از «ران درمر» به عنوان مغز متفکر و جعبه سیاه «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر اسرائیل نام میبرند. وی همچنین در جنگ اخیر اسرائیل علیه نوار غزه حلقه ارتباط بین تلآویو و واشنگتن را ایفا میکند.
او در میان همتایان خود کمتر شناخته شده است، اما نقشها و وظایف او برای «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر اسرائیل که از 7 اکتبر 2023 جنگی ویرانگر را علیه نوار غزه آغاز کرده، حائز اهمیت بسیار است.او « ران درمر»، وزیر امور راهبردی اسرائیل است که در جریان جنگ نوار غزه، نقش مهمی جهت ارتباط با «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا برای جلب حمایت و فشار بر او برای غلبه بر نقاط اختلاف بین تلآویو و واشنگتن ایفا می کند.
حلقه ارتباط
درمر 53 ساله یکی از پنج عضو شورای جنگ اسرائیل به ریاست نتانیاهو است. وی به عنوان کانال اصلی ارتباط اسرائیل با دولت بایدن عمل میکند.نقش درمر زمانی آشکار شد که ایالات متحده با یکی از پر چالشترین دورههای روابط خود با اسرائيل را در سالهای اخیر مواجه شد.بنابر آنچه روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» میگوید: «این دوره مستلزم حمایت متوازن از جنگ اسرائیل علیه حماس، در کنار اعمال فشار برای توقف بمباران نوار غزه به منظور ارسال کمکهای بشردوستانه به آن است.»این روزنامه میافزاید: «درمر یک دهه پیش، زمانیکه به عنوان سفیر اسرائیل در واشنگتن مشغول به کار بود، همواره منبع نگرانی، فشار و تنش برای کاخ سفید بود، اما امروز مقامات آمریکایی تمام تلاش خود را میکنند تا از روابط نزدیک او با نتانیاهو و شناخت او از صحنه سیاسی آمریکا استفاده کنند و از او به عنوان یک میانجی ارزشمند در بحران روابط بین واشنگتن – تلآویو بهره ببرند.»نیویورک تایمز بر این باور است که «درمر توانایی تعامل با طرفهای آمریکایی را دارد و در بسیاری از جلسات و تماسهای تلفنی حضور سازندهای داشته است.»این روزنامه میافزاید: «این جنگ باعث شد تا کاخ سفید با شخصیت درمر بیش از پیش آشنا شود و از آن بهره ببرد، درمر نیز ثابت کرد که کاخ سفید میتواند، از او به عنوان حلقه ارتباط قابل اعتماد و مجرب استفاده کند.»نیویورک تایمز به نقل از «آنشل ففر» که درحال نگارش زندگینامه بنیامین نتانیاهو تحت عنوان «بی بی: زندگی پر مخاطره بنیامین نتانیاهو» است، نوشت: «در طول جنگ غزه نتانیاهو همواره بر این تأکید دارد که درمر به عنوان یکی از اعضای ثابت شورای جنگ اسرائیل باشد.»
بعد از تجاوز به غزه، درمر بیش از پیش بهبود روابط تلآویو- واشنگتن را مدنظر قرار داد. وی در یکی از اظهاراتش با اشاره به اختلافات قدیمی، گفت: «فکر میکنم، همکاری با آمریکا بهتر از همیشه شده باشد، به ویژه طی جنگ، چون آنها وضعیت ما را میدانند، ما هم از وضعیتشان آگاهیم.»نقشی که درمر در شورای جنگ اسرائیل ایفا میکند، یادآور مواضع و اختلافات قدیمی او با دولتهای قبلی آمریکاست. وقتی درمر در واشنگتن بود، با «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق، بخاطر توافق هستهای با ایران و گسترش شهرکسازی در کرانه باختری درگیر شد. وی همچنین، مخالف راهحل دو دولتی مورد ادعای بایدن است.درمر به جمهوریخواهان بیش از دموکراتها متمایل است، به ویژه جمهوریخواهانی که حمایت بیشتری از نتانیاهو و مواضع او در جنگش علیه غزه به عمل میآورند و از مواضع دولت بایدن در طول این جنگ انتقاد میکنند. وی در طول کار خود به عنوان سفیر اسرائیل در واشنگتن (2021-2013) روابطش با جمهوریخواهان به ویژه جمهوریخواهان تندرو را تقویت کرد.درمر روابط گرم و نزدیکی با «دونالد ترامپ» دارد که از توافق هستهای با ایران خارج شد، از شهرکسازی اسرائیل حمایت میکند و پیشنهاد الحاق بخشهای وسیعی از کرانه باختری به اسرائیل و انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی را داد.وزیر امور راهبردی اسرائیل، همچنین نقش مهمی در عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای امارات و بحرین در سال 2020 و در دوره ریاست جمهوری ترامپ ایفا کرد.«مایکل اورن» که پیش از درمر به عنوان سفیر اسرائیل در واشنگتن این منصب را تصدی میکرد، درباره وی میگوید: «او کسی است که تمام اختیارات را دارد» و این نشان میدهد که درمر اختیار کامل برای هرگونه اقدام از طرف اسرائیل در خارج را دارد.
