لیزا جانسون سفیر آمریکا در بیروت به تازگی بر شدت تحرکات سیاسی خود افزوده است. در این رابطه وی اخیرا در گفتگو با برخی از افراد و جریانهای سیاسی در لبنان تاکید کرده که آن ها باید خود را برای آنچه وی دوران پساحزب الله نام نهاده آماده کنند. لیزا جانسون مدعی شده که چون به ادعای وی حزب الله لبنان تضعیف شده، باید تا جای ممکن دایره تحرکات و نفوذ این جنبش در لبنان نیز محدود شود.
شهادت “سید حسن نصرالله” دبیر کل فقید حزب الله لبنان به دست رژیم اشغالگر قدس، رویدادی است که به زعم بسیاری از تحلیلگران مسائل راهبردی، حامل پیامدهای قابل توجهی بوده و خواهد بود. شهید نصرالله یکی از چهره های کلیدی محور مقاومت در منطقه بود که جنبش مقاومت اسلامی لبنان در سایه بیش از سه دهه هدایت و رهبری وی، سال به سال قدرتمندتر شد و به یکی از بازیگران کلیدی در قالب معادلات لبنان و منطقه تبدیل شد.
حزب الله لبنان در سایه رهبری شهید نصرالله در برهه های زمانی مختلف نقشی مهم در خنثی کردن طرح و برنامههای محور عبری-عربی-غربی برای منطقه و مسائل کلان آن داشت. از این رو، ترور یکچنین فردی، با پیامدهای گسترده ای نیز همراه است. به طور خاص، اینطور به نظر می رسد که پس از شهادت سیدِ مقاومت، جریان های مخالف با محور مقاومت، طمع ورزی های زیادی را در رابطه با لبنان در دستورکار قرار داده اند. موضوعی که البته در همین ابتدای کار با دو پالس معنا دار نیز رو به رو شده است.
اول اینکه حزب الله لبنان با تشدید حملات و عملیات های موفقیت آمیز خود علیه رژیم اشغالگر قدس و ممانعت از پیشروی ارتش اسرائیل در مرزهای جنوبی لبنان، تا حد زیادی نشان داده که هنوز قدرتمندترین گروه سیاسی و نظامی در لبنان است و از سوی دیگر، مقام های ارشد ایرانی نظیر سید عباس عراقچی وزیر خارجه و محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان در روزهای پس از شهادت سید حسن نصرالله وارد لبنان شده اند و به طرف های مختلف این پیام صریح را رسانده اند که ایران با قدرت، به حمایت از حزب الله لبنان ادامه خواهد داد.
با این همه، به تازگی شاهد 3 پرده از رفتارهای دولت آمریکا با محوریت طمع ورزی این دولت به آینده لبنان بودهایم. موضوعی که توجه و هوشیاری در مواجهه با آن، بسیار ضروری است.
یک: سفر معنادار افسران سازمان سیا به لبنان
روزنامه الاخبار چاپ لبنان به تازگی در مقاله ای مبسوط و به نقل از مقام های امنیتی لبنان به این نکته اشاره کرده که دهم اکتبر سال جاری(جمعه دو هفته گذشته)، یک تیم 15 نفره از افسران سازمان سیا به فرودگاه بیروت رسیدهاند و با خودروهای زرهی بدون پلاک به مقر سفارت آمریکا رفته اند و در این سفارتخانه مستقر شده اند.
ظاهرا آن ها به بخش اطلاعاتی سفارت آمریکا در لبنان ملحق شده اند که کار اصلی آن رصد اطلاعات و جاسوسی و تحلیل داده هایی است که به صورت رسمی از دولت لبنان در حوزه های مختلف دریافت می کند. وقوع این تحول آن هم اندکی پس از ترور شهید نصرالله، به این معناست که آمریکا سعی در اجرایی کردن طرح و نقشه های تازهای در لبنان دارد. به اذعان آنچه روزنامه الاخبار به نقل از 3 مسوول ارشد دستگاه های امنیتی لبنان اعلام کرده، افسران اطلاعاتی سیا مدام با مقام های لبنانی در ارتباط هستند و از آن ها می پرسند که آیا حزب الله لبنان با این دولت و دیگر گروه های سیاسی و نظامی در این کشور ارتباط دارد یا خیر و اگر جواب مثبت است، جنس و قالب ارتباط حزب الله به چه نحوی است؟
موضوعی که به زعم بسیاری از تحلیلگران امنیتی به معنای این است که آمریکا تا حد زیادی در حال جمع آوری اطلاعات به نفع اسرائیل در جنگ این رژیم با حزب الله لبنان است. دستورکاری که پس از شهادت سید حسن نصرالله بیش از پیش تقویت شده است.
دو: معمای “جوزف عون“ و همراهی با آمریکایی ها
بر کسی پوشیده نیست که دولت آمریکا سالانه کمک های قابل توجهی را به ارتش لبنان انجام می دهد و این ارتش تا حد زیادی به واشنگتن وابسته است. با این حال، پس از شهادت سید حسن نصرالله به نظر می رسد که جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان فضای بازیگری زیادی را برای خود در خلا وجود یک رئیس جمهوری برای لبنان یافته است و سعی دارد به واسطه پیوندهای خود با آمریکا، جایگاه مذکور را تصاحب کند.
در این راستا، روزنامه الاخبار چاپ بیروت اخیرا در گزارشی به این نکته اشاره کرده که تیمی از نیروهای آمریکایی اقدام به بازرسی فرودگاه بیروت کرده اند و برخی جاسوسان اسرائیلی نیز آزاد شده اند و وقتی از فرمانده ارتش سوال شده که چرا اینگونه رفتار می کنید وی در پاسخ گفته که “اکنون اینگونه صلاح دیده ام”. الاخبار از ارتش لبنان انتقاد کرده که چرا از مرزهای لبنان و فلسطین اشغالی عقب نشینی کرده و به جای امدادرسانی به مردم در حال حمایت از سفارتخانه های غربی مخصوصا آمریکا است.
در این چهارجوب، به نظر می رسد که اتحاد جوزف عون با آمریکایی ها در لبنانِ پسانصرالله در حال به نمایش گذاشتن برخی جلوه های عینی خود است. دستورکاری که هدف اصلی آن تضعیف حزب الله لبنان است.
سه: اقدامات معنادار سفیر آمریکا در بیروت
لیزا جانسون، سفیر آمریکا در بیروت نیز به تازگی بر شدت تحرکات سیاسی خود افزوده است. در این رابطه وی اخیرا در گفتگو با برخی افراد و جریان های سیاسی در لبنان تاکید کرده که آن ها باید خود را برای آنچه وی دوران پساحزبالله نام نهاده آماده کنند. لیزا جانسون مدعی شده که چون به ادعای وی حزب الله لبنان تضعیف شده، باید تا جای ممکن دایره تحرکات و نفوذ این جنبش در لبنان نیز محدود شود. این موضع گیری صریح لیزا جانسون، حمایت آشکار از رژیم اشغالگر قدس و در راستای منافع آن نیز ارزیابی می شود.
از چشم اندازی کلی نیز تایید می کند که واشنگتن طرح های بلندپروازانه ای را برای آینده لبنان دارد. طرح هایی که “واقع بینی”، مولفه گمشده آنها است.