برداشت درست از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در باب مذاکره با آمریکا

مذاکرات ایران و آمریکا از امروز در عمان آغاز می‌شود. از سخنان چند ماه اخیر رهبر معظم انقلاب می‌توان برداشت کرد مذاکرات با مجوز ایشان ولی بدون توصیه ایشان صورت می‌پذیرد.

نامزد دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در تحلیلی با عنوان “برداشت درست از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در باب مذاکره با آمریکا” نوشت:

۱. مذاکرات ایران و آمریکا از امروز در عمان آغاز می‌شود. از سخنان چند ماه اخیر رهبر معظم انقلاب می‌توان برداشت کرد مذاکرات با مجوز ایشان ولی بدون توصیه ایشان صورت می‌پذیرد. رهبر معظم انقلاب در بهمن 1403 فرمودند مذاکرات با دولت آمریکا اولا بدون نتیجه خواهد بود ثانیاً غیرعاقلانه، غیر شرافتمندانه و غیر هوشمندانه است و ثالثا مشکلات کشور را بیشتر خواهد کرد. همچنین معظم له در آبان نیز فرموده بودند: «این منع مذاکره، یک منطق محکمی دارد؛ راه نفوذ دشمن را می‌بندد، ابهت جمهوری اسلامی را به دنیا نشان می‌دهد و ابهت پوشالی آمریکا را در چشم جهانیان می‌شکند…. حالا یک دولتی مثل دولت فرانسه هم واسطه می‌شود و پیام می‌فرستد و تماس می‌گیرد و رئیس‌جمهور آن می‌گوید اگر یک ملاقات کنید، همه‌ی مشکلات حل می‌شود! باید بگوییم یکی از این دو حالت است: یا او خیلی ساده است و یا همدست آمریکا است.»

۲. بنابراین مذاکرات امروز با آمریکا حتی با وجود واسطه مغایر با توصیه‌های رهبر معظم انقلاب است؛ زیرا ایشان اولا نفس مذاکره با آمریکا به هر شکلی را مخرب، تشدید دهنده مشکلات، غیر عقلانی و غیر شرافتمندانه می‌دانند و ثانیاً از نظر ایشان در حال حاضر تفاوتی در نتایج مذاکره با واسطه یا مستقیم وجود ندارد. همانگونه در آبان ماه مذاکره با واسطه را نیز نفی کرده بودند.

۳. دو نگاه در کشور وجود دارد. یک نگاه مثل رهبر معظم انقلاب اعتقاد دارند مذاکره با آمریکا برخلاف راهبرد عزت، حکمت و مصلحت است و بی نتیجه خواهد بود و مشکلات را بیشتر خواهد کرد. از نظر این نگاه اولا انجام مذاکره پس از تشدید فشارها به معنی کوتاه آمدن ایران از مواضع گذشته خود است و پیام ترس ایران و قدرت آمریکا به جامعه و جهان مخابره می‌شود. ثانیاً راه نفوذ را باز می‌کند و آمریکا فرصت خواهد داشت توافق هزینه‌زا به کشور وارد کند، ثالثا اقتصاد تحت تأثیر اخبار مربوط به مذاکرات بی تعادل خواهد بود و کشور معطل توافق خواهد شد. رابعاً اختلاف در جامعه بیشتر خواهد شد و دو قطبی در موضوع سیاست خارجی کشور تقویت خواهد شد. طرفداران نگاه دوم اعتقاد دارد مذاکرات با آمریکا برخلاف راهبرد عزت، مصلحت و حکمت نیست و به دلایل مختلف کشور به آن نیاز دارد زیرا اولاً در صورت رسیدن به یک توافق می‌توان مشکلات اقتصادی کشور را کاهش داد ثانیاً حتی در صورت عدم توافق، سایه جنگ از کشور دور خواهد شد و همچنین پیام عدم مذاکره از سوی ایران به جهان مخابره نخواهد شد.

۴. چرا با وجود ناامیدی به نتایج مذاکرات، مجوز مذاکرات داده شد؟ اولا رهبر معظم انقلاب به خاطر کسب تجربه توسط جامعه و بخشی از مسئولین کشور مجوز انجام مذاکرات را داده‌اند. وظیفه اصلی ولی فقیه در جامعه اسلامی، هدایت جامعه و رشد مردم است. همانگونه یک پدر در برخی مواقع باید فرزندش را با مجوز انجام کار اشتباه هدایت کند و به بلوغ فکری برساند، ولی فقیه نیز همین اقدام را برای بلوغ جامعه انجام می‌دهد. ثانیا انتخابات و جمهوریت در نظام جمهوری اسلامی جدی است و یک امر فرمایشی نیست. از همین روی ولی فقیه تا جایی که اصل نظام در خطر قرار نگیرد با دولت و مجلس همکاری کردند. با توجه به اصرار دولت به مذاکرات، مجوز انجام مذاکره داده شده است. ثالثا حفظ وحدت بین مسئولین نظام اهمیت دارد و شکاف بین مسئولین یکی از اهداف دشمن است. دادن مجوز مذاکرات موجب خواهد شد در آینده دولتمردان مدعی نشوند ایران از ظرفیت نامه ترامپ استفاده نکرده است.

. طرفداران نگاه رهبر معظم انقلاب باید توجه کنند: اولا پذیرش مذاکره با آمریکا از سوی ایران اهمیت دارد و نباید کوچک شمرده شود. از نظر رهبر معظم انقلاب، انجام مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم حتی در صورتی که در چارچوب سیاست‌های نظام انجام شود برای کشور هزینه ایجاد خواهد کرد.

ثانیا نباید در مورد هزینه‌های پذیرش مذاکرات اغراق صورت پذیرد و به معنی وادادگی نظام در افکار عمومی وانمود شود. نظام برای افرایش تجربه جامعه پذیرفته است چنین هزینه‌ای پرداخت کند. نتایج مذاکرات باید به روشنی برای جامعه تبیین شود تا از بزک آن جلوگیری شود. به جای انجام برخوردهای اشتباه هیجانی مثل برگزاری تجمعات، اهانت به دولتمردان و تشدید شکاف در جامعه، صحنه را به درستی برای مردم ترسیم نمایند. به عبارتی با پذیرش مذاکره، ایران یک صفر از آمریکا قبل از شروع مذاکرات عقب افتاده است که در صورت دریافت تجربه توسط جامعه، این عقب افتادگی جبران خواهد شد.

ثالثا مراقبت نمود آمریکا به اهداف خود نرسد و نظام در برابر عمل انجام شده قرار نگیرد. همانگونه دولت در زمان انعقاد برجام در سال ۹۴ و ادامه برجام پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۹۷، نظام را در برابر عمل انجام شده قرار داد.

دیدگاهتان را بنویسید