پیشینه ران درمر
ران درمر در سال 1971 در میامی بیچ ایالت فلوریدا متولد شد. وی کوچکترین پسر «* درمر»، وکیل نیویورکی بود که در سال 1967 به عنوان شهردار شهر مذکور انتخاب شد. اما مادرش «یافا روزنتال» در فلسطین اشغالی به دنیا آمده و به همراه والدینش و به ایالات متحده مهاجرت کرده بود.درمر در سال 1993 مدرک لیسانس و دکترای امور مالی و مدیریت خود را از دانشکده وارتون دانشگاه پنسیلوانیا گرفت. او پس از آن در سال 1996 از دانشگاه آکسفورد با مدرک کارشناسی ارشد در رشته فلسفه، سیاست و اقتصاد فارغ التحصیل شد. در همان سال به اسرائیل مهاجرت کرد و به سرعت تابعیت اسرائیلی گرفت.او سه سال ستوننویس بخش زبان انگلیسی روزنامه «جیروزالیم پست» بود. در سال 1998 با «آدی بلومبرگ»، هنرمند اسرائیلی ازدواج کرد که در سال 2000 درگذشت. پس از آن با «رودا پاگانو» ازدواج کرد. وی صاحب پنج فرزند است و در قدس اشغالی سکونت دارد.در طول انتخابات 1999 اسرائیل، درمر به عنوان مشاور «ناتان شارانسکی»، سیاستمدار راستگرا و وزیر سابق اسرائیلی خدمت کرد. از ژانویه 2001، درمر به مدت سه سال ستوننویس بخش «بازی اعداد» روزنامه جیروزالیم پست بود.در سال 2004، او و شارانسکی کتابی با عنوان مضحک «دموکراسی: قدرت آزادی برای غلبه بر استبداد و تروریسم» نوشت و در آن بر حق یهودیان برای ایجاد یک کشور در فلسطین تأکید کرد.در سال 2005، درمر توسط بنیامین نتانیاهو، وزیر دارایی وقت، به عنوان فرستاده اقتصادی اسرائیل به ایالات متحده منصوب شد، این سمت ایجاب میکرد، او تابعیت آمریکایی خود را لغو کند.درمر در سال 2008 پس از بازگشت به اسرائیل به نزدیکترین و محبوبترین مشاور سیاسی نتانیاهو تبدیل شد که سال بعد از آن یعنی 2009 به عنوان نخست وزیر انتخاب شد.
وی در مارس 2013 پس از چهار سال فعالیت در دفتر نتانیاهو به سمت سفیر اسرائیل در واشنگتن جایگزین مایکل اورن شد. انتخاب درمر در دوران ریاست جمهوری اوباما موجب جنجال سیاسی در کاخ سفید شد. چون مشاوران و دستیاران اوباما، درمر را بیش از آنکه دیپلمات بدانند، یک فعال سیاسی راستگرای تندرو میدانستند و به همین دلیل درباره پذیرش استوارنامهاش اختلافنظر داشتند. وی سرانجام، در 3 دسامبر 2013، رسما اعتبارنامه خود را تقدیم اوباما کرد.او در دفتر یادبود مهمانان رسمی کاخ سفید نوشت: «احساس غرور میکنم، به عنوان سفیر اسرائیل در ایالات متحده خدمت میکنم. آمریکا کشوری است که یهود به آن بسیار مدیون هستند و من به عنوان فرزند آمریکا، شخصاً به آن مدیونم.»وی ادامه داد: «مشتاقانه منتظر همکاری با شما و دولت شما هستم تا روابط اسرائیل و آمریکا قویتر از همیشه شود.»در مارس 2017، کابینه نتانیاهو با اشاره به نیاز به ادامه همکاری نزدیک با دولت ترامپ، درمر را برای یک سال دیگر در سمت سفیر اسرائیل در آمریکا ابقا کرد. وی تا سال 2021 در همین سمت باقی ماند، تا اینکه در انتخابات سال 2022 اسرائیل به سمت وزیر امور راهبری سیوهفتمین کابینه این رژیم منصوب شد.
