اسرائیل و فقدان چهار مولفه قدرت‌بخش برای پاسخ به ایران

چرایی عدم توانایی صهیونیست‌ها برای حمله موثر به ایران شاید پاسخ‌های متعددی داشته باشد ولی می‌توان همه این دلایل را در یک کلام، در فقدان عوامل هویت بخش در این رژیم جست.

چرایی عدم توانایی صهیونیست‌ها برای حمله موثر به ایران شاید پاسخ‌های متعددی داشته باشد. از قدرت خارق العاده موشکی ایران تا محدودیت‌های جغرافیایی و… ولی می‌توان همه این دلایل را در یک کلام در فقدان عوامل هویت بخش در این رژیم جست.

اساسا این رژیم از مفهوم انسجام دهنده تحت عنوان ملت بی بهره است و بر این اساس نمی‌تواند هویت ملی و به تبع  آن اقتدار ملی داشته باشد. برای فهم بیشتر موضوع به مولفه‌های قدرت بخش یک ملت نگاه می‌کنیم تا ببینیم رژیم اسرائیل کدامیک را برای اعمال قدرت به محیط پیرامونی خود دارد.

قدرت دفاعی؛ زیر سوال

اسرائیل در سال ۲۰۲۳ توسط گلوبال فایرپاور در میان ۲۰ ارتش برتر در زمینه‌هایی مانند قدرت کل هواپیما‌های جنگنده- رهگیر، قدرت کل ناوگان هوایی، و کل نیروی انسانی ذخیره نظامی موجود، رتبه بندی شده است. در این گزارش آمده است که اسرائیل که نمره‌ای برابر با ۰.۲۷۵۷ دریافت کرده، تا ژانویه ۲۰۲۳ دارای ۶۰۱ هواپیمای نظامی بوده که ۲۴۱ فروند از آنها جنگنده بوده اند. همچنین اسرائیل ۲،۲۰۰ تانک و همچنین انباری از ۶۵۰ قطعه توپخانه خودکششی داشت.

بسیاری از مردان و زنان اسرائیلی مجبور به انجام خدمت سربازی هستند و برای جمعیت ۹ میلیونی آن ارتش نسبتا بزرگی در نظر گرفته شده است.

پیش از عملیات طوفان الاقصی علیرغم اینکه این ارتش پیشتر در جنگ‌های ۲۲ روزه  ۳۳ روزه هم شکست خورده بود، ولی جزو ارتش‌های قدرتمند جهان محسوب می‌شد ولی شکست عملیاتی این رژیم در این عملیات غافلگیر کننده و عدم کسب حتی یک موفقیت در چند ماه بعد از ۷ اکتبر نشان داد که دیگر اسرائیل را نمی‌توان قدرت نظامی ویژه‌ای به حساب آورد.

نقطه اوج شکست این رژیم در حوزه نظامی در پاسخ به عملیات وعده صادق ایران است که با پدافند‌های این رژیم نتوانستند مقابله درستی با موشک‌ها و پهپاد‌های ایرانی داشته باشند و پایگاه نواتیم این رژیم با چندین موشک مورد هدف واقع شد.

بد‌تر اینکه علی رغم تهدید اسرائیلی‌ها بر اینکه پاسخ ایران را خواهند داد، نهایت پاسخ آنها پرواز ناموفق چند ریزپرنده در آسمان اصفهان بود.

پایان ابرقدرتی امنیتی و اطلاعاتی

شاباک و موساد تنها دو سرویس اطلاعاتی اسرائیل از چندین سرویس مخفی و عیان این رژیم هستند که چندین دهه است که اثرگذاری فراوانی را بر محیط امنیتی منطقه و جهان داشته اند. جاسوسی و اشراف گسترده بر همه کشور‌ها از این سرویس‌ها غول‌های اطلاعاتی و امنیتی ساخته است.

اما همین غول‌های امنیتی و جاسوسی نتوانستند عملیات گسترده و پیچیده طوفان الاقصی را پیش بینی کنند و برخی از افسران نظامی و امنیتی اسرائیل حین خواب توسط سریازان حماس دستگیر شدند.

عدم توانایی نمایش قدرت سیاسی

پس از عملیات وعده صادق سپاه علیه مواضع صهیونیستها، اولین واکنش‌های مقامات آمریکایی و اروپایی این بود که اسرائیل را در پاسخ به پاسخ نطامی به ایران همراهی نخواهند کرد.

روزنامه عبری زبان اسرائیل الیوم گزارش داد که جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا از اسرائیل خواسته است تا به حمله ایران پاسخ ندهد.

برخی رسانه‌ها هم گزارش دادند که جو بایدن در مکالمه تلفنی با بنیامین نتانیاهو گفته است که آمریکا در هرگونه حمله متقابل اسرائیل به ایران شرکت نخواهد کرد.

اساسا تصور و انتظار نتانیاهو این بود که آمریکا ظرفیت‌های منطقه‌ای خود همچون پاسگاه‌های هوایی را برای پاسخ به ایران در اختیار اسرائیل قرار می‌دهد ولی چنین اتفاقی نیفتاد و اسرائیلی‌ها نتوانستند آنطور که باید، پاسخ ایران را بدهند.

همچنین یک منبع بلند پایه انگلیسی اعلام کرد که دیوید کامرون وزیر خارجه انگلیس شخصاً یک پیام به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و اسرائیل کاتز وزیر خارجه این رژیم تحویل داده و مفاد پیام مذکور به این نکته اشاره دارد که انگلیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست گروه‌های تروریستی قرار نمی‌دهد.

قدرت اقتصادی اسرائیل

روزنامه جروزالم پست در انتهای سال گذشته شمسی نوشت: بانک مرکزی اسرائیل پس از کاهش یک چهارم درصدی نرخ بهره در ژانویه گذشته، در ماه فوریه این نرخ را به دلیل عدم اطمینان در مورد مدت زمان مورد انتظار جنگ در نوار غزه ثابت و بدون تغییر باقی گذاشت.

این روزنامه نوشت که بانک مرکزی اسرائیل با حفظ نرخ بهره در ۴.۵ درصد اذعان کرد که جنگ «پیامد‌های اقتصادی قابل توجهی» بر فعالیت واقعی و بازار‌های مالی داشته است.

رئیس بانک رژیم صهیونیستی، طی یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: ۴ ماه سختی برای اسرائیل بوده است. جنگ علاوه بر مسائل امنیتی، پیامد‌های اقتصادی قابل توجهی نیز به همراه دارد و به طور کلی بر فعالیت‌های اقتصادی و بازار‌های مالی تأثیر گذاشته و  وضعیت عدم اطمینان همچنان بالاست.

حملات حوثی‌های یمن به کشتی‌های به مقصد اسیرائیل هم عامل دیگر تاثیرگذار بر اقتصاد اسرائیل است. مدیرکل بندر ایلات در این باره تأیید کرده بود که تهدیدات یمن در راستای جلوگیری از حرکت کشتی‌ها به سمت سرزمین‌های اشغالی ۸۰ تا ۸۵ درصد سود این بندر را از بین می‌برد.

این ۴ مولفه در کنار صد‌ها مولفه ریز و درشت دیگر از جمله اختلافات سیاسی و درگیری‌های اجتماعی ناشی از مخالفت با سیاست‌های نتانیاهو، این رژیم را در ضعیف‌ترین حالت خود قرار داده است.

دو عملیات طوفان الاقصی و وعده صادق را می‌توان سنگ محکی بر قدرت نمایشی این رژیم دانست تا واقعیت اسرائیل برای همه آشکار شود.

 

محسن صمیمی

دیدگاهتان را بنویسید