بیش از ۱۲ سال است که دولتهای مختلف لبنان در پرونده اختلاف مرزی با فلسطین اشغالی، تلاش کردهاند این چالش را از طریق مذاکره حل کنند؛ آن هم در شرایطی که آمریکا و رژیم صهیونیستی طی همه این سالها شروط خود را به لبنان تحمیل کرده و چه در سطح سیاسی و چه امنیتی و چه اقتصادی توانستهاند از این کشور باج بگیرند. در مقابل، تلآویو نیز تمایل به توافق داشت اما طبق شرایط و اهداف خودش.
با این وجود ائتلاف تیم میشل عون، رئیس جمهور لبنان و حزبالله و همچنین اقدامات نبیه بری، رئیس پارلمان این کشور طی سالهای قبل مانع از دستیابی آمریکا و اسرائیل به اهداف اصلی خود در این پرونده شد. رویکرد آمریکا و اسرائیل درباره این پرونده همواره به این صورت بوده که لبنان قبل از تسلیم شدن در برابر خواستههای تلآویو و واشنگتن نباید حتی از منطقه آبی خود نفت و گاز استخراج کند. البته باجخواهیهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در پرونده مرزبندی از این هم فراتر رفته و به حد بهرهبردای از بحران اقتصادی لبنان و پیش کشیدن بحث «خلع سلاح» مقاومت نیز رسید؛ با این ادعا که حزبالله با سلاح خود مانع از رسیدن لبنان و اسرائیل به توافق میشود.
«آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکایی در پرونده مناقشه مرزی لبنان و فلسطین اشغالی در مصاحبهای که اواسط ماه ژوئن با شبکه الحره انجام داد خطاب به لبنانیها گفت: به آنچه به شما داده میشود راضی باشید و لجاجت بس است. هیچ حق و حقوقی وجود ندارد، شما چیزی ندارید و هر توافقی برای شما بهتر از هیچ است.
درحالی که آمریکا فشارهای خود را علیه لبنان تشدید میکرد تلآویو و واشنگتن منتظر بودند تا لبنانیها زیر بار بحران اقتصادی تسلیم شوند. اما این فشارها نتیجه عکس داد و لبنانیها به این نتیجه رسیدند که اگر قرار باشد دشمن تحریم و گرسنگی را تا سر حد مرگ به آنها تحمیل کند بنابراین چیزی برای از دست دادن وجود ندارد و اگر حقوق مردم لبنان از طریق صلح برای آنها محقق نمیشود گزینه بعدی جنگ است. به این ترتیب بود که بعد از تهدیدات سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله درباره اتخاذ گزینه نظامی در صورت عدم عقب نشینی اسرائیل از تجاوزات خود علیه لبنان، ورق کاملا برگشت.
در این میان رژیم صهیونیستی که نتوانسته این تهدیدات را هضم کند به شکل دائمی درحال اتخاذ مواضع ضد و نقیض بوده و مشخص است که با دستپاچگی رفتار میکند؛ زیرا میداند هر سناریویی برای هدف قراردادن سکوهای گازی یا جبهه داخلی فلسطین اشغالی، برای اسرائیل غیرقابل تحمل خواهد بود. همین عوامل موجب شده تا اسرائیل علیرغم لفاظیها و تهدیدات پوچ سران این رژیم به شکل غیرمستقیم در پرونده مرزبندی با لبنان عقب نشینی کند و تصمیماتی که جدیدا از طریق فرستاده آمریکایی اعلام کرده به این صورت است:
-اول اینکه منطقه اقتصادی مورد مناقشه با لبنان از خط ۲۳ که از ۱۲ سال قبل تاکنون درباره آن مذاکره شده به لبنان داده شود.
-دوم اینکه همه میدان قانا حتی مرز جنوبی که در آبهای اقتصادی فلسطین اشغالی قرار میگیرد به لبنان واگذار شود.
-سوم اینکه شرکتهای حفاری بینالمللی بعد از لغو وتوی آمریکا امکان فعالیت در میادین نفتی و گازی لبنان را داشته باشند.
