اندیشکده جینسا: مکانیسم ماشه باید اوایل شهریور فعال شود

یک اندیشکده یهودی آمریکایی در گزارشی به دولتمردان آمریکا توصیه کرده با توجه به روند اجرایی شورای امنیت سازمان ملل و همچنین ریاست دوره‌ای روسیه بر شورای امنیت سازمان ملل در ماه اکتبر، آمریکا باید کشورهای اروپایی را متقاعد کند که مکانیسم ماشه را تا اول سپتامبر فعال کنند.

اندیشکده آمریکایی «جینسا» (موسسه یهودی برای امنیت ملی آمریکا) در مقاله‌ای با تاکید بر فوریت موضوع، از ایالات متحده خواسته است تا کشورهای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) را متقاعد کند که مکانیسم ماشه تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران را هر چه زودتر فعال کنند.
بر اساس گزارش این اندیشکده آمریکایی، با نزدیک شدن به تاریخ انقضای محدودیت‌های قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در اکتبر ۲۰۲۵ (26 مهر 1404)، ایالات متحده باید از اهرم فشار خود برای ترغیب کشورهای اروپایی به اعمال مجدد تحریم‌های جامع علیه ایران تا پیش از پایان ماه مه ۲۰۲۵ استفاده کند.
این اندیشکده یهودی در آمریکا معتقد است که فعال‌سازی زودهنگام مکانیسم ماشه، که به طور خودکار تحریم‌های بین‌المللی پیشین علیه برنامه هسته‌ای و فعالیت‌های مرتبط ایران را احیا می‌کند، برای تغییر روند مذاکرات احتمالی آمریکا با تهران ضروری است.
این اندیشکده استدلال می‌کند که با انقضای قریب‌الوقوع تحریم‌های سازمان ملل، ایران و متحدانش انگیزه کمتری برای دادن امتیاز در مذاکرات خواهند داشت.
این گزارش همچنین هشدار می‌دهد که تلاش کشورهای اروپایی برای استفاده از انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ به عنوان اهرمی برای تسریع مذاکرات و دستیابی به توافق با ایران پیش از موعد، می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد و حتی مکانیسم ماشه را در صورت عدم موفقیت مذاکرات به خطر بیندازد.
اندیشکده جینسا تاکید می‌کند که بهتر است ابتدا مکانیسم ماشه فعال شود و سپس مذاکرات با ایران صورت گیرد، زیرا این امر فشار بیشتری بر تهران وارد می‌کند.

در این گزارش با اشاره به پیچیدگی‌های روند فعال‌سازی مکانیسم بازگشت در سازمان ملل و احتمال مخالفت روسیه و چین، بر اهمیت زمان‌بندی دقیق این اقدام تاکید می‌کند.
جینسا پیشنهاد می‌دهد که ایالات متحده باید با متحدان اروپایی خود هماهنگی نزدیک داشته باشد تا از ریاست مساعد شورای امنیت در ماه‌های آوریل و مه ۲۰۲۵ برای پیشبرد موفقیت‌آمیز مکانیسم بازگشت استفاده کند.
این اندیشکده آمریکایی تأکید کرده است که فعال کردن مکانیسم ماشه حداقل باید شش هفته قبل از مهلت پایان یافتن آن در 18 اکتبر 2025 باشه که بدین ترتیب این مکانیسم باید تقریبا تا 1 سپتامبر (10 شهریور 1404) فعال شود به خصوص که در ماه اکتبر روسیه ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده دارد و حتما باید پیش از ماه اکتبر این مکانیسم فعال شود.این در حالی است که در ماه سپتامبر کره‌جنوبی ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده دارد و می‌توان اطمینان یافت که این کشور برای فعال کردن مکانیسم ماشه با کشورهای غربی همراهی خواهد کرد.
اندیشکده جینسا همچنین پیامدهای ملموس فعال‌سازی مکانیسم ماشه را تشریح می‌کند، از جمله اعمال مجدد ممنوعیت‌های بین‌المللی بر غنی‌سازی اورانیوم، فعالیت‌های مربوط به آب سنگین، انتقال فناوری‌های هسته‌ای و موشکی، و همچنین تحریم تسلیحات متعارف. جینسا معتقد است که این اقدام ایران را در جامعه بین‌المللی منزوی‌تر کرده و هزینه‌های فعالیت‌های مختلف آن را افزایش می‌دهد.
این اندیشکده یهودی آمریکایی در پایان مقاله خود، توصیه‌هایی را نیز به دولت ایالات متحده و کنگره ارائه می‌دهد، از جمله درخواست رسمی از کشورهای اروپایی برای فعال‌سازی مکانیسم بازگشت، تلاش برای احیای کامل فعالیت‌های کارشناسان سازمان ملل متحد برای نظارت بر تحریم‌های ایران، ایجاد و تامین مالی یک برنامه پشتیبانی فنی تحریم‌ها برای کمک به کشورهای همکار در شناسایی و مقابله با دور زدن تحریم‌های ایران، و همچنین تقویت تیم‌های اجرای تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا.

دیدگاهتان را بنویسید