از جمله مهمترین کارکردهای دهه فجر ارزیابی وضعیت موجود با ایدهها و آرمانهای انقلاب اسلامی است، سنجش سالانه رویکردها، برنامهها و اقدامات بخش های مختلف کشور کمک شایانی میکند تا مسیر تحولخواهی که انقلاب اسلامی بهدنبال تحقق آن بود، به بهترین شکل و با کمترین هزینه و انحراف طی شود.
برخورداری از خدمات بهداشتی، درمانی و مراقبتهای پزشکی، از مهمترین حقوق هر فرد بوده و تأمین آن بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی از مهمترین تعهدات حاکمیتی دولت است و دولت موظف است تا دسترسی عادلانه و همگانی به خدمات پزشکی را برای مردم فراهم نماید. همچنین بر اساس بند ۶ و ۹ ماده ۳ قانون اساسی، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات درمانی عادلانه برای همه یک وظیفه قانونی دولت است.
پس از وقوع انقلاب اسلامی دسترسی مردم به خدمات پزشکی با رشد قابلتوجهی مواجه شد، اما بررسی میدانی و آماری عملکرد نظام سلامت نشاندهنده وجود نارساییهای جدی در دسترسی به خدمات پزشکی با کیفیت در مناطق مختلف کشور است. این کمبودها را میتوان به درههای عمیق در کنار قلههای رفیع پیشرفت حوزه سلامت تشبیه نمود که عدم توجه به آنها مردم را با مشکلات جدی در حوزه بهداشت و درمان مواجه خواهد نمود.
بدون شک، دسترسی مردم به خدمات پزشکی با کیفیت، دارای ابعادی است که وجود پزشک یکی از آنهاست و ابعاد دیگری مانند جنسیت پزشک و حق انتخاب پزشک و …. نیز در کیفیت دسترسی مؤثر هستند.
سرانه پزشک ایران در مقایسه با سایر کشورها
وجود پزشک، حداقلیترین شرط دسترسی به خدمات با کیفیت است. سرانه پزشک ایران با رشد ۳ برابری نسبت به ابتدای انقلاب مواجه بوده است. اما بررسی سرانه پزشکان موجود در کشور و مقایسه آن با کشورهای منطقه و جهان، مؤید پایین بودن این شاخص در ایران است. سرانه پزشک ایران ۱۳۰ بهازای ۱۰۰ هزار نفر است، این آمار در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ است(نمودار ۱).
نمودار ۱- سرانه پزشک ایران در مقایسه با کشورهای گروه ۲۰[۱]
ایران در منطقه نیز از جایگاه مناسبی برخوردار نیست و از بین بیست و پنج کشور منطقه، در رتبه نوزدهم و پایینتر از کشورهایی مانند عربستان و ترکیه قرار دارد(نمودار ۲).
نمودار۲- سرانه پزشک ایران در مقایسه با کشورهای منطقه[۲]
سرانه پزشک متخصص در ایران ۵۴ پزشک بهازای ۱۰۰ هزار نفر است. میانگین سرانه کشورهای اروپایی بیش از ۵ برابر است(نمودار ۳).
نمودار ۳- سرانه پزشک متخصص ایران در مقایسه با کشورهای عضو گروه ۲۰[۳]
وضعیت دسترسی به خدمات دندانپزشکی نیز وضعیت مشابه و حتی بدتری نسبت به پزشک دارد. سرانه دندانپزشک ایران، نسبت به ابتدای انقلاب رشد ۵ برابری را تجربه نموده است و به ۳۳ بهازای ۱۰۰ هزار نفر رسیده است، این شاخص برای کشورهای پیشرو در حوزه سلامت ۸۰ است. این کمبود موجب عدم دسترسی مردم بسیاری از مناطق به دندانپزشک شده است. از طرفی با توجه به اینکه عمده هزینه خدمات دندانپزشکی مربوط به دستمزد دندانپزشک است، این کمبود افزایش جدی قیمت این خدمات را در پی داشته است، بهطوریکه بسیاری از مردم به دلیل هزینههای بالای دندانپزشکی امکان استفاده از این خدمات را ندارند.
توزیع نامتوازن پزشک
علاوه بر کمبود پزشک در کشور، توزیع نامتوازن پزشک موجب تشدید کمبود پزشک در مناطق کمتر برخوردار شده است. حدود ۳۸ درصد از پزشکان متخصص در شهر تهران (با ۱۱ درصد جمعیت کشور) حضور دارند که معنی آن وخامت بیشتر کمبود پزشک متخصص در شهرستانها است؛ در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور در مناطقی هستند که سرانه پزشک آنها کمتر از ۳۸ بهازای ۱۰۰ هزار نفر است. دسترسی ناکافی به پزشک بهویژه متخصص در این مناطق موجب شده تا بسیاری از مردم بهخصوص در مناطق محروم، اعم از شهری و روستایی دسترسی کافی به خدمات اولیه را سلامت نداشته باشند. صرف هزینههای هنگفت و مشقت فراوان برای دسترسی به خدمات پزشکی مجبور به سفر به مراکز استانها و کلانشهرها از عوامل اصلی ایجاد فقر در این مناطق است.
کمبود پزشک باعث شده تا پزشکان به انتخاب اجباری مردم تبدیل شوند و درنتیجه، تفاوتی میان پزشک بیکیفیت و با کیفیت مشاهده نمیشود. گرفتن حق انتخاب پزشک توسط مردم موجب خواهد شد تا به وضعیت در دسترس با هرکیفیتی تن دهند یا برای دسترسی به پزشک با کیفیت به سایر مناطق بروند. بنابراین صرفا وجود یک یا چند پزشک در یک شهرستان نیاز مردم را برطرف نخواهد کرد و مردم در جستجوی کیفیت راهی سفر درمانی خواهند شد.
دیگر مصادیق تاثیر کمبود پزشک بر کاهش دسترسی به خدمات پزشکی
-
کمبود پزشک زن؛ عامل تشدید کمبود دسترسی برای زنان
نسبت پزشک زن به کل پزشکان از ۱۲ درصد در ابتدای انقلاب به بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته است اما همچنان دسترسی به پزشک زن بهخصوص در برخی تخصصهای مهم و موردنیاز زنان مانند زنان و زایمان، جراحی کلیه و مجاری ادراری، پزشکی قانونی، رادیولوژی و سونوگرافی و رشتههای جراحی با محدودیتهای بسیار زیادی همراه است. برای فهم این مسئله دقت به سرانه پزشک زن نسبت به جمعیت زنان کمککننده خواهد بود. بهازای هر یک میلیون زن، ۱.۵ متخصص اورولوژی خانم، ۳ متخصص پزشک قانونی خانم و بهازای هر ۱۰۰ هزار زن، ۳ متخصص رادیولوژیست خانم و ۱.۵ پزشک جراح خانم وجود دارد.
-
کمبود متخصص ناباروری؛ چالش اصلی زوجهای نابارور