ترامپ با طالبان چه خواهد کرد؟

بازگشت دوباره ترامپ به قدرت بار دیگر تحولاتی را در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا به خصوص در حوزه افغانستان رقم خواهد زد.ه

بار دیگر بر کرسی ریاست جمهوری آمریکا تکیه زد و در روز نخست کاری در کاخ سفید، بیش از یکصد فرمان جدید را به امضا رساند.

به باور کارشناسان روابط بین‌الملل، بازگشت ترامپ به قدرت قطعا با تحولات عمیقی در سیاست خارجی آمریکا همراه خواهد بود.

ترامپ در دوره قبلی ریاست جمهوری خود، از طریق زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در حوزه افغانستان، توافقاتی با طالبان در نشست دوحه به انجام رساند که منجر به خروج کامل نیروهای آمریکایی در دوران جو بایدن و در نهایت سقوط حکومت سابق شد.

سقوط حکومت سابق و قدرت گرفتن مجدد طالبان در افغانستان، با انتقادات فراوانی از سوی ترامپ همراه بود.

وی خروج سرآسیمه نیروهای نظامی پس از بیست سال و صرف میلیاردها دلار و همچنین جا ماندن سلاحهای آمریکایی در پایگاههای آمریکا در افغانستان را یک شکست بزرگ برای دولت بایدن می‌دانست.

ترامپ با توجه به اینکه یک تاجر کارکشته است، در عرصه سیاست نیز همواره بدنبال منافع اقتصادی و امنیتی می‌باشد.

ازین رو به نظر می‌رسد سیاست خارجی آمریکا در حوزه افغانستان تغیرات اساسی خواهد داشت.

اگرچه سیاست خارجی آمریکا در دولت بایدن بر محور روابط محدود و پنهان دیپلماتیک با طالبان بود، اما در دولت ترامپ این رویه شکل دیگری خواهد گرفت.

کمکهای آمریکا در دوره بایدن که تحت عنوان کمکهای بشردوستانه به طالبان و بصورت ماهانه پرداخت می‌شود، چندان مورد قبول ترامپ نیست و ممکن است این کمکها قطع یا محدود شود.

در حال حاضر بسیاری از رهبران طالبان در لیست سیاه ایالات متحده آمریکا قرار دارند و حتی در مواردی جوایز چند میلیون دلاری برای یافتن برخی رهبران طالبان گذاشته شده است.

با آمدن مجدد ترامپ، آمریکا سیاست سختگیرانه‌تری نسبت به بایدن در زمینه روابط با طالبان خواهد داشت.

این سیاست‌ها ممکن است به شکلهای مختلف اعمال شود که تحریم‌های اقتصادی، محدودسازی طالبان در عرصه بین‌الملل و مسدود کردن دارایی‌های افغانستان در بانک‌های آمریکا تنها بخشی از این پازل خواهد بود.

ترامپ در عمل نشان داده است که علاقه‌ای به پرداخت هزینه به شکل کمک، بدون در نظر گرفتن منافع ملی آمریکا ندارد.

اغلب تصمیمات سیاسی ترامپ در عرصه بین‌الملل، به شکل معامله‌گرایانه بوده است و در زمینه طالبان نیز احتمالا با چنین رویکردی ارتباط برقرار خواهد کرد.

اگرچه بسیاری از کشورها بدنبال قرار گرفتن زیر چتر امنیتی آمریکا هستند، اما طالبان با وجود دریافت کمکهای مالی، آمریکا را شریک استراتژیک خود نمی‌دانند.

از سوی دیگر تحولات پس از سقوط دولت سابق و روی کار آمدن طالبان در افغانستان، معادلات منطقه‌ای را تحت تاثیر قرار داده است.

در حال حاضر طالبان با همسایگان و قدرتهای منطقه‌ای مانند روسیه، ایران، پاکستان و چین روابط نسبتا بهتری از قبل برقرار کرده‌اند.

اگرچه تاکنون بسیاری از کشورها حاکمیت طالبان را بطور رسمی نپذیرفته‌اند، اما تعاملات سیاسی با همسایگان، نشان‌دهنده این است که طالبان در سیاست خارجی موفق‌تر از حکومت سابق عمل کرده‌اند.

ازین رو ترامپ ممکن است با رویکرد تعاملات مشروط به تامین منافع آمریکا با طالبان ارتباط بگیرد.

در مجموع با توجه به کارنامه ترامپ در دوره قبلی، می‌توان گفت که او گزینه‌های مختلفی برای تحت فشار قرار دادن طالبان در نظر خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید