خلاصه تحلیل؛
- فاکسنیوز، رسانه محافظه کار آمریکایی در این تحلیل به واکنش کشورهای عربی نسبت به کمک به فلسطینیها پرداخته است.
- فاکسنیوز، واکنش کشورهای خاورمیانه را به دو دسته تقسیم میکند؛ 1. کشورهایی مانند؛ اردن، مصر و.. که قائل به طرح دودولتی هستند و روابط مشخصی هم با اسرائیل دارند. 2. کشورهایی مانند؛ ایران که قائب به نابودی اسرائیل و تشکیل دولت فلسطین هستند.
- این تحلیل، دسته اول کشورهای خاورمیانه را مورد بررسی قرار میدهد و استدلال میکند که دلیل اینکه، باوجود همدلی کشورهای عربی با فلسطین چرا آنها برای پناه دادن به فلسطینیها واکنش نشان نمیدهند، این است که آنها علیرغم همدلی با مردم فلسطین با حماس رابطه خصمانهای دارند و بخاطر اینکه کمک آنها به فلسطین همکاری با حماس تلقی نشود، از این کار اجتناب میکنند.
اورشلیم – در نشست سران که بیش از 50 کشور عربی و مسلمان در ریاض، عربستان سعودی در آن حضور داشتند، واکنش نظامی اسرائیل در غزه پس از کشتار حماس در 7 اکتبر به شدت محکوم شد. اما آنچه در بیانیه پایانی گردهمایی غایب بود، هرگونه راه حل فوری برای 2.3 میلیون غیرنظامی فلسطینی بود که بیش از نیمی از آن ها اکنون پس از نزدیک به شش هفته جنگ در داخل کشور آواره شده اند.
در حالی که قطعنامه پایانی خواستار پایان فوری تجاوز وحشیانه اسرائیل به غزه و ارائه کمک های بشردوستانه و مالی به فلسطینی ها شد، هیچ کشوری حتی به طور موقت راه حل مناسبی برای ۵ / ۱ میلیون غیرنظامی که براساس آخرین آمار سازمان ملل اکنون در بخش جنوبی نوار _ غزه آواره شده اند، ارائه نکرد. با افزایش آمار کشته شدگان در غزه، هزاران غیرنظامی به فرار از درگیری ها و رفتن به سمت جنوب ادامه می دهند. ارتش اسرائیل اعلام کرده است که این منطقه امن تر است و روزانه کامیون های حامل غذا، آب و دارو از طریق گذرگاه رفح با مصر وارد این منطقه می شوند. سازمان ملل تخمین می زند که تنها در هفته گذشته ۲۵۰ هزار نفر فرار کرده اند.
برخی این سوال را مطرح کرده اند که؛ چرا کشورهای عربی همسایه که در گذشته پناه گاه موقت برای غیرنظامیان سایر درگیری های منطقه ای فراهم کرده اند،، درباره پناه دادن به پناهندگان غزه واکنشی ندارند؟ احد الهندی، یکی از اعضای ارشد مرکز ارتباطات صلح، به فاکس نیوز دیجیتال گفت: «کشورهای عربی از نظر تاریخی به دلیل مواضع خود در قبال مردم فلسطین و بسیاری از مسائل مهم دیگر دچار اختلاف شدهاند. «اگرچه این کشورها همبستگی خود را با مردم فلسطین را نشان می دهند، اما دیدگاههای متفاوتی در مورد یک اقدام موثردارند.»
برخی از کشورها، از جمله کشورهای عربی خلیج فارس، اردن، مراکش و مصر از راه حل دودولتی دفاع می کنند که به اعتقاد آنها می تواند از طریق دیپلماسی انجام شود. برعکس، محور ایران از ایدئولوژی محو اسرائیل و ایجاد یک کشور فلسطینی از رودخانه تا دریا حمایت می کند. الهندی گفت: دلیل اصلی اینکه چرا حتی کشورهای میانه رو که بیشتر آن ها روابط دیپلماتیک با اسرائیل دارند، گام های عملی برای کمک به مردم غیرنظامی غزه برنداشته اند، بیزاری آن ها از حماس و اهداف آن دانست.
او گفت: «در نتیجه، بسیاری از کشورهای عربی نگران هستند که کمک به مردم غزه ممکن است به طور ناخواسته به نفع حماس باشد، با توجه به اینکه این سازمان نزدیک به یک نسل در غزه حکومت کرده است». حماس یک شبکه وابسته به اخوان المسلمین است و اخوان المسلمین با هر پادشاه عرب مخالف است. این امر خطرات داخلی قابل توجهی را برای کشورهای فوق الذکر به همراه دارد.
منبع:فاکس نیوز
ترجمه:دنیای تحلیل