- بی بی سی در این گزارش تلاش کرده تا تحلیلی از صحنه چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران ارائه کند.
- بی بی سی سعید جلیلی را نامزد پیشتاز اصولگرایان معرفی میکند و اضافه میکند؛ بنظر میرسد جلیلی مورد علاقه آیت الله خامنه ای باشد . او در زمان ریاست تیم مذاکرهکننده هستهای ایران، در حالی که ایران برنامه هستهای خود را پیش میبرد، مکرراً مذاکرات با پنج قدرت جهانی را با مشکل مواجه کرد. بسیاری او را یک ایدئولوگ اسلامگرای تندرو و خسته کننده و بدون تجربه اجرایی می دانند.
- محمدباقر قالیباف، رئیس کنونی مجلس نیز یکی دیگر از نامزدهای با شانس خوب است. او از خودی های نظام و ژنرال سابق سپاه پاسداران است که در سمت فرماندهی انتظامی کشور و شهردار تهران نیز فعالیت داشته است.
- یکی از آن زوج ممکن است در آخرین لحظه تصمیم بگیرد که رقابت را ترک کند تا آرا تقسیم نشود.
- مسعود پزشکیان نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی است نسبتاً معتدل است، اگر مشارکت بسیار بالا باشد، شانس بیرونی برای برنده شدن دارد .آقای پزشکیان میتواند آرای بسیاری از رایدهندگان بیمیل را به دست آورد که ممکن است رأی او را رأیی علیه تندروها بدانند.
- قرار دادن او در ترکیب ممکن است ترفندی برای افزایش مشارکت باشد که در غیر این صورت ممکن است از نظر تاریخی پایین باشد.
- بی بی سی در نتیجهگیری بحث خود با کنایه به رد صلاحیت احمدی نژاد و علی لاریجانی به احتمال مهندسی انتخابات را مطرح کرده و اضافه کرد؛ با توجه به محدودیت انتخابها احتمال بالا رفتن مشارکن بسیار پایین خواهد بود.
بی بیسی: شورای نگهبان شش نامزد را برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری این ماه تایید کرد. تقریباً همه آنها تندروهای اسلامی هستند که به تفکرات رهبر معظم آیت الله علی خامنه ای نزدیک هستند.
نهاد قانون اساسی 80 نفر را که در 28 ژوئن برای شرکت در انتخابات ثبت نام کرده بودند، بر اساس اعتبار مذهبی و انقلابی خود بررسی کرد.
به نظر می رسد که با هدف ایجاد تندروها برای حفظ پست ریاست جمهوری پس از کشته شدن رئیس جمهور ابراهیم رئیسی در سقوط هلیکوپتر در ماه گذشته، کاندیداها را تایید کرده است .
یکی از نامزدهای پیشتاز، سعید جلیلی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده هسته ای است که گمان می رود مورد علاقه آیت الله خامنه ای باشد . آقای جلیلی در زمان ریاست تیم مذاکرهکننده هستهای ایران، در حالی که ایران برنامه هستهای خود را پیش میبرد، مکرراً مذاکرات با پنج قدرت جهانی را با مشکل مواجه کرد.بسیاری او را یک ایدئولوگ اسلامگرای تندرو و خسته کننده و بدون تجربه اجرایی می دانند.
محمدباقر قالیباف، رئیس کنونی مجلس نیز یکی دیگر از نامزدهای با شانس خوب است. او از خودی های نظام و ژنرال سابق سپاه پاسداران است که در سمت فرماندهی انتظامی کشور و شهردار تهران نیز فعالیت داشته است. یکی از آن زوج ممکن است در آخرین لحظه تصمیم بگیرد که رقابت را ترک کند تا آرا تقسیم نشود.
سه کاندیدای دیگر – علیرضا زاکانی شهردار تهران، امیرحسین قاضی زاده هاشمی معاون رئیس جمهور و مصطفی پورمحمدی – نیز تندروهایی با طیف های مختلف هستند.
آقای پورمحمدی وزیر سابق دادگستری و کشور است که به همراه ابراهیم رئیسی از اعضای کمیته موسوم به ” کمیته مرگ ” بود که در اواخر دهه 1980 حکم اعدام هزاران زندانی سیاسی را تایید کرد.
مسعود پزشکیان نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی است نسبتاً معتدل است، اگر مشارکت بسیار بالا باشد، شانس بیرونی برای برنده شدن دارد .آقای پزشکیان میتواند آرای بسیاری از رایدهندگان بیمیل را به دست آورد که ممکن است رأی او را رأیی علیه تندروها بدانند. او همچنین از لحاظ قومیتی آذری است و گمان میرود که رای عدهای در شمال شرق ایران که اکثریت جمعیت آن آذریهای ترک زبان هستند را داشته باشد.
قرار دادن او در ترکیب ممکن است ترفندی برای افزایش مشارکت باشد که در غیر این صورت ممکن است از نظر تاریخی پایین باشد.
محمود احمدینژاد ، رئیسجمهور تندرو سابق و علی لاریجانی، رئیس سهبار مجلس، که دارای پیشینه مذهبی عمیقاً محافظهکار است، هستند. رد آنها نشان می دهد که در انتخاباتی که در آن رای دهندگان انتخاب کمی دارند جز اینکه از میان معدود تندروهایی انتخاب کنند که رهبر عالی احساس می کند می تواند با آنها کار کند، چقدر انتخاب ها محدود شده است.
با چنین انتخابی، بعید به نظر میرسد که انتخابات باعث ایجاد شور و هیجان در بین ایرانیان شود. آنها این را فرصت دیگری می بینند که در آن رهبر عالی انتخابات را مهندسی کرده است تا نتیجه ای را که می خواهد یعنی، رئیس جمهور تندرو دیگری و کنترل کامل اهرم های قدرت را بدستآورد.
منبع: بیبیسی
ترجمه و تلخیص: دنیای تحلیل