نزاع بزرگ داخلی در رژیم صهیونیستی؛ تهدید نتانیاهو به انحلال کابینه جنگ

بنی گانتز، فرمانده ستاد کل عملیات اسرائیل و گادی آیزنکوت عضو دولت اضطراری به طور علنی به مخالفت با نتانیاهو درباره تصمیماتش حول آتش‌بس و حمله به رفح برخاسته و شکاف سیاسی در اسرائیل، به اوج رسیده است.
 پس از آشکارشدن طرح رژیم صهیونیستی در حمله زمینی به رفح، مقامات اسرائیلی مذاکرات آتش‌بس قاهره را با زیاده‌خواهی‌های خود بی‌نتیجه گذاشته و عملا منجر به شکست آن شدند. همین امر و امتناع نتانیاهو از فرستادن هیأت اسرائیلی برای پیگیری دوباره مذاکرات، باعث شد تا برخی از مقامات این رژیم مخالفت خود را با اقدامات نتانیاهو اعلام و وی را تهدید به انحلال کابینه جنگ کنند.
این مسئله در گفتگوی تلفنی بایدن و نتانیاهو نیز تکرار شد و بایدن به صراحت اعلام کرد که باید در غزه آتش‌بس برقرار شده و اسرائیل از حمله به رفح منصرف شود.
نتانیاهو پیش از این به دنبال استمرار جنگ تا انتخابات آمریکا و پیروزی احتمالی ترامپ بود. با وقوع این اتفاقات و همزمانی اعتراض آیزنکوت و بنی‌گانتز با اظهارات بایدن، این جمع‌بندی برای نتانیاهو بوجود آمد که بنی گانتز در هماهنگی با تیم بایدن است و برای سرنگونی او زمینه‌چینی کرده است.
این درحالی بود که خانواده اسرای اسرائیلی نیز نسبت به تصمیم نتانیاهو مبنی بر توقف مذاکرات آتش‌بس اعتراض خود را مطرح کرده و دوباره به خیابان آمدند.
سرگیجه نتانیاهو پیرامون این موارد، با تحرکات هشدارآمیز مقاومت پیرامون حمله احتمالی اسرائیل به رفح همراه شد که جملگی این موارد وی را در لبه پرتگاه سقوط سیاسی قرار خواهد داد.
 رژیم صهیونیستی چند وقتی است که از طرح حمله زمینی گسترده به منطقه رفح (که از قضا پرتراکم‌ترین منطقه غزه و مامن آوارگان فلسطینی است) سخن می‌گوید. نتانیاهو و کابینه‌اش درپی حمله به رفح، اهدافی را جستجو می‌کنند که در آینده جنگ غزه، در جهت منافعشان تاثیرگذار بوده و آن‌ها را برای فرار از شکستی که در طوفان‌الاقصی متحمل شده‌اند، یاری می‌دهد.
در وهله اول رژیم صهیونیستی نه از ابتدای جنگ غزه، بلکه قبل‌تر از آن نیز در پی اخراج ساکنان فلسطینی از غزه بوده و این امر را به مثابه هدف کلی رژیم خود قرار داده است؛  از همین رو می‌توان گفت که حمله به رفح پرونده اخراج فلسطینی‌ها به خارج از سرزمین‌شان را دوباره باز و رژیم از این مفر فشار توامانی به ساکنان اصلی این منطقه وارد خواهد آورد.
همچنین رژیم صهیونیستی در وهله دوم در پی آن است که در کشاکش مذاکرات آتش‌بس، با طراحی و اجرای حمله به رفح و کشتار وحشیانه ساکنان این منطقه، امتیازگیری کند. مشخصا با توجه به موضع محکم مقاومت فلسطینی در مخالفت با آتش‌بس موقت، این اقدام رژیم صهیونیستی به مثابه ابزار فشاری برای عقب راندن مقاومت تلقی خواهد شد. رژیم توقع دارد تا گروه‌های فلسطینی و طرف‌های بین‌المللی ما‌به‌ازای قابل توجهی برای جلوگیری از این جنایت به آن ارائه کنند.
علاوه بر این‌ها تل‌آویو مدعی است که چهار تیپ حماس در رفح حضور دارند و از این ادعا برای توجیه حملات هوایی و همچنین یک حمله زمینی برنامه‌ریزی شده استفاده می‌کند. آن‌ها در وهله سوم اهداف طراحی‌شده در حمله به رفح، خواستار تضعیف حداکثری حماس خواهند بود.
گفتنی است که دولت نتانیاهو با وجود تخریب و کشتار وحشیانه در غزه، هنوز از رسیدن به یک موفقیت حداقلی عاجز بوده و استمرار شرایط فعلی، جایگاه آن را به عنوان طرف مغلوب و شکست‌خورده تثبیت خواهد کرد. امری که مسلما جایگاه شخص نتانیاهو را هم به خطر انداخته و عملا در ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی وی را به عنوان مرده متحرک سیاسی مبدل خواهد کرد. از همین رو نتانیاهو به دنبال آن است که جنگ به درازا کشیده و ابعاد آن گسترش پیدا کند. در همین چارچوب هم با طرح ادعای نابودی حماس، حمله دیوانه‌وار خود به رفح را توجیه و در جهت بقای خود نیز اقدام می‌کند.