دیدگاهها و باورها
طی جنگ غزه، درمر با اظهارات بحث برانگیزش درباره مصر، قحطی در نوار غزهی در محاصره و “عملیات نظامی” در رفح معروف شد. وی در 22 می گفت: «مشکل غزه این است که مصر به ساکنان غزه اجازه ورود به خاکش را نمیدهد» و در ادامه از این سیاست مصر انتقاد کرد و آن را سدی مقابل برنامههای اسرائیل در بیرون راندن فلسطینیها دانست.قبل از شروع تجاوز زمینی به رفح در ماه مه، درمر در سخنانی تأکید کرده بود: «ارتش اسرائیل به رفح حمله خواهد کرد و حماس را شکست خواهد داد، حتی اگر همه جهان از جمله آمریکا مخالفت کند».وی افزود: «حتی اگر اسرائیل به تنهایی مجبور به این کار شود و حتی اگر همه دنیا از جمله آمریکا به اسرائیل پشت کنند، باز ما میجنگیم.»شبکه آمریکایی NBC به نقل از یک مقام آگاه سابق و مسئولان آمریکایی میگوید، در جلسه مجازی مقامات آمریکایی با درمر در ماه آوریل، آنها تأکید میکنند، طرح اسرائیل برای حمله به رفح “واقع بینانه نیست”، در واکنش درمر کنترل خود را از دست داده و به آنها پرخاش میکند.این نشست مجازی برای بررسی طرح حمله اسرائیل به رفح برگزار شده بود و در آن جیک سالیوان مشاور امنیت ملی، آنتونی بلینکن وزیر خارجه و بیش از هفت مقام ارشد کاخ سفید و وزارت خارجه و وزارت خارجه دفاع آمریکا حضور داشتند. در حالی که از طرف اسرائیل، درمر و تزاحی هنگبی، رئیس شورای امنیت قومی شرکت کرده بودند.مقامات آمریکایی در این جلسه تأکید کرده بودند که کاخ سفید با طرح اسرائیل برای تخلیه 1.4 میلیون غیرنظامی فلسطینی از رفح مخالف است. در نتیجه، درمر هنگام دفاع از طرح اسرائیل شروع به داد و فریاد و خط و نشان کشیدن برای مقامات آمریکایی حاضر در جلسه کرده بود، بدون اینکه هیچ یک از آنها “پاسخی به او بدهند.”
وقتی دلیل عدم واکنش به پرخاشگری درمر از مقامات آمریکایی سؤال شد، گفتند که به این رفتارهای درمر عادت کردهاند، او در بسیاری از نشستها پرخاشگرتر از این نشست است.درمر همان رویکرد نتانیاهو را اتخاذ و از تهاجم به رفح و «کامل کردن پیروزی» دفاع میکند، برخلاف دیگر اعضای شورای جنگ که اولویت را به تکمیل قرارداد تبادل اسرا میدهند.نیویورک تایمز مینویسد: «اگر وفاداری قومی درمر به اسرائیل است، وفاداری شخصی او به نتانیاهو است.» اطرافیان و دوستان درمر این وفاداری را “تزلزل ناپذیر” توصیف میکنند، تا جایی که او، در رسواییهای سال 2018 نتانیاهو خود را مقصر میدانست.در آن زمان، درمر گفته بود که در دادن هشدار به نتانیاهو درباره «دیوید کیز»، سخنگوی رسمی نتانیاهو کوتاهی کرده است، کیز پس از رسواییهای نتانیاهو از سمت خود استعفا کرده بود.از دیدگاههای قابل توجه درمر در جنگ اخیر غزه این است که وی در مصاحبهای تلویزیونی «وجود قحطی یا نسلکشی در نوار غزه» را رد کرده و گفته بود که اینها «ادعاهای نادرست و باطل» است و در این زمینه به بایدن استناد کرده بود که همچنان از جنگ اسرائیل حمایت میکند.درمر برای پیشبرد پرونده عادیسازی نیز آگوست 2023 گفته بود، اسرائیل ممکن است، با درخواست عربستان برای ساخت نیروگاه هستهای برای فعالیتهای صلحآمیز، به عنوان بخشی از توافق عادیسازی روابط با ریاض موافقت کند.وی بر این باور است که عادیسازی روابط اسرائیل با عربستان تاثیر بسیار زیادی برمنطقه و جهان دارد. درمر بر این باور است، چنین توافقی «بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی» را وادار به پیروی از عربستان خواهد کرد و تأکید دارد: «این بزرگترین تغییر در قوانین بازی است.»