علیرغم تمام هشدارهای اعلامی از سوی چین در خصوص سفر خانم نانسی پلوسی -رئیس مجلس نمایندگان آمریکا- به تایوان، سرانجام آمریکا بیتوجه به نگرانیها و البته تهدیدات مقامات چینی وعهده خود را عملی کرد. اگرچه انتظار اقدامات جدیتری از سوی چین در پاسخ به این اقدام میرفت اما دولت چین به تحریم نانسی پلوسی و خانواده وی و همچنین لغو برخی نشستها با مقامات آمریکایی بسنده کرده و از پاسخ نظامی و عملی کردن تهدیداتش اجتناب کرد. به منظور بررسی بیشتر این موضوع و احتمال پاسخهای بیشتر از سوی دولت چین، مصاحبهای با خانم دکتر «جیانوی هن» -استاد دانشگاه مطالعات بینالملل شانگهای- انجام شد.
متن کامل این مصاحبه بدین شرح است:
– علیرغم تمام هشدارها چین سرانجام نانسی پلوسی وارد تایوان شد. فکر میکنید انگیزه آمریکا از این اقدامات تحریکآمیز چیست؟
ایالات متحده با وجود هشدارهای چین همچنان به پلوسی اجازه بازدید از تایوان را داد. هدف واقعی آمریکا این است که مسئله تایوان را شبیه اوکراین کرده و در تلاش است تا جنگ دیگری را در آسیا-اقیانوسیه ایجاد کند، محیط صلح آمیز و باثبات را برای توسعه چین از بین ببرد و جلوی پیشرفت چین را بگیرد. همچنین احتمالا ایالات متحده از [سفر] پلوسی به عنوان فرصتی برای جمع آوری اطلاعات نظامی با مشاهده احتمال حمله چین به تایوان و همچنین استقرار استراتژیک و تسلیحات آن استفاده کرده است.
– به نظر شما دولت چین در مواجهه با این بیتوجهی از سوی آمریکا چه اقدام متقابلی انجام خواهد داد؟
پاسخ پکن هدف قرار دادن پلوسی یا حتی وارد شدن به جنگ با آمریکا نخواهد بود. برای دولت چین، بازگشت تایوان به منظور دستیابی به اتحاد ملی، نگرانی واقعی استو چین قصد ندارد موضوع تایوان را به یک بحران چین و آمریکا یا حتی جنگ چین و آمریکا تبدیل کند. دولت چین همواره بازگشت تایوان را به عنوان راه حلی اساسی برای بحران این منظقه میداند، اما نمیخواهد روابط چین و آمریکا را به ورطه یک درگیری بیانتها بکشاند. اما آنچه اکنون دولت چین را نگران میکند این است که دولت آمریکا به اندازه کافی در موضوع تایوان منطقی نیست و قصد دارد موضوع تایوان را به اوکراین دیگری تبدیل کرده و چین را مجبور به جنگ کند.
– چقدر احتمال آغاز یک جنگ و حمله نظامی را متصور هستید؟
دولت چین نمیخواهد تایوان را از طریق نیروی نظامی متحد کند و همچنان امیدوار است که این کار را به صورت مسالمتآمیز انجام دهد. با این حال، شرایط کنونی پیچیده و پرنوسان است و دولت چین با توجه به شرایط در زمان مقتضی تغییرات و تعدیلها را انجام خواهد داد. دولت چین سعی خواهد کرد از جنگ جلوگیری کند، اما این همه چیز در اختیار چین قرار ندارد. این بستگی به تعاملات بین چین، ایالات متحده و تایوان دارد و اینکه آیا قضاوت در مورد نیات طرف مقابل منطقی است یا خیر.