طرح این ادعا (حمله مستقیم به رفح) باعث شد تا تلاش‌ها برای برقراری آتش‌بس به بن‌بست خورده و مذاکرات قاهره نیز درپی زیاده‌خواهی‌های رژیم صهیونیستی با شکست مواجه شود. مسئله شکست مذاکرات که از طرح خواسته‌های جدید و زیاده‌خواهانه مقامات رژیم صهیونیستی نشأت گرفته بود، باعث شد تا نگرانی مضاعفی در بین مقامات آمریکایی و شخص بایدن پیرامون نبرد غزه و آنچه که به مثابه آینده فلسطین قلمداد می‌شود، شکل بگیرد.
روز جمعه، ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در سفری که نسبتاً غافلگیرکننده بود، راهی سرزمین‌های اشغالی شد و در حضور مقامات امنیتی اسرائیلی، با نتانیاهو گفتگو کرد. این دیدار که در ادامه مذاکرات برقراری آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها صورت گرفته بود، در شرایطی برگزار شد که ویلیام برنز، راهبر اصلی سیاست خارجی آمریکا خواستار آن شد تا برای مذاکرات پیرامون توافق جدید آزادی اسرا، حرکتی به سمت جلو ایجاد شود؛ اما نتانیاهو از اعزام دوباره هیات اسرائیلی به مصر برای گفت‌وگوهای آتی خودداری کرد.
از همین رو ویلیام برنز در اثنای این سفر و به منظور مضاعف‌کردن فشارها بر نتانیاهو، ترتیب یک گفتگوی تلفنی بین بایدن و نتانیاهو را داد. در این گفتگو که بیش از ۴۰ دقیقه به درازا کشید، موضوعاتی مانند مبادله اسرا، کمک‌های بشردوستانه به غزه و عملیات احتمالی ارتش رژیم صهیونیستی در رفح بررسی شد. بایدن در این گفتگو هم مانند سایر گفتگوهای قبلی بسیار عصبانی بوده و در عین حال تصمیم گرفته است که طرح توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها را نهایی و ارتش اسرائیل را در حمله به رفح، مهار کند.
البته نگرانی بایدن نسبت به حمله نتانیاهو به رفح، به معنای مخالفت او و دولتش با این اقدام نخواهد بود. اکنون بایدن به سبب حمایت همه‌جانبه‌اش از رژیم صهیونیستی، در جامعه جهانی شرایط سختی را دنبال کرده و تحت فشار بسیار زیادی است. از همین رو حمله رژیم به رفح در شرایط فعلی و با توجه به موقعیت متزلزل آمریکا در صحنه بین‌المللی و دولت بایدن در صحنه داخلی آمریکا، تماما به ضرر آن‌ها تمام خواهد شد.
مشخصا بایدن به هیج عنوان مخالف حمله به رفح نیست، اما برای کاهش بار مسئولیت این اقدام وحشیانه از دوش دولتش و فرار از فشارهایی که ممکن است او را در انتخابات آبان‌ماه سال آینده دچار چالش کند، مجبور است تا نتانیاهو را در خصوص آتش‌بس و حمله به رفح کنترل کند. همچنین گفتنی است که چند تن از توابع آمریکایی نیز بین اسرای در اختیار حماس قرار دارند که مسلما آزادی این‌ها از طریق مبادله اسرا، تاثیر تبلیغاتی مثبتی برای دولت بایدن به همراه خواهد داشت و به مراتب از حمله هوایی، توپخانه‌ای و زمینی رژیم صهیونیستی که ممکن است در کشاکش آن، همین اسرای آمریکایی نیز کشته شوند، بهتر خواهد بود.
جو بایدن در همین خصوص اعلام کرد که: «معتقدم باید در غزه آتش‌بس موقت برقرار شود . اسرائیل حمله زمینی گسترده‌ای [به رفح] انجام نمی‌دهد و امیدوارم که اسرائیل چنین حمله‌ای انجام ندهد؛ چرا که با نتانیاهو گفتگوهای عمیقی داشتم و من صراحتا به او گفتم که آتش‌بسی لازم است که منجر به آزادی اسرا شود. حمله به رفح در حال حاضر نباید انجام شود. اسرای آمریکایی بین اسرا وجود دارند. مذاکرات انجام می شود. ادامه دارد و امیدوارم نتیجه بدهد».
