماسک از جمله افرادی است که به شدت به کاهش تنشهای امریکا و پیگیری سیاست انزواگراینه از سوی دولت علاقمند است.ماسک» در حوزه سیاست خارجی دارای نظرات مخصوص به خود میباشد که اتفاقا دارای قرابت بیشتری با ترامپ میباشد. به عنوان مثال «ماسک» در حالی که امریکا و روسیه در شرایط شکننده دیپلماتیکی بر سر بحران اوکراین به سر میبرند آخرین مدل خودرو الکتریکی خود موسوم به «سایبر تراک» را به عنوان هدیه به «رمضان قدیروف» رهبر چچن و دوست نزدیک و مورد اعتماد پوتین میدهد و در همین حال در برخی از عملیاتهای مهم ارتش اوکراین دسترسی ارتش اوکراین به ماهوارههای استارلینک به عنوان جزیی حیاتی از راهبردهای عملیاتی ارتش اوکراین را مسدود مینماید.
به صورت کلی به نظر میرسد که جنگ قدرت در سطوح ارشد تیم ترامپ میان انزواگرایان به رهبری ماسک و مداخله گرایان به رهبری سوزان والز – برایان هوک در بالاترین و شدیدترین سطوح ادامه داشته باشد و ممکن است طی روزهای آینده باز هم شاهد تغییرات بیشتری در تیم امنیت ملی ترامپ باشیم.