همزمان با تحرکات غرب برای از سرگیری مذاکرات هستهای در وین، دولت امریکا معافیتهای تحریمی را برای ادامه همکاری هستهای ایران و روسیه در سایتهای غنیسازی ایران تمدید کرد و این سیگنال را فرستاد که آماده است برای احیای برجام به میز مذاکره بازگردد.
با وجود اینکه مقامات امریکایی در ماههای اخیر بارها ادعا کردهاند که مسئله احیای برجام را از دستور کار خارج کرده و به اغتشاشات در داخل ایران متمرکز شدهاند، در روزهای اخیر بهطور غیرمستقیم پیامهایی را برای بازگشت به میز گفتگو ارسال کردهاند.
وبگاه خبری «واشنگتنفریبیکن» روز سه شنبه بر اساس یک اطلاعیه غیرعلنی ارائه شده به کنگره که به نسخهای از آن دست پیدا کرده، گزارش کرد که دولت جو بایدن، رئیسجمهور امریکا یکسری معافیتهای تحریمی را تمدید کرده است.
این معافیتهای تحریمی که بقایای توافق هستهای ۲۰۱۵ است، مجوز ادامه همکاری هستهای ایران و روسیه در سایتهای هستهای ایران همچون فردو و نیروگاه هستهای بوشهر را میدهد.
منابع ارشد کنگره میگویند که دولت بایدن در تلاش است در بحبوحه نگرانیها درباره ائتلاف نظامی ایران و روسیه، این معافیتها را از میان بردارد.
طبق این گزارش، دولت بایدن این بار تصمیم گرفته است بهرغم تمدید معافیتهای تحریمی، یکسری تحریمهای خاص را برای ساخت دو نیروگاه هستهای جدید ایران به دست روسیه اعلام کند، به امید آنکه همکاری تهران و مسکو را محدود کند.
وزارت خارجه امریکا در اطلاعیه خود به کنگره نوشته است: «محدود کردن معافیت از این طریق، منافع مهم منع عدم اشاعه و ایمنی هستهای ایالات متحده و جامعه بینالمللی را تأمین میکند، اما فعالیتهای مربوط به ساخت واحدهای رآکتور جدید در بوشهر را دربرنمیگیرد، چراکه این فعالیتها برنامه هستهای ایران را گسترش میدهد و همکاری میان ایران و روسیه را در برههای از زمان بیش از پیش تعمیق میکند که تهران کمکهای مرگبار به روسیه برای استفاده در حمله غیرقانونی به اوکراین عرضه میکند.»
این خبر در حالی منتشر شده است که در هفتهها و ماههای اخیر، نگرانیهای مقامهای امریکایی از افزایش همکاری میان ایران و روسیه تشدید شده و در تریبونهای مختلف از تلاش برای مقابله با این همکاری یاد میکنند.
در جدیدترین این موارد، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز دو شنبه در جمع خبرنگاران تأکید کرد که واشنگتن به دنبال اهدافی است که بتواند با روابط ایران و روسیه مقابله کند. جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید هم مدعی شد که تقویت همکاریهای نظامی- فنی بین ایران و روسیه میتواند به شرکای واشنگتن در منطقه آسیب بزند.