البته سطح اختلافات دولت بایدن و شخص نتانیاهو فقط به آتش‌بس محدود نشده و هر دو طرف نسبت به شرایط پساجنگ غزه نیز اختلافات عمیق و گسترده‌ای دارند. در همین خصوص نخست وزیر رژیم صهیونیستی ضمن رد اقدام آمریکا پیرامون به رسمیت شناختن کشور فلسطین درچارچوب چشم‌انداز آمریکا نسبت به مرحله پساجنگ غزه گفت: «اسرائیل برای پذیرش یک کشور فلسطینی تحت فشار قرار نخواهد گرفت. مواضع من را می‌توان در دو جمله خلاصه کرد: اسرائیل قاطعانه امرونهی بین‌المللی در رابطه با حل‌وفصل دائمی با فلسطینیان را رد می‌کند. چنین ترتیبی تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین طرف‌ها بدون هیچ پیش شرطی حاصل خواهد شد».
وی همچنین چندی پیش خطاب به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا پیرامون پذیرش کشور فلسطینی اعلام کرده بود که به رسمیت‌ شناختن مستقیم یا غیرمستقیم کشور فلسطین توسط آمریکا جایزه ای برای کسانی است که کشتار ۷ اکتبر را طراحی و سازماندهی کردند.
در همین چارچوب، بنی گانتز، فرمانده ستاد کل عملیات اسرائیل و گادی آیزنکوت عضو دولت اضطراری و متّحد گانتز به طور علنی و رسمی به مخالفت با نتانیاهو درباره تصمیماتش برخاسته و شکاف سیاسی در اسرائیل، به اوج رسیده است.
دو وزیر عضو در کابینه جنگی بنیامین نتانیاهو با متهم کردن او به کنار گذاشتن آنها از تصمیم‌گیری درخصوص آزادی اسرا از غزه تهدید کرده‌اند کابینه را منحل خواهند کرد.
شبکه «کان» گزارش داد «بنی گانتز» و «گادی آیزنکوت» که هر دو، حزب مخالف «اتحاد ملی» هستند در خلال جلسه‌ای در روز پنجشنبه نتانیاهو را به انحلال کابینه تهدید کرده‌اند.
این دو وزیر از تصمیم نتانیاهو برای عدم ارسال هیئت مذاکره‌کننده به مصر جهت شرکت در گفت‌وگوها بر سر تبادل اسرا با حماس انتقاد کرده‌اند.
کانال ۱۱ عبری به نقل از یک منبع در «کابینه جنگ» فاش ساخت که نتانیاهو نسبت به مذاکرات فشرده‌ای که گانتز با مقامات دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در چارچوب ارتباطات ویژه و مستقیم بین گانتز و مقامات واشنگتن انجام می‌دهد، بدبین است. خبرها حاکی از آن است که نتانیاهو مطمئن است که بنی گانتز در هماهنگی با تیم بایدن است و برای سرنگونی او زمینه چیده شده است.
تهدیدات آیزنکوت و بنی گانتز درحالی مطرح شده است که شخص نتانیاهو به دنبال استمرار جنگ تا آستانه انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ است. گفتنی است که گانتز به توصیه مستقیم کاخ سفید به دولت ائتلافی یا دولت جنگ این رژیم پیوسته و همین امر هم نشان از نقش و توصیه مستقیم آمریکا در این تهدید خواهد داشت.
پس از این‌ها، امروز تل‌آویو شاهد برپایی تظاهرات خانواده‌های اسرای اسرائیلی بود و برخی معترضان خیابان‌های منتهی به ساختمان‌های دولتی را مسدود کردند.
همچنین روز چهارشنبه، رسانه‌های رژیم صهیونیستی اعلام کردند که صدها نفر از شهرک نشینان و خانواده‌های اسرای باقیمانده نزد حماس با تجمع مقابل اقامتگاه نتانیاهو در قدس اشغالی خواستار مذاکرات فوری آتش بس و آزادی اسرا شدند.
چالش‌های نتانیاهو پیرامون آتش‌بس و حمله نظامی به رفح به همین جا منتهی نشده و محور مقاومت نیز در پاسخ به این تصمیم اقدامات هشداری متعددی انجام داده است. تشدید حملات در شمال و قرار دادن صهیونیست‌ها در حالت ابهام و انتظار،حمله مقاومت عراق به جولان پس از چند هفته و نهایتاً حمله شهادت طلبانه در کریات ملاخی و آمادگی نیروهای مسلح و ارتش مردمی یمن برای ورود به مرحله تشدید مستقیم نظامی با آمریکا و انگلیس بخشی از برنامه هشدار یکپارچه جبهه مقاومت به متجاوزان بوده که با توجه به احتمال یورش رژیم به رفح طراحی شده است.
جملگی این موارد نشان از آن دارد که طی روزهای ما بعد طوفان‌الاقصی، نتانیاهو هم در داخل و توسط افرادی نظیر بنی‌گانتز (که مشخصا هم‌سو با ایالات متحده آمریکا است)، و هم در خارج و ذیل محاصره محورمقاومت دچار چالش‌های بزرگی بوده است. مسلما در چنین مختصاتی، تنها نتانیاهو به دنبال طولانی کردن جنگ و استمرار آن بوده و عملا برای رسیدن به این مهم حاضر است دست به هر کاری بزند؛ کاری که ممکن است هم حیات سیاسی او و هم موجودیت رژیم صهیونیستی را به چالش بکشد.

دیدگاهتان را بنویسید