دکتر فواد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا در واکنش به سخنان وزیر خارجه آمریکا در آستانه دور دوم مذاکرات اظهار داشت: یک اصلی است در عُرف بین الملل که در زمان مذاکره، دو طرف با حسن نیت با هم مذاکره کنند، چراکه این مذاکره با هدف کاهش تنش و حل اختلاف بین دو طرف انجام میشود.
وی در ادامه با اشاره به تحریم اخیر برخی از مقامات ایرانی توسط آمریکا، افزود: وقتی برخی از مسئولان کشور طرف مقابل مذاکره را تحریم میکنند، یعنی علاقهای به حسن نیت ندارند و نتیجهاش وضعیت فعلی بین ایران و آمریکا میشود. این پیامی است به ایران و سایر کشورها که طرف مقابل به هیچ عنوان حسن نیت در کارش نیست.
کارشناس مسائل آمریکا درباره ادعای برخی مقامات آمریکایی مبنی بر آمادگی برای بازگشت به برجام، خاطرنشان کرد: اگر آمریکا میخواهد به برجام برگردد حداقل برخی از اصول برجام را رعایت کند، نه اینکه به سراغ تحریمهای جدید برود. یکی از این اصول این است که نباید تحریم جدیدی علیه ایران وضع شود.
ایزدی با اشاره به اینکه در مذاکرات نباید تجربه برجام تکرار شود، گفت: یک تجربه چندساله در ارتباط با آمریکا و همچنین تجربه برجام در برابر ما وجود دارد. قبلا هم گفتهام که باید از گذشته درس گرفت و آن اشتباهات دیگر تکرار نشود. اگر از برجام عبرت گرفته شود، کشور روبه جلو خواهد رفت ولی اگر برجام را فراموش کنیم قطعا دچار مشکل خواهیم شد.
وی در واکنش به اظهار تاسف وزیرخارجه آمریکا درباره خروج از برجام در زمان ریاست جمهوری ترامپ، تصریح کرد: دلیل ناراحتی مقامات فعلی آمریکا درباره خروج ترامپ از برجام این است که برجام ابزاری بود در دست آمریکا برای ایجاد اجماع علیه ایران. زمانی که ترامپ از برجام خارج شد آن اجماع علیه ایران به هم خورد و هدف هم این بود که با افزایش تحریمها، جمهوری اسلامی ایران سرنگون شود که این اتفاق نیافتاد و ترامپ هم به هدفش نرسید.
کارشناس مسائل آمریکا در ادامه درباره هدف آمریکا برای بازگشت به برجام، گفت: پس از خروج ترامپ از برجام، آن اجماعی که دولت اوباما موفق شده بود ذیل برجام ایجاد کند به هم ریخت و این موضوع کار دولت فعلی آمریکا را سخت کرده است. لذا آنها به دنبال روشهایی برای اجماع علیه ایران هستند. ناراحتی مقامات آمریکایی از این نیست که به عنوان مثال برای ایران گشایش اقتصادی اتفاق افتاده یا نیفتاده، بلکه به این خاطر است که کار خودشان سختتر شده و ابزاری مانند برجام را از دست دادند.
ایزدی در پایان با اشاره به اظهارات مقامات آمریکا درباره اینکه «دیپلماسی بهترین راه در قبال ایران است» خاطرنشان کرد: اینکه میگویند میخواهیم از ابزار دیپلماسی استفاده کنیم یعنی به دنبال طراحی جنگ نیستند. آمریکاییها نه توانش را دارند و نه میخواهند که وارد درگیری نظامی با ایران شوند. این بحث دیپلماسی در تقابل با ابزارهای نظامی است و در واقع گزینه دیپلماسی برای آمریکا روشی برای فرار از رویارویی نظامی است.