«نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا دقایقی عصر جمعه در راس هیات بلند پایه سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد. مادورو در نشست خبری مشترک با سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان، اظهار داشت: ما امروز دورهای از گفتوگوها و مفاهمه عمیق را پشتسر گذاشتیم و به دنبال آن هستیم از طریق امضای سند همکاریهای ۲۰ ساله چشمانداز روشنی را در مسیر توسعه روابط با تهران ترسیم کرده و در سال ۲۰۲۲ به سوی گسترش همکاریها گام برداریم.
وی افزود: به آقای رئیسی توضیح دادم که ما در دوران بسیار سختی زندگی کردیم و دوران ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ دوران سختی برای ما بود و فشارها و حملات امپریالیسم را تحمل کردیم اما با مقاومت و ایستادگی توانستیم کار را به اینجایی که هستیم برسانیم. البته برای آینده کارها و اقدامات زیادی را پیش بینی میکنیم و قطعاً با موفقیت از عهده همه اینها بر خواهیم آمد برای اینکه بتوانیم شاهد توسعه روابط اقتصادی باشیم.
سفر رئیس جمهور ونزوئلا واکنش های بسیاری را از سوی فعالین دانشجویی به همراه داشت که در ادامه برخی از واکنش ها را می خوانید:
زخم کاری ایران بر هژمونی آمریکا
علیرضا فیروزی از فعالین دانشجویی و کارشناس ارشد روابط بین الملل به بهانه سفر نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا به تهران و امضای سند همکاری ۲۰ ساله در صفحه شخصی خود نوشت: نخستین حلقه وصلی که ایران و ونزوئلا را (به عنوان دوکشوری که تا چند دهه پیش و به گواه تاریخ همچون کالا میان قدرتهای بزرگ استعماری دست به دست میشدند) از دل شدیدترین بحران ها عبور داد؛ دردها و البته هویتی مشترک بنام مقاومت بود که حالا رفته رفته پیوست های دیگری به خود میگیرد.
دوکشور از روزگارانی که «حتی با حرکت یک ناو آمریکایی حکومتی در آنسوی دنیا ساقط میشد» رسیدند به روزگاری که پنج کشتی با پرچم برافراشته ایران، تحت شدید ترین تحریمها و تهدیدات و خط و نشان های آمریکا، به سمت ونزوئلا حرکت میکنند تا اصلیترین چالش اقتصادی-امنیتی این کشور را که اتفاقا همین آمریکا ایجاد کرده بود را حل کند و هژمونی پوشالیاش را به چالش بکشد.
ونزوئلا که تا چندی پیش حیات خلوت سیاستهای استعماری ایالات متحده بود، حالا با الهام از انقلاب اسلامی در ایران، عناصر مشترک هویتی زیادی با این برادر بزرگ خود در ضدیت با نظام سلطه، نفی کاپیتالیسم و امپریالیسم، تجدید نظر در ساختار موجود بین المللی، گفتمان اعتقادی مبتنی بر الهیات رهایی بخش، یافته که هردوطرف را به سمت ارتقاء روابط دو جانبه و همکاریهای گسترده دست کم در حوزههای سیاسی سوق داده است.
اگرچه دوکشور به جهت شرایط اقتصادی ناشی از تحریمها نمیتوانند همکاری مشترک تک بعدی و نتیجه بخشی را تجربهکنند، اما بکارگیری دیپلماسی چندوجهی قدرتمند و فراگیر در حوزه های امنیتی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی میتواند در میانمدت باعث ایجاد شبکهای از روابط و وابستگی های متقابل شود.
دقیقا برهمین اساس امروز ایران و ونزوئلا -به عنوان مکمل نیازهای توسعهای یکدیگر- سند همکاری ۲۰ ساله امضا کردند.
توجه مجدد دنیا به ونزوئلا
محمد حسین صیادیان، فعال سابق دانشجویی و کارشناس مسائل اقتصادی نیز در واکنش به سفر مادورو به تهران در صفحه شخصی خود نوشت: ونزوئلا کشوری است که ما آن را درس عبرتی برای سیاست های اقتصادی ناکارآمد میدانیم اما بی انصافی است اگر به تجارب موفق این کشور در حوزه اقتصاد هم اشاره نشود ، دستاوردهایی که امروز آینده اقتصادی ونزوئلا را روشن کرده است
سیاست ممنوعیت حمل و نگهداری دلار چاوز توسط مادورو لغو شده و حالا دلار پول رایج مردم بوده و در کیف پول آنها پیدا می شود … این موضوع عامل افت تورم چشم گیر این کشور نیز شده است. ونزوئلا تنها کشور آمریکای لاتین است که در دوره کرونا موفق به کاهش کسری بودجه دولت از 30% به 5% GDP شده است. مادورو با حذف عوارض سنگین گمرکی، محرک واردات مواد اولیه و ملزومات مصرفی مردم شده، به گونه ای که فروشگاه ها مجددا پر از اقلام مورد نیاز با قیمت بعضا ارزانتر شده و با رونق تولید و تجارت، به افت تورم کمک کرده است.
سیاست آزادسازی اقتصادی به گونه ای عمل کرده که سرمایه گذاران به این کشور برگشته اند و در نمایشگاه های خودروهای لوکس مثل فراری نیز دیده می شود . پروژه های برج سازی زیادی در کاراکاس در دست احداث بوده و شامل سالن ورزش اختصاصی و استخر روباز و سالن سینما و کافی شاپ هستند! بانک Credit Swiss پیش بینی رشد اقتصادی ونزوئلا در سال 2022 را 20% اعلام کرده و سایر بانکها نیز انتظار رشد دارند.
آمار نشان از بازگشت 6 میلیون مهاجر به ونزوئلا دارد و هر فرد کم درامد ماهانه سی دلار خرجی از دولت می گیرند و با کاهش تورم، روزگار بهتری دارند. با رشد قیمت نفت ونزوئلا مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است ، وزارت خارجه آمریکا این هفته در نامه محرمانه به برخی شرکتهای نفت اروپایی، اجازه دریافت نفت ونزوئلا با هدف محدودکردن روسیه را داده است.
وضعیت درامد ارزی این کشور بعنوان رتبه اول ذخایر نفت دنیا، ناشی از رشد قیمت نفت نیز رو به بهبود است. با رشد قیمت نفت ، توجه دنیا مجددا به این کشور جلب شده و کشورهای خارجی اجلاس ویژه ای در سوییس در خصوص این کشور برگزار کرده و در حال سفر به کاراکاس و شروع فعالیتهای تجاری هستند.