اطلاعات درزیافته از محافل صهیونیستی نشان میدهد که این عقبنشینی برای اسرائیلیها بسیار سنگین و پیچیده بوده و کارتهای آنها را به هم ریخته است. درحال حاضر نکته مسلم این است که رژیم صهیونیستی تحت فشار و تهدیدهای حزبالله مجبور به عقب نشینی شده و این بدان معناست که صهیونیستها از رویارویی با حزبالله میترسند و به این نتیجه رسیدهاند قدرت بازدارندگی حزبالله بیشتر از چیزی است که آنها تصور میکردند.
در نتیجه اسرائیل نگران است که این عقبنشینی موجب گردد حزبالله در مراحل بعدی با مواضع سختتر و شجاعانهتری مقابل تلآویو بایستد و همچنین تاثیر فشارها و تحریمهای آمریکا علیه لبنان نیز کاهش یابد یا از بین برود. همچنین ادامه این وضعیت موجب ترسیم معادلات جدید بازدارندگی از جانب حزبالله میشود که علاوه بر زمین و هوا اکنون به دریا و سکوهای گازی رسیده است.
اما عمده تلاش سران صهیونیست و مانورهای نمایشی که انجام میدهند متمرکز بر این است که در صورت رسیدن به توافق با لبنان وانمود کنند که عقب نشینی آنها به خاطر تهدیدات سید حسن نصرالله نبوده و اینکه حاضر شدند به لبنان امتیاز بدهند به دلیل آن است که میخواهند به مردم لبنان کمک کنند. همچنین به تعویق افتادن استخراج گاز از میدان کاریش نیز به خاطر نواقص فنی بوده و ارتباطی به تهدیدات حزبالله ندارد.
نتیجه این رویکرد آن است که شاید توافقی قریبالوقوع در پرونده مناقشه مرزی لبنان و فلسطین اشغالی طبق خواسته طرف لبنانی در راه باشد.
توافق با لبنان به معنای تسلیم شدن مقابل نصرالله است
«دانی دانون» سفیر سابق رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد در واکنش جدید خود به تحولات پرونده مرزبندی با لبنان گفت: آنچه بین لبنان و اسرائیل با میانجیگری آمریکا در حال انجام است، یک اشتباه استراتژیک بزرگ است که اسرائیل تاوان گزاف آن را خواهد داد و به معنای تسلیم کامل در برابر نصرالله است. اسرائیل و لبنان در آستانه امضای توافقنامهای در مورد مرزهای دریایی هستند که به طور کامل خواستههای لبنان را برآورده و این کشور را قدرتمند میکند و لبنان میتواند میدان قانا را به شکل کامل به انحصار خود دربیاورد.
این مسئول صهیونیست افزود: بعد از اینکه مشخص شد یک منبع عظیم گازی در میدان قانا وجود دارد لبنانیها از خط ۲۹ عقب نشینی کردند تا این میدان را به انحصار خود در آورند. توافق با لبنان به چند دلیل برای اسرائیل بسیار بد است:
-اسرائیل میدان گازی بزرگی را از دست داد که درآمد آن صدها میلیارد شیکل (واحد پول رژیم صهیونیستی) بود و این درحالی است که لبنانیها از این درآمد هنگفت بهرهمند خواهند شد و این مسئله اول از همه منجر به تقویت موقعیت حزبالله میشود.
-این توافق موجب میشود تا کشورهای دیگری که با اسرائیل (فلسطین اشغالی) مرز دریایی دارند برای امتیازگیری از اسرائیل و برگزاری مذاکراتی مشابه مذاکره با لبنان تحریک و جسور شوند.
-این توافق به معنای تسلیم شدن کامل در برابر تهدیدات حزبالله و نصرالله است و آنها متوجه میشوند که اسرائیل در برابر چنین تهدیدهایی متزلزل است.
از سوی دیگر «آهارون حالیوا» رئیس بخش اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در کنفرانس معروف هرتزلیا اعلام کرد، اگر حزبالله نبود لبنان به مسیر عادی سازی با اسرائیل میپیوست.
کارشناسان معتقدند آنچه که تا این لحظه مانع از سیطره کامل رژیم صهیونیستی بر منابع نفتی و گازی لبنان شده، سلاح حزبالله بوده و اگر توافقی طبق خواستههای لبنان نیز در پرونده مرزبندی حاصل گردد به خاطر همین نقش تاثیرگذار سلاح مقاومت در لبنان است که علاوه بر دفاع همه جانبه از حاکمیت و ملت و حقوق لبنان، قادر به تحمیل معادلات وحتی تهدید دشمن نیز هست.