این روزها از مذاکرات هستهای در وین پالسهای مثبتی به گوش میرسد. هرچند هنوز در اظهارات قابل تامل از طرف سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان مواضعی مغایر با این پالسهای مثبت هم به چشم می خورد که تازهترین آن بیانیه این سه کشور همسو با منافع ایالات متحده آمریکا و برخلاف منافع جمهوری اسلامی ایران است.
با این حال به نظر میرسد جدیتی که مقامات ایرانی همچون علی باقری کنی، دیپلمات ارشد و مسئول تیم مذاکرات هستهای ایران در اتریش از آن صحبت میکنند کم کم اثراتش را نشان داده است و سیگنالهای مثبت از وین هم نشانه این موضوع است.
اثرات جلسه مهم باقری کنی با همتایان چین و روس
چند روز قبل باقری کنی با مسئولان روسی و چینی حاضر در مذاکرات هستهای جلسه مهمی داشت و از دو روز قبل اخبار امیدوارکنندهای از وین شنیده شده است. البته به دلیل پیچیدگی مذاکرات هستهای و تعارض منافع همه طرفها در این مذاکرات و پافشاری طرفهای غربی بر ضد منافع جمهوری اسلامی ایران، هنوز نمیتوان به طور قطعی درباره سرنوشت این مذاکرات نتیجهگیری خوشبینانه کرد و هرآنچه در این روزها بر سر آن بین ایران و کشورهای 1+4 توافق میشود یا درباره آن بحث شکل میگیرد به منزله نتیجه قطعی مذاکرات نیست و گفتوگوهای کارشناسی هم تنها بخشی از مذاکرات هستند.
به تازگی روزنامه سعودی الشرق الاوسط از افزایش جلسات در وین میان هیاتهای اروپایی و ایرانی طی روزهای گذشته گزارش داد و از پذیرش متون ارائه شده ایران از سوی طرفهای اروپایی خبر داد. درحالیکه در دور قبلی مذاکرات همین پیشنویسهای طرف ایرانی پذیرفته نشده بود.
راهحلهای ایلیانوف برای یک مساله
در این بین میخائیل ایلیانوف، مسئول تیم روسیه در مذاکرات هستهای که اغلب مواضعی امیدوارکننده به نفع جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات اتخاذ میکند در مصاحبهای با خبرگزاری تاس (وابسته به کشور روسیه) از لزوم تخریب یا انتقال سانتریفیوژهای پیشرفته ایران به یک کشور خارجی صحبت کرده و یک راهحل دیگر را پلمپ این سانتریفیوژها تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی عنون کرده است. البته بعدتر سفارت روسیه در ایران در بیانیهای اظهاراتاخیر ایلیانوف درباره سانتریفیوژهای ایران را به این شکل تصحیح کرد و مدعی ترجمه غلط آن شد: “با این سانتریفیوژها چه باید کرد؟ گزینه خارج کردن و گزینه انهدام وجود دارد. گزینه انبار کردن آن در اراضی ایران و قرار دادن آن تحت ضمانت آژانس بین المللی انرژی اتمی، مهر و موم کردن و غیره نیز وجود دارد. در خصوص انتخاب این گزینه ها میتوان به توافق رسید. این فقط یکی از دهها مسئلهای است که باید حل شود.”
اولیانوف همزمان با بیانیه سه کشور اروپایی که در روز پنجم علیه ایران صادر شد در توییتی بر تلاش برای حل مسائل گوناگون و کاهش اختلافات بین طرفین صحبت کرد.
سیاستهای اقتصادی امیدوارکننده دولت
در چنین فضایی که اخبار بینالمللی چشمانداز غیر واضحی از حال و هوای مذاکرات هستهای به دست میدهد و دیپلماتهای ایرانی حاضر در مذاکرات وین مشغول بده و بستان سیاسی هستند تا یک تفاهم حاصل شود، صالح آبادی رئيس کل بانک مرکزی در خصوص آزادسازی منابع ارزی کشور سخن گفته است. از نظر وی اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده که توان بانک مرکزی را برای مدیریت بازار ارز افزایش داده است. موضوعی که در صورت صحت آن نشان میدهد ایران در مدیریت بازار ارز چندان هم چشم به مذاکرات هستهای ندارد و از راههای غیر رسمی تلاش میکند تامین ارز را انجام دهد.
مسعود میرکاظمی، رئيس سازمان برنامه و بودجه هم روز گذشته تایید کرد که لایحه بودجه سال آینده بدون چشمداشت به پیشرفت مذاکرات هستهای تدوین شده تا اگر پیشرفتی مثبتی به نفع طرف ایرانی در مذاکرات حاصل نشد، کشور دچار کسری بودجه نشود و دولت را مجبور به استقراض از بانک مرکزی نکند.