قرارداد تریلیون دلاری توسعه میدان عظیم گازی چالوس| سهم روسیه و چین بیشتر از ایران است؟

هدف از این قرارداد توسعه اکتشاف گاز به ارزش چندین تریلیون دلار در میدان چالوس است. در این قرارداد نهایی شده شرکت‌های روسی و چینی و پس از آن شرکت‌های ایرانی سهم عمده را خواهند داشت. این در حالی است که چالوس در بخش ایرانی دریای خزر است و ایران بر روی آن حاکمیت کامل دارد. ارقام تازه نشان می‌دهند.

اقدام اخیر روسیه در کسب بیش‌ترین سهم از اکتشاف منابع عظیم گازی چالوس در ایران حرکتی است که می‌تواند پیامد‌های اقتصادی و ژئوپولیتیک بزرگی به همراه داشته باشد.

یک مقام ارشد روسیه معتقد است که این اقدام برای کنترل بازار انرژی اروپا است. علیرغم آنکه به نظر می‌رسد ایران از نظر اقتصادی در این توافق ضرر کرده با این وجود حمایت ژئوپولیتیک یک نهاد در ایران باعث عملی شدن این توافق با روسیه شده است.

منابع آگاه از این قرارداد به طور انحصاری به “اویل پرایس” خبر داده‌اند که این قرارداد هفته گذشته امضا شده و هدف از آن توسعه اکتشاف گاز به ارزش چندین تریلیون دلار در میدان چالوس است. در این قرارداد نهایی شده شرکت‌های روسی و چینی و پس از آن شرکت‌های ایرانی سهم عمده را خواهند داشت. این در حالی است که چالوس در بخش ایرانی دریای خزر است و ایران بر روی آن حاکمیت کامل دارد.

قرار است میلیارد‌ها دلار سرمایه اضافی از سوی موسسات مالی اروپایی در آلمان، اتریش و ایتالیا برای این پروژه تامین شود، زیرا شواهد حاکی از آن است که ابعاد ذخایر گاز چالوس در حال حاضر بیش از آن چیزی است که پیش‌تر پیش‌بینی شده بود. یک مقام ارشد روس که در مذاکره بر سر این توافق مشارکت داشته می‌گوید: “این آخرین اقدام روسیه برای تضمین کنترل بر بازار انرژی اروپا است”.

منابع آگاه به “اویل پرایس” گفته است که اکتشافات روس‌ها در چالوس نشان می‌دهد میدان کشف شده دوقلو است و دو میدان با فاصله ۹ کیلومتری از یکدیگر واقع شده‌اند.

چالوس بزرگ با ۵.۹ تریلیون متر مکعب و چالوس کوچک‌تر با ۱.۲ تریلیون متر مکعب منابع گازی را در خود جای داده‌اند که مجموعا ۷.۱ تریلیون متر مکعب گاز را شامل می‌شود.(مجموع ذخایر گاز طبیعی ایران ۴۰.۹ تریلیون متر مکعب)

این در حالی است که روسیه که برای مدتی طولانی دارنده بزرگترین ذخایر گازی در جهان است به طور رسمی کم‌تر از ۴۷ تریلیون متر مکعب گاز در اختیار دارد. در نتیجه، اکتشافات در چالوس نشان می‌دهند ایران بزرگترین دارنده ذخایر گازی جهان است.

قرار است “گاز پروم” مسئول مدیریت توسعه میدان گازی چالوس باشد و “ترانس نفت” حمل و نقل عملیات گازی را انجام داده و “سینوپک” چین کنترل منابع مالی و تسهیلات بانکی را انجام دهد.

به ادعای این سایت، به نظر می‌رسد ایران بدان خاطر با این قرارداد موافقت کرده تا به فناوری لازم برای توسعه برنامه موشکی دست یابد.

ترانس نفت روسیه پیش‌بینی کرده که میدان گازی چالوس به تنهایی می‌تواند ۷۲ درصد کل گاز طبیعی مورد نیاز آلمان، اتریش و ایتالیا را برای ۲۰ سال کامل تامین کند.

همچنین، چالوس به تنهایی می‌تواند تا ۵۲ درصد کل گاز مورد نیاز اتحادیه اروپا را در این بازه زمانی تامین کند.

تکمیلی/ بیانیه سفارت روسیه: با هدف ضربه زدن به روابط ایران و روسیه است

سفارت روسیه در ایران در واکنش به این گزارش در بیانیه‌ای اعلام کرد: اخبار غیرمنطبق با واقعیت برای چندمین بار در برخی از رسانه‌های غربی در این باره انتشار یافت که روسیه گویا به طراحی میدان گازی در دریای خزر دسترسی یافت و این اخبار غیرواقعی توجه را جلب کرده است.

سفارت روسیه در تهران ادامه داد: از نظر جناب آقای لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران، چنین انتشارات توسط نمایندگان سازمان ویژه آمریکا جهت وارد کردن ضربه به روابط دوستانه روسیه و ایران شکل می‌گیرد. همانطور که جناب سفیر خاطرنشان کرد این گونه تلاش‌ها به ثمر نخواهد رسید.

دیدگاهتان را بنویسید