در گزارشی نظر چندین کارشناس و نظریهپرداز در حوزه علوم سیاسی را در مورد چشمانداز دموکراسی و راه حلها و توصیههای برای اصلاح تقویت و تثبیت این مدل حکمرانی جویا شده است.
از این متفکران خواست تا مهمترین راهکارهای خود را برای اصلاح عملکرد دموکراسی، دفاع از آن در برابر دشمنان آن در داخل و خارج و تضمین بقا و شکوفایی آن با خدمت بهتر به مردمی که بر آن حکومت میکند به اشتراک گذارند.
با توجه به تضاد فزاینده بین قدرتهای دموکراتیک و خودکامه جای تعجبی ندارد که دفاع بهتر در برابر تهدیدات خارجی از مداخله در انتخابات گرفته تا فساد حکمرانی در زمره نگرانیهای نویسندگان «فارین پالسی» قرار داشته اند. پاسخهای کارشناسان نشان میدهد که ضرورت کار بسیار بزرگ است و اصلاحات در بهترین حالت آزمایشی هستند.
لی دراتمن؛ دانشمند علوم سیاسی از اعضای ارشد بنیاد امریکای جدید. او به عنوان مدافع نمایندگی تناسبی (در این نظامها برخلاف نظامهای اکثریتی، هر حزب یا جناحی میتواند در عین مغلوب شدن در صحنه انتخابات، صاحب کرسی نمایندگی شود) در نظام سیاسی امریکا شناخت میشود و معتقد است این امر قطبیسازی سیاسی را کاهش داده و مخاطرات عقب گرد دموکراتیک را به حداقل میرساند.
برای ۱۵ سال متوالی آمار سالانه خانه آزادی از کاهش در تعداد دموکراسیها در سراسر جهان حکایت دارد. «لری دایموند» دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه استنفورد آن را رکود «دموکراتیک» نامیده و فقدان مداومی بر روی سیاره زمین که هیچ رویدادی واقعیت این افول دموکراتیک را به اندازه هجوم به ساختمان کنگره ایالات متحده در تاریخ ۶ ژانویه ۲۰۲۱ میلادی به نمایش نگذاشته بود زمانی که قدیمیترین لیبرال دموکراسی جهان اولین انتقال خشونتآمیز ریاست جمهوری را در تاریخ ۲۴۵ساله خود تجربه کرد. همزمان با نزدیک شدن به سالگرد آن رویداد به یاد میآوریم که دموکراسی تا چه اندازه شکننده است.
دموکراسی در حال تدافعی قرار دارد. نابرابری فزاینده به این احساس این دامن زده که نهادهای دموکراتیک به شهروندان خود خدمت نمیکنند. اینترنت و رسانههای اجتماعی دچار وضعیت دو قطبی سیاسی و شکافهای فرهنگی هستند که پوپولیستها به راحتی از آن سوء استفاده میکنند.
مهاجرت انبوه و تغییرات سریع جمعیت به افراط گرایان قدرت بخشیده است و در سراسر جهان رژیمهای اقتدارگرا از ضعف غرب به عنوان فرصتی برای گسترش نفوذ خود استفاده میکنند. استبداد در غرب نیز تحسین کنندگانی را به خود جلب کرده است: در جهانی پیچیدهتر که با تهدیدهای نسلی مواجه است از شیوع کرونا گرفته تا تغییرات آب و هوایی.
سرعتی که حکومتهای خودکامه میتوانند تصمیمات را اجرا کنند جای این پرسش را ایجاد کرده که آیا دموکراسیهای مشورتی و سازش طلب هنوز میتوانند کارها را به درستی انجام دهد؟ در نظرسنجی در ژوئن ۲۰۲۱ میلادی اکثریت امریکاییهای بین ۱۸ تا ۳۴ سال دیدگاه مطلوبی نسبت به «سوسیالیسم» از خود نشان دادند که خود نشان دهنده آن است که نسلهای جوان در دموکراسیهای غربی به طور فزایندهای برای نظامهای حکمرانی جایگزین دیدی باز و گشوده دارند.
همه اینها فراخوانی برای اقدام هستند. چندین موضوع در این میان نمایان میشوند. بدیهی است که فوریترین راه حل از داخل کشورها آغاز میشود و با راههایی برای کاهش نابرابری سرمایه داری قرن بیست و یکم آغاز خواهد شد. از سوی دیگر، همان گونه که گفتمان سمی با استفاده از رسانههای اجتماعی و هک کردن و نرم افزارهای جاسوسی اطلاعات نادرست را ساخته و منتشر میکند فناوری در این میان نقشی فوری را برای اقدامات سیاسی ایفا میکند.
پس از سالی که شاهد شورش ملی گرایان در امریکا و تداوم قدرت پوپولیستهای ضد مهاجران در اروپا بودیم چندین تن از همکاران ما بر نوع رسیدگی به تقسیمات نژادی و اجتماعی تمرکز کرده اند.
تاریخچه خستگی از دموکراسی به قدمت خود دموکراسی است. در سال ۱۷۸۷ میلادی، «بنجامین فرانکلین» پیش بینی کرد که جمهوری امریکا به زودی با استبداد خاتمه خواهد یافت. او گفته بود: «زمانی که مردم چنان فاسد شوند که به حکومتی مستبد نیاز داشته باشند آن زمان ناتوانی آنان است». تاریخ ادامه یافت و داستان دیگری را رقم زد. لیبرال دموکراسی علیرغم نقصهایی که دارد حقوق مدنی، مشارکت سیاسی، تحرک اجتماعی و فرصتهای اقتصادی را برای تودهها و اقلیتهایی که زمانی از آن محروم بودند به ارمغان آورده است.
در سراسر جهان، در کشورهای فقیر و خودکامه ممکن است با کمال میل مزدوران مسکو و پول گیرندگان از چین وجود داشته باشند. با این وجود، این هنوز هم دموکراسی به سبک غربی است که شهروندان کشورهای مختلف آرزویش را دارند. همان طور که «آندرس فوگ راسموسن» در این شماره «فارین پالسی» مینویسد: «مردم به ندرت به خیابانها میآیند و خواستار استبداد بیشتر میشوند».
«استفان تیل» معاون سردبیر «فارین پالسی» معتقد است امروز فرصتهای اقتصادی به شدت در شهرهای بزرگ متمرکز شدهاند جایی که نخبگان تازه شهری جدید چند فرهنگی تر، متنوعتر و جهان وطنتر است و در حال تعریف مجدد هنجارهای فرهنگی و در حال تنظیم دوباره سلسله مراتب سنتی نژادی و جنسیتی هستند.
در مناطق پسا صنعتی و روستایی جایی که از جهانی شدن جدا افتاده در آنجا پوپولیستهای راست افراطی خود را مدافع عظمت ملی و نظم گذشته معرفی میکنند. این موضوع به ویژه در میان مردان سفید پوست دیده میشود. رهبران چنین جنبشهایی با ارزشهای سنتی لیبرال دموکراسی که تاکید آن بر تنوع، بردباری و پذیرش سرمایه داری بازار است (که بیشترین آسیب را به این مناطق وارد ساخته است) مخالف هستند.
تولیدمحتوا، سئو و یا تبلیغات کدام را برای پیدا کردن مشتری انتخاب کنیم؟