قهرمانپور معتقد است؛ رای بیشتر پزشکیان در استانهای شمال غرب نشاندهنده پیروزی غیرگفتمانی در انتخابات ۱۵ تیر و یک امکان مهم برای ترمیم چالشهای قومیتی است.
رحمان قهرمانپور، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو اظهار داشت: اینکه بگوییم این دوره متفاوت شده و رأی قومیتی داریم، نبوده است. نامزدها در دورههای مختلف از استان خودشان بیشترین رأی را جذب کردهاند. پزشکیان یک سیاستمدار منطقهای است. به این معنا که بعد از اینکه وی وزیر بهداشت شده و دورهاش تمام شد خانهنشین نشد یا کار دیگری انجام نداد بلکه کارش را در سیاست ادامه داد.
وی افزود: پزشکیان مثل سناتورهای آمریکای لاتین و برزیل سیاستمدار منطقهای است. علت اینکه رأی پزشکیان در استانهای شمال غرب زیاد شده، همین است. وی نهتنها در استان آذربایجان شرقی بلکه در آذربایجان غربی و اردبیل و حتی کردستان رأی بالایی داشت.
قهرمانپور تصریح کرد: این اشتباهی است که در بحثهای سیاسی صورت میگیرد. هر وقت در ایران نامزدی از حقوق اقلیتها از سنیمذهبها و کردها حمایت کرده رأیدهندگان این اقلیتها به آن نامزد تمایل بیشتری نشان دادند. این مدل رفتاری همه رأیدهندگان بوده است.
وی افزود: پزشکیان از حقوق اقوام و اقلیتها صحبت کرده و این مدل تکرار شده است. استانهای مرزی مثل بلوچستان و کردستان و کرمانشاه و آذربایجان غربی به او رأی دادند. کروبی هم به همین شکل رأی لرها را داشت و کسی نگفت رأی او قومیتی است. رأی قومیتی در جاهایی است که شکاف عمیق قومی وجود دارد؛ مثل نیجریه و اندونزی.
این کارشناس مسائل سیاسی خاطر نشان کرد: در اینجا رأی قومیتی معنا پیدا میکند. یعنی اکثریت رأیدهندگان به کسی که از قومیت آنها نباشد، رأی نمیدهند. ما اینجا چنین چیزی نداشتیم. مهرعلیزاده هم آمده بود و اگر قرار بود کسی رأی قومیتی بدهد از استانهای ترکنشین بیشترین رأی را به دست میآورد. اما چرا چنین نشد؟ چون او سیاستمدار منطقهای نبود.
وی خاطر نشان کرد: چیزی که باعث شد پزشکیان رأی بیاورد این بود که او یک سبد رأی بزرگ داشت. ما به آن میگوییم سبد رأی جغرافیایی. یعنی هرکس از استان خود کاندیدا میشود در استانهای همجوار هم نفوذ دارد. مثلا آقای رئیسی در خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی رأی داشت. چرا در آن مورد گفته نمیشود که رأی ایشان قومیتی بوده؟
قهرمانپور تصریح کرد: این تحلیل که با جدا شدن رأی استانهای ترکنشین، پزشکیان بازنده میشود هم درست نیست. یعنی مفهوم رأی قومیتی با نحوه رأیدادن اقوام دو مقوله متفاوت است. اقلیتها در هر کشوری وقتی نامزدی از آنها دفاع کند رأی بیشتری به آن میدهند. این به معنای رأی قومیتی نیست یعنی کردها و لرها و بلوچها به پزشکیان رأی میدهند.
وی در ادامه افزود: کسی به صرف قومیتی بودن که فلان شخص همقوم من است که رأی نمیدهد. پزشکیان علاوهبر اینکه خودش نماینده تبریز بود، همیشه در سطح منطقهای فعال بوده و در استانهای مختلف رفتوآمد داشته است. بنابراین برند و اعتباری داشته و در ریاستجمهوری هم این موضوع کمکش کرده است.
این کارشناس مسائل سیاسی خاطر نشان کرد: این انتخابات قطبی شد و حملهها و تخریبهایی صورت گرفت. وقتی جامعه به این صورت قطبی شده و در موضوعات مختلف اجماع نظر ندارد در انتخابات تجلی پیدا میکند. نامزد از خودش دوقطبی نمیسازد. درمورد آزادیهای سیاسی و اجتماعی و حجاب و فیلترینگ و تحریمها دو قطب مخالف یکدیگر داریم.
وی افزود: این در انتخابات هم خود را نشان میدهد. جلیلی یک قطب و پزشکیان قطب دیگر بود. این به این معنا نیست که اینها بهصورت موقت فضا را دوقطبی میکنند. واقعیت جامعه همین است. همین طیف سلطنتطلبها را ببینید. بخشی از کسانی که این حرفها را درمورد پزشکیان مطرح کردند اپوزیسیون سلطنتطلب بودند و میخواستند مردم مشارکت نکنند.