رئیس دستگاه دیپلماسی کشور طی مدتی که سکاندار وزارتخارجه ایران بوده است در مقابل تحرکات کشورهای غربی واکنش های مناسبی بر اساس اصل عزتمندی و اقتدار از خود به نمایش گذاشته است
مواضع وزیر خارجه کشورمان در برابر مسائل بین المللی دارای چاشنی عزتمندی بوده است. این مواضع نشان میدهد که بعد از دوره 8 ساله برجامی، با روی کار آمدن شهید «حسین امیر عبداللهیان» وزیر خارجه دولت سیزدهم، تغییراتی چشمگیری در سیاست خارجی بوجود آمد و فضای دیپلماسی ایران به ریل انقلابی خود بازگشته است. البته در دوره هشت ساله برجامی با ریاست «محمد جواد ظریف» اگرچه به طور لفظی، نه نتیجه محور مطرح میشد که گشایشهایی به وجود آمد اما در عمل «تقریبا هیچ» عاید ایران شد.
متاسفانه در این حیطه پالسهای منفی در حوزه بین الملل به طرف غربی داده شد که این کشورها هر کاری بکنند با بی عملی دیپلماسی مواجه می شود اما این گزاره در حوزه سیاسی با اقدامات قابل توجهی تصحیح شده است که عراقچی نیز در این بخش طی مدت زمان کوتاهی که ریاست دستگاه دیپلماسی را بر عهده داشته، اقدامات قابل توجهی انجام داده است.
با روی کار آمدن «سید عباس عراقچی» اقدامات قابل توجهی در حوزه اروپایی وزارت خارجه انجام شده است که در موضع گیری های وی مشهود است.
اروپاییها در اولویت سیاست خارجی ایران نیستند
عراقچی در اولین مواجهه در خصوص بحث سیاست خارجی به تصحیح گزارههای سیاسی در دوران مدیریت خود پرداخت و با ایجاد خط کشی نسبت به سیاست خارجی دولت چهاردهم و دولتهای روحانی عنوان کرد که برجام قابل احیا نیست. وی همچنین مطرح کرد که اولویت اول سیاست خارجی کشورمان همسایگان و سپس قدرت های نوظهور هستند.
وی در این باره صراحتا با ترسیم نوع دیپلماسی این دوره گفت: «اولویت بعدی قدرتهای نوظهور جهان مانند هند و برزیل که رابطه با آنها نیز بسیار مهم است، هستند و بعد از این هم اولویت بعدی که فعلا برای ما مهم نیست، کشورهای اروپایی هستند. ما با اینها هم تعامل عزتمندانه خواهیم داشت. آنها اگر سیاستهای خصمانه خود را کنار بگذارند در اولویتهای ما نیز قرار میگیرند.»
تحریم ها راه شکست خورده و فرسوده اروپا در قبال ایران
عراقچی در گفت و گوی تلویزیونی در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران با کشورهای اروپایی گفت: «اگر کشورهای اروپایی سیاستهای نادرست خود را در مورد ایران تصحیح کنند، ما میتوانیم به روابط معقول به اروپا برگردیم و ما تلاش داریم که این موضوع انجام شود، گرچه اولویت ما جای دیگری است ولی ما فراموش نمیکنیم که از ظرفیت آنجا نیز در راستای منافع ملی کشورمان استفاده کنیم. اروپاییها نمیتوانند از ما انتظار داشته باشند که ما یک طرفه نگرانیهای امنیتی آنها را درک کنیم؛ آنها نیز باید نگرانیهای امنیتی ما را درک کنند و از موضع برابر صحبت کنند.»
وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه «راه این نیست که اروپاییها از ابزار شکست خورده و فرسوده تحریم استفاده کنند»، گفت: «اگر اروپا واقعا نگرانی دارد، راه آن گفتوگوهای عزتمندانه است و همانطور که اشاره کردم ما برای گفتوگو آمادگی داریم.»
وی در این گفت و گو تصریح کرد: «ما آماده هستیم بر پایه احترام متقابل و با استفاده از چارچوبهایی که وجود دارد، وارد گفتوگوهای عزتمندانه با اروپا شویم».
عراقچی در این سخنان به خوبی مطرح کرد که معادله ایران و غرب بر پایه یک گفت و گوی سازنده و امتیازات دو طرفه برقرار خواهد شد و گزاره های ناصحیح حوزه سیاست خارجی که در گذشته اروپا هر اقدامی علیه ایران می کرد و پاسخی دریافت نمی کرد، گذشته و پاک شده است.
اگر اروپا نیاز به بهانه دارد بهتر است داستان دیگری پیدا کند
عراقچی در توئیتر درباره گفت و گو با مقامات اتحادیه اروپا نوشت: «در ملاقات با ژوزف بورل و انریکه مورا در نیویورک، موارد زیر را بیان کردم: ١. همکاریهای نظامی ایران و روسیه جدید نیست و سابقهای دارد که به قبل از بحران اوکراین برمیگردد. ٢. برخی اروپاییها به رژیم اسرائیل انواع سلاحهای پیشرفته را ارائه داده و مشتاقانه در عملیات نظامی علیه ایران شرکت کردند. ٣. سیاست فشار حداکثری ایالات متحده همچنان برقرار است و بنگاههای اقتصادی در اروپا به طور کامل از دستورالعملهای وزارت خزانهداری آمریکا پیروی میکند. من به وضوح و دوباره بر آنچه گفتهام تأکید میکنم: ما موشکهای بالستیک به روسیه ندادهایم.»
وی در پایان مطرح کرد: «اگر اروپا نیاز به بهانهای برای کوتاه آمدن در مقابل باجخواهی اسرائیل دارد، بهتر است داستان دیگری پیدا کند.»
برای عراقچی اهداف بهانه تراشی های اروپایی ها در قبال ایران به خوبی مشخص است. از این روست که در برابر این فعل و انفعالات دیپلماتیک و رسانه ای که قصد اتهام افکنی به ایران را دارند، ایستاد. اروپا برای ایجاد یک فشار و هجمه سعی دارد که اتهامات واهی به کشورمان وارد کند اما ایستادگی ایران و عدم امتیاز دهی به طرف مقابل قطعا در تنظیم روابط کمک شایان توجهی می کند.
هشدار عراقچی به اروپا بعد از وعده صادق 2
دومین حمله نظامی ایران به اسرائیل در زمان سید عباس عراقچی اتفاق افتاد. وی در حوزه بین المللی و همسایگان و منطقه سعی کرد با دیپلماسی فعال پیام ایران را به کشورهای مختلف برساند.
در همین راستا، وزیر امور خارجه با شبکه ایتالیایی Tg3 در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا به اسرائیل برای پاسخ به حمله موشکی ایران چراغ سبز نشان داده و آیا حمله احتمالی از سوی ایران تلافی خواهد شد گفت: «این چیز جدیدی نیست، اسرائیلی ها همیشه از آنها چراغ سبز داشته اند. هر کنشی، واکنشی خواهد داشت، این یک قانون فیزیک است، بنابراین ما قطعا به هر اقدام اسرائیل با قدرت و قوت بیشتری پاسخ خواهیم داد.این ایران نیست که باعث تشدید تنش شده است. ما از جنگ هراسی نداریم اما خواهان آن نیستیم».
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان خاطرنشان کرد: «من امیدوارم که اروپا نقش فعال تری برای توقف تنش ها داشته باشد. آنها گفتند «ما ابزار کافی نداریم»، اما من اینطور فکر نمی کنم.»
اروپا دنبال کننده سیاست های آمریکا و اسرائیل است. از این رو سعی می کند فضای فشار را علیه ایران حفظ کند اما سیاست هوشیارانه و مقتدرانه در قبال این اتهام زنیها میتواند بعد از مدتی این فضا را تغییر دهد. عراقچی به خوبی نشان داده که در قبال هر نوع اتهام زنی کوتاه نمی آید.
تبیین اقدامات خصمانه امریکا و اروپا علیه ایران
در ماجرای تحریم های خطوط هوایی ایران بود که موضع عراقچی به وضوح از نوع تعریف و ارزش گذاری تحریم ها علیه کشورمان حکایت داشت. وزیر خارجه کشورمان در این حوزه مطرح کرد: «جای تأسف دارد. قطعاً یک عمل خصمانه از سوی ما به حساب میآید و هیچ کمکی به حل اوضاع موجود نخواهد کرد. تحریمهای اخیر آمریکا و اروپا علیه ایران، مردم عادی که مسافران هواپیما هستند و به سفر میروند را هدف قرار میدهد و محروم میکند. این چه اثری میتواند در کاهش تنش در منطقه داشته باشد؟ واقعاً جای سؤال و البته تأسف است.»
در واقع عراقچی به خوبی مطرح کرد که این یک موضوع خصمانه خصوصا علیه مردم ایران است و شهروندان را هدف قرار می دهد و ثانیا اینکه اقدامی نه تنها تنش زدا نیست بلکه تنش آفرین نیز هست. موضوعی که تاکید می کند اروپا به دنبال روابط سازنده نیست و دنباله رو سیاست های آمریکاست.
اروپا تنها نماد ریاکاری و شریک اسرائیل
وزیر امور خارجه کشورمان با بازنشر توئیت هایی از جوزف بورل در توئیتر نوشت: «آقای بورل، وقتی میگویید زندگی و کرامت انسانی باید مورد حمایت قرار گیرد، دوست دارم باور کنم. ولی مسئله این است که همکاران شما در اروپا بدون هیچ شرمی از نسلکشی در غزه و کشتار در لبنان حمایت میکنند. در مورد «اتخاذ تدابیری از سوی اتحادیه اروپا» برای پایان دادن به کشتار بیش از ۵۰ هزار فلسطینی در غزه نظری ندارید؟ در مورد «اتخاذ تدابیری از سوی اتحادیه اروپا» برای پایان دادن به آواره گی ۱.۵ میلیون پناهنده در لبنان و بازگشت آنها به خانههایشان چه؟ یا «اتخاذ تدابیری از سوی اتحادیه اروپا» برای حمایت از خانوادههای کسانی که توسط جمشید شارمهد کشته شدهاند؟ اگر پاسخی ندارید باید گفت اروپا تنها نماد ریاکاری است.»
عراقچی توئیتر خود را به تریبونی برای مقابله با حربه های سیاسی غربی ها به ویژه اروپا تبدیل کرده است. افکار عمومی جهان این روزها به شدت منتقد و معترض سیاست های اروپایی ها در نسل کشی غزه و جنایات لبنان تبدیل شده اند. جنایاتی که به اولین نسل کشی تاریخ در برابر دوربین ها و چشمان مردم تبدیل شده است.
اروپا حامی تروریست است
اقدام وزیر خارجه آلمان با پیام هوشیارانه وزیر خارجه کشورمان مواجه شد. عراقچی به سخنان «آنالنا بِـربوک» پس از اعدام رئیس گروهک تروریستی تندر پاسخ محکمی داد.
او نوشت: «دست از پردهپوشی و بازیهای روانی بردارید (خانم) آنالنا بِـربوک. دست از حمایت از کودککشها و تروریستها بردارید و خود را پشت شعارهای حقوقبشری منافقانه پنهان نکنید. ما سلاحهای شیمیایی را که اتباع آلمان در اختیار رژیم صدام قرار دادند، فراموش نکردهایم. دولت شما در نسلکشی مستمر اسرائیل شریک جرم است. آلمان دومین تامینکننده سلاحهای مرگبار به اسرائیل برای نسلکشی در غزه و کشتار در لبنان به شمار میرود».
عراقچی سپس در مقابل حمایت های اروپا از تروریسم در ایران عنوان کرد: «جای تاسف است که اروپایی ها رویکرد تقابلی را در مقابل ایران انتخاب کردند. هرچند در ملاقاتهایی که با اروپاییها داشتیم راه همکاری را باز کردیم اما ظاهر امر عکس این است و اروپا از یک تروریست مشهود حمایت می کند».
بسیاری از افرادی که با حوزه سیاست خارجی آشنا هستند، به خوبی می دانند که کشورهای غربی گاها برای پیشبرد افراد خود با قلب واقعیت سعی می کنند که به اتهام زنی دست بزنند. ایستادگی در مقابل چنین موضوعاتی به خوبی می تواند ضمن باطل کردن حربه های آنان راه آینده و مسیر را برای روابط فی مابین مشخص کند. در واقع عراقچی در حال تنظیم و چکش کاری این روابط است و با هشدارهای مختلفی که به غربی ها می دهد مسیر را مدیریت و به غرب نشان می